Ekko #80

Intro

Leder
Autentiske personer og deres pårørende bryder sig sjældent om filmene om dem. De kan ikke genkende billedet, men det kan vi andre.

Quiz
Hvem er den største filmnørd? Quizzen handler denne gang om engelsksprogede filmtitler. Den første titel er på ét ord, den sidste på ti.

Top 10
Mange skuespillere har gjort sig nærmest uigenkendelige i filmens tjeneste. Vi kårer de ti største filmiske forvandlinger.
Af Nicki Bruun

Plakaten
Vi hæver næven i en Black Power-gestus for den slagkraftige plakat til BlacKkKlansman, der er lige dele politik og blikfang.
Af Samina Yasmin Jakobsen

Filmminder
Birthe Neumann blev drukket fuld i vermouth, så hun kunne komme igennem nøgenscenen i sin debutfilm, som hun aldrig har villet se.
Af Ida Rud

On location
May el-Toukhy instruerer en soveværelsesscene med Trine Dyrholm og Magnus Krepper under optagelserne af Dronningen.

Q&A
Hun vil gerne tale med Harvey Weinstein, men er træt af snakken om køn i den danske filmbranche. Mød Hella Joof, der er aktuel med komedien Happy Ending.
Af Claus Christensen

Nyt talent
Fotograf Nadim Carlsen finder frem til en smerte, man kan mærke, hvad enten det er sommergys i Holiday eller magisk realisme i Grænse.
Af Morten Scriver Andersen

Kuriosa
Djævlen fik frit spil under optagelserne af en af 70’ernes mest kontroversielle film, der sendte chokbølger gennem det bornerte England.
Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Tv-serier
I 1950’erne fik en dansk filminstruktør gode råd fra Hollywood om, at tv-serier var fremtiden. Men han var for tidligt ude.
Af Brian Petersen

Plys & popcorn
Danmarks ældgamle og eneste drive-in-biograf byder på blockbusters, grillmad og privatliv under åben himmel.
Af Anders Højberg Kamp

Box office
Viggo Mortensen er garanti for succes i Danmark, hvor vi ser ”landsmandens” film langt mere end vores nordiske naboer.
Af Kim Pedersen

Stegelmanns spejl
Stumfilmen er ikke sur pligt, men et skatkammer af perler, der venter på at blive fundet.
Af Jakob Stegelmann

 

Feature

 

Anders Matthesen
Av for satan i nonnefissen, komikeren er tilbage i dansk film med den voldelige og sjofle Ternet Ninja. Spørgsmålet er: Hvor går hans egen grænse?
Af René Fredensborg

Lady Gaga
”Jeg er gået dybere ind i mit hjerte end nogensinde før,” siger musikeren, der ikke kan holde tårerne tilbage, da vi møder den nye filmstjerne fra A Star Is Born.
Af Tina Jøhnk Christensen og Claus Christensen

Alfonso Cuarón
Efter Oscar-vinderen Gravity vender den mexicanske instruktør blikket væk fra stjernerne og mod sin hjemby med Roma, der er en af årets smukkeste film.
Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Viggo Mortensen
Under optagelserne af Green Book lærte skuespilleren, at det ikke er replikker, men reaktioner, der skaber komik. Han fortæller om kampen for at få sin medspiller til at le.
Af Tina Jøhnk Christensen

Fischer & Fupz
”Indimellem er vi ved at rive hovedet af hinanden,” siger Pernille Fischer Christensen, der med gemalen Kim Fupz Aakeson har lavet filmen om unge Astrid Lindgren.
Af Lene Johansen

Ekko Shortlist Awards 2018
Se de bedste billeder fra femte udgave af prisuddelingen for dansk films største talenter i Bremen Teater.

Lee Chang-dong
Sydkoreas Oscar-bidrag Burning er en sublim, psykologisk thriller. Men instruktørens poetiske oeuvre rummer også kritik af et land i eksplosiv vækst.
Af Samina Yasmin Jakobsen

Lars von Trier
Seriemord, #MeToo-bevægelsen og kunstnerens mission. Danmarks største instruktør fortæller om tankerne bag The House That Jack Built og gør status over karrieren.
Af Peter Schepelern

The House That Jack Built
Litteraturkritiker Lilian Munk Rösing og sognepræst Sørine Gotfredsen fælder hver deres dom over Triers værk. Djævelsk sjov komedie eller slidt provokation?

 

Tema: Serietid

 

Hele Danmarks DR
DR Drama er truet af streamingtjenesterne, selv om dansk tv’s flagskib har noget, få kan hamle op med: en historie fyldt med prisbelønnet succes, store kampe og vilde visioner.
Af Casper Hindse

Streaming
”På Netflix kan du skeje ud,” siger manusforfatter Jannik Tai Mosholt, der har skrevet for DR og lavet The Rain for streamingtjenesten. Han ser lyst på fremtiden for begge.
Af Casper Hindse

Krimiklichéer
Brok i familielivet og sex med politipartneren. Vi udpeger de klichéer, som danske tv-serier elsker mest.
Af redaktionen

Brillante Mendoza
Den filippinske instruktør, der har vakt opsigt med sin støtte til præsident Dutertes brutale narkokrig, er klar med landets første Netflix-serie, Amo.
Af René Fredensborg

Maniac
Den stjernespækkede Netflix-serie startede som et norsk skoleprojekt. Læs den forunderlige historie bag en af Nordens største eksportsucceser.
Af Simon Johansen

The Little Drummer Girl
Vi snakker med skuespillerne i Park Chan-wooks forførende seriedebut, der går i fodsporene på Susanne Biers Natportieren.
Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Badehotellet
Anmelderne har været ret så afvisende og hånlige over for TV 2-serien, som dog elskes af et stort publikum. Kan det tænkes, at folket har ret?
Af Knud Michelsen

 

Biografanmeldelser

 

The Favourite
A Star Is Born
Arctic
Beautiful Boy
Capernaum
Christian IV – den sidste rejse
Cold War
Cutterhead
Før frosten
Green Book
If Beale Street Could Talk
Kursk
The Miseducation of Cameron Post
The Old Man & the Gun
Trækfugle
Under the Silver Lake
Unge Astrid
Vox Lux

 

Streaminganmeldelse

 

Roma

 

Serieanmeldelser

 

Amo
Homecoming
Mr Inbetween
The Little Drummer Girl

 

Dvd-anmeldelser

 

Ingmar Bergman’s Cinema
Den uskyldige
Filmworker
Mandy
The Tree of Life

© Filmmagasinet Ekko