DVD #27

Directors to Watch: 10 Short Films by Nordic Talents

I filmens verden er ”nordisk” i sig selv blevet en anerkendelse. Men fornyelse er alfa og omega, hvis Norden vil bibeholde sin position. Hvad definerer den generation, der er udset til at fortsætte succesen? Fire nordiske filmmagasiner – Filmmagasinet Ekko fra Danmark, Flm fra Sverige, Rushprint fra Norge og Episodi fra Finland – har udvalgt ti kortfilm. Filmene er skabt af lovende instruktører, der udforsker det filmiske rum med alt fra hård realisme til følelsesladet magi. Det er instruktører, som man bør holde øje med.

Daimi
Instr. Marie Grahtø Sørensen
Danmark, 2012, 19 min.

En tolvårig pige er alene i en faldefærdig lejlighed med sin kælegris. Marie Grahtø Sørensen går på Super16-uddannelsen og har skrevet manus med Eini Carina Grønvold.

Ladyboy
Instr. Aske Bang
Danmark, 2011, 31 min.

En transvestit søger almen anerkendelse, men møder modstand. Filmen var Aske Bangs adgangsbillet til Den Danske Filmskoles instruktørlinje.

Prematur
(eng. Premature)
Instr. Gunhild Enger
Norge, 2011, 17 min.

Pinlighedskomedie om en ung fyr og hans nye kæreste, der bliver hentet i lufthavnen af fyrens fordomsfulde forældre. Gunhild Enger er uddannet instruktør fra filmskolen i Gøteborg.

Å vokte fjellet
(eng. To Guard a Mountain)
Instr. Izer Aliu
Norge, 2012, 25 min.

Drengen Isa bliver sendt ud i de makedonske bjerge for at finde et bortløbet får. Izer Aliu er født i Makedonien, og filmen er hans afgangsfilm fra den norske filmskole.

Å åpne, å se
(eng. To Open, To See)
Instr. Camilla Figenschou
Norge, 2012, 15 min.

En gruppe børn skærer i et dødt dyr på en doven sommerdag. Camilla Figenschou er uddannet i både kunst og filminstruktion, og filmen er hendes anden kortfilm.

Djur jag dödade förra sommaren
(eng. Animals I Killed Last Summer)
Instr. Gustav Danielsson
Sverige, 2013, 15 min.

En far kommer på gyngende moralsk grund over for sin dyredræbende søn. Gustav Danielsson har studeret arkitektur og primært arbejdet som filmfotograf.

Skrapsår
(eng. Scratches)
Instr. Gabriela Pichler
Sverige, 2008, 22 min.

Rastløse teenagere hænger ud på en forladt fabriksgrund. Gabriela Pichler spillefilmdebuterede sidste år med den kritikerroste Sove spise dø.

Hätäkutsu
(eng. Emergency Calls)
Instr. Hannes Vartiainen og Pekka Veikkolainen
Finland, 2013, 15 min.

Virkelige opkald til alarm- centralen, blandt andet fra Estonias forlis, tilsættes eksperimenterende billedside. Fjerde kortfilm fra instruktørparret med eget produktionsselskab, Pohjankonna Oy.

Sirocco
Instr. Mikko Kuparinen
Finland, 2012, 15 min.

En ensom kvinde finder en baby ved skraldet foran sin lejlighed. Dramaet vandt hovedprisen på Odense Internationale Film Festival. Mikko Kuparinen arbejder på sin første spillefilm.

En dag eller to
(eng. A Day or Two)
Instr. Hlynur Pálmason
Island / Danmark, 2012, 15 min.

En mor tager sin søn med til et midlertidigt helle i et nedslidt hus på landet. Hlynur Pálmason er uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole og arbejder på spillefilmen Winter Brothers.

© Filmmagasinet Ekko