Ekko #86

Intro

Leder
Tiden må være moden til, at brune skuespillere får roller som skolelærer, advokat eller hjertekirurg.

Quiz
Hvem er den største filmnørd? Nummerets quiz drejer sig om film med markante vendepunkter, der skyder handlingen i en ny retning.

Top 10
Kvinder har gennem film- og tv-historien spillet gamle mødre, så snart de er i 30’erne. Vi rangerer de vildeste eksempler på mærkværdig alderslogik.
Af Nicki Bruun

Nyt talent
Med Den skyldige blev producertalentet Lina Flint dronningen af lavbudgetfilm, men nu tager hun springet til større produktioner.
Af Morten Scriver Andersen

Filmminder
En scripter skal holde styr på optagelserne, men da Max von Sydow foldede sig ud i Pelle Erobreren, måtte Stine Monty Freddie overgive sig.
Af Patricia Smollerup

On location
Christian Tafdrup trækker i maske og gul vest, når han med corona-restriktioner optager sin næste film med arbejdstitlen Benelux.

Q&A
Den norske konsulent på Filminstituttet, Silje Riise Næss, har det svært med Irréversible, efterlyser filmbranchens svar på Sara Omar og glemmer aldrig dengang, hun holdt David Lynch’ frakke.
Af Claus Christensen

Plakaten
Vi kaster et undersøgende blik på den farverige og sprællevende plakat til Wes Andersons stjernespækkede The French Dispatch.
Af Pernille Bergendorff

Kuriosa
Adgang til golfbane og blomsterduftende møbler. Kun fantasien sætter grænser, når store skuespillere stiller krav for at medvirke i film.
Af Torben Holleufer

Box office
Store stjerner hiver publikum i biografen, lyder et af filmbranchens mantraer. Vi har undersøgt, hvem danskerne har set mest i de sidste tyve år.
Af Nicki Bruun

Serier
Fysikkens store spørgsmål har forplantet sig til serier, som udfordrer vores virkelighedsforståelse. Nogle af de mest populære teorier kan føres tilbage til Niels Bohr.
Af Brian Petersen

Plys & popcorn
Langt ude på Vestsjælland finder man verdens ældste biograf. I hvert fald indtil for nylig, hvor Korsør Biograf Teater blev slået af pinden i Guinness Rekordbog.
Af Anders Højberg Kamp

Stegelmanns spejl
Fra at være god service er rulleteksterne svulmet op med en endeløs række af inferiøre stillinger.
Af Jakob Stegelmann


Feature


Drømmen om vægtløshed
Thomas Vinterberg savner vildskaben og har skabt Druk om uopfyldte drømme i en hyldest til den ufornuft, der kan ende i et revitaliseret liv eller pludselig død.
Af Kirsten Jacobsen

Michaela Coel
”Jeg måtte finde en mening i det meningsløse,” siger kvinden bag successerie I May Destroy You, der er baseret på en grusom voldtægtsoplevelse.
Af Tina Jøhnk Christensen

Irriterende så Tenet er hvorfor?
Vi sender vor Nolan-ekspert i flæsket på årets mindfuck af en film og giver undtagelsesvis carte blanche til at spoile handlingen. Velkommen til baglænsland!
Af Rasmus Brendstrup

Efterforskningen
Tobias Lindholm fik lyst til at lave serie om opklaringen af mordet på Kim Wall, da han mødte drabschefen og offerets forældre. Vi har været med på optagelserne.
Af Lene Johansen

Ridley Scott
Den førende sci-fi-auteur er ligeglad med kritik af sin serie Raised by Wolves, hvor danske Amanda Collin spiller hovedrollen.
Af Tina Jøhnk Christensen

Forkvinden for det hele
Med diplomatisk finesse har hun kæmpet sig til toppen af den danske filmbranche. Vi tegner et portræt af Christina Rosendahl.
Af Casper Hindse og Anders Højberg Kamp

Scenens kokain
”Det er skræmmende, hvor aktuel filmen er endt med at være,” siger de debuterende instruktører bag Shorta, hvor dansk politi er i krig i ghettoen.
Af René Fredensborg

Politiets blinde øje
Efter drabet på George Floyd og fremkomsten af protestbevægelsen Black Lives Matter står nu aflyste serier om amerikansk politi i et anderledes lys.
Af Samina Yasmin Jakobsen


Tema: James Bond


Daniel Craig
Han blev hånet for at være fysisk mindre end sine Bond-forgængere, men den engelske skuespiller har tilført 007 ægte følelser og dyrisk vildskab.
Af Oliver Stilling

Skuespil på businessclass
”I dansk film løfter man i flok, mens du på en så stor filmoptagelse som Bond er mere alene,” siger David Dencik, der medvirker i No Time to Die.
Af Casper Hindse

Fra bedst til værst
James Bond har huseret på det store lærred i foreløbigt 24 officielle film. Vi rangerer dem fra bedst til værst.
Af Ekkos redaktion

Manden bag 007
Ian Fleming var det sorte får, men brugte sine egne laster til at skabe alle tiders mest populære superspion, der blev født som verdens kedeligste mand!
Af Bo Tao Michaëlis

Koloniherren
James Bond er Englands stolteste forsvarer, men også udtryk for en nostalgisk længsel efter en tid, hvor nationen var stor.
Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Smarte gadgets
Ti af de sejeste, sjoveste og skøreste dimser, som James Bond og folk omkring ham har brugt i forsøget på at redde eller ødelægge verden.
Af Nicki Bruun

Licens til at voldtage
Alle tiders mest elskede agent er misogyn og direkte farlig for de kvinder, der er så uheldige at løbe ind i ham.
Af Ida Rud

Planket & parodieret
En proper dansk næve og sadistisk snob i Sovjet-propaganda – Agent 007 har i tidernes løb måttet lægge ryg til kulørte parodier og spøjse spinoffs.
Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen


Biografanmeldelser


Druk
Berlin Alexanderplatz
Den sorte jord
Falling
Jeg går
Milla
Sandheden
Shorta
Søstrene Gusmãos usynlige liv
True History of the Kelly Gang
Tysktime


Serieanmeldelser


Efterforskningen
Gangs of London
Raised by Wolves
Ratched

 


Streaminganmeldelser


Beanpole
Dick Johnson Is Dead First Cow
Hamilton
Shirley
The Assistant
The Painter and the Thief


Boganmeldelse


Da dyden gik amok


Dvd-anmeldelser


The Apu Trilogy
Barbara Rubin and The Exploding NY Underground
Color Out of Space
Piercing
The Whistlers

© Filmmagasinet Ekko