Ekko #87

Intro

Leder
Jes Dorph-Petersen og Jens Gaardbo smager deres egen medicin, men hvorfor tør TV 2 ikke tage et åbent opgør med usund kultur?

Quiz
Hvem er den største filmnørd? Nummerets quiz handler denne gang om film, hvor politikere havner i en værre knibe.

Kuriosa
Det var bedre at være utro end homo i fortidens Hollywood, hvor stjerner opdigtede affærer for at dække over deres seksualitet.
Af Bo Tao Michaëlis

Top 10
Filmkjoler er ikke bare til pynt, de er syet for at fortælle en historie. Vi udpeger ti smukke, sexede og skræmmende rober.
Af Thea Torp

Box office
Coronakrisen stoppede strømmen af amerikanske blockbusters, men det har ikke øget publikums lyst til at se film fra vores europæiske naboer.
Af Sune Lind Thomsen

On location
Vicki Berlin lærte Ruben Östlund og hans metode at kende under de hårde optagelser af Triangle of Sadness på Onassis’ luksusyacht i det græske øhav.

Q&A
Ulrich Thomsen bærer hovedrollen i den nye Afdeling Q-filmatisering Marco Effekten. Han er selv mest til grænsesøgende film og har fået sit bedste råd af Lars von Trier.
Af Claus Christensen

Filmminder
Det var ugleset på Teaterskolen at medvirke i en Morten Korch-film, men Kurt Ravn trodsede den gode smag og debuterede som helten i Fætrene på Torndal.
Af Morten Scriver Andersen

Plakaten
Den surreelle plakat til Charlie Kaufmans hjernevridende Netflix-film I’m Thinking of Endings Things får det til at isne.
Af Samina Yasmin Jakobsen

Serier
Amerikansk politik er i sandhed stranger than fiction, men flere serier foregreb fire vanvittige år med præsidenten fra helvede.
Af Brian Petersen

Nyt talent
”Jeg vil tages seriøst, selv om jeg har blomstret tøj på,” siger Zinnini Elkington, der med En flirt triumferede ved Ekko Shortlist Awards 2020.
Af Marcus Uhre og Lasse Torp Hansen

Plys & popcorn
Storbyens biografer er coronalukkede, så vi tager hele vejen til Hvide Sande for at finde en biograf, der holder åbent.
Af Anders Højberg Kamp

Stegelmanns spejl
Netflix og andre tjenester hælder millioner af kroner ud på ynkværdige film som George Clooneys The Midnight Sky, fordi de ikke tør give de store instruktører modspil.
Af Jakob Stegelmann

 

Feature


Mit ansigt er et landskab
Vi taler med den uforfængelige superstjerne, der er favorit til at vinde sin tredje Oscar for Nomadland, hvor hun dykker ned i den amerikanske folkesjæl.
Af Tina Jøhnk Christensen

I audiens hos snedronningen
”Når hun nejer for nymånen, forstår man, at alt dette har fundet sted,” skriver kritiker om Birthe Neumanns mesterlige Karen Blixen i Bille Augusts Pagten.
Af Peter Johannes Erichsen

Vildmænd
Stortalentet Thomas Daneskov er klar med en komedie om mænd i krise. Om mænd, der skrider fra det hele, som han selvfølgelig også selv har haft lyst til.
Af René Fredensborg

Karakterer på briksen
Kønnene kunne faktisk lære meget af hinanden, siger chefpsykolog Svend Aage Madsen, der har været konsulent på Daneskovs film.
Af René Fredensborg

Wonder Woman uden samtykke
Ny film om den kvindelige superhelt er ikke bare uhyggeligt gammeldags, men også komplet blind over for voldtægt.
Af Ida Rud

Den farlige detektivmyte
Film og serier dyrker forestillingen om geniale efterforskere. Men konfronteret med virkeligheden kommer genierne til kort.
Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Livet på en løgn
Jonas Poher Rasmussen har animeret virkeligheden for at fortælle sin vens livshistorie i den prisvindende flygtningedokumentar Flugt.
Af Nicki Bruun

Den usynlige tegner
Inden en film finder sin færdige form, er den ofte blevet tegnet først. Igennem de sidste 30 år har Simon Bang lavet storyboards til en lang række danske film og serier.
Af Peter Schepelern

Ekko Shortlist Awards
En awardshow-hater overgiver sig til en prisuddeling, som for en gangs skyld er meningsfuld.
Af René Fredensborg

Super16
Instruktører, manuskriptforfattere og producere på tiende årgang af filmuddannelsen fortæller om deres afgangsfilm, som Ekko giver verdenspremiere.
Af Morten Scriver Andersen

#MeToo over 40 år
Fra DR over Filmskolen til en nutidig sag på European Film College. Instruktør Pia Bovin løfter sløret for tre tilfælde af ledelsessvigt.
Af Frederik Hoff

European Film College
Højskoleforstander Ellen Riis siger undskyld til eleverne, men mener at have handlet korrekt.
Af Frederik Hoff


Tema: Repræsentation


Steve McQueen
”Jeg har ikke været ude og udforske miljøet. Desværre er det mit eget liv,” siger Oscar-vinderen, der i antologiserien Small Axe gør op med racisme.
Af Tina Jøhnk Christensen

Hvor er de lesbiske?
Som lesbisk kan man vælge mellem dårlig eller ingen repræsentation i film og serier. Kendt musiker savner en lesbisk Titanic.
Af Nikoline Vicic Rasmussen

Hjemstavnskærlighed
”Jeg blev ramt af en voldsom følelse, da jeg første gang så en færøsk film med færinger i hovedrollerne,” skriver instruktør.
Af
Andrias Høgenni

Zaki Youssef
Nyt stjerneskud får sit gennembrud i Marco Effekten og Vildmænd, men glæder sig til den dag, hvor han kan spille Christian 4.
Af Kirsten Jacobsen

Hvide mænds film
Filmforsker efterlyser skildring af minoriteter som andet end klichéer. Filminstituttet erkender, at der er plads til forbedring.
Af Casper Hindse

Den bedste alder
Det er småt med roller til kvinder over 60 år i dansk film. Tre ældre skuespillere fortæller om deres oplevelser med at komme op i årene.
Af Casper Hindse

Sexistiske spil
”At chikanere kvinder i GTA var kun sjovt, indtil jeg selv oplevede en fremmed mands forsøg på at presse sin hånd ned i mine bukser,” skriver spilfan i opgør med branchens sexisme.
Af Laura Dyhrcrone


Biografanmeldelser


Nomadland
Calamity Jane – Vestens vilde datter
Da Hitler stjal den lyserøde kanin
De Gaulle
Den gode spion
Deux
Minari
My Salinger Year
Nowhere Special
Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band
Pinocchio
På kanten af livet
Supernova
The Father
Tove

 

Serieanmeldelser


Black Narcissus
City So Real
How to with John Wilson
Værelse 2806: Anklagen

 

Streaminganmeldelser

 

Bloody Nose, Empty Pockets
Collective
Possessor: Uncut

 

Boganmeldelse


Matador

 

Dvd-anmeldelser


Fire film af Kim Ki-duk
Kwaidan
Rolling Thunder Revue
The Ghost of Peter Sellers
Vitalina Varela

© Filmmagasinet Ekko