Ekko #93

Intro

Leder
Lars von Trier siger ”rend mig i røven” til kampagnen for flere roller til brune/sorte skuespillere, men han har selv vist, at spilleregler kan stimulere den kreative proces.

Det sker
Oscar-uddelingen løber af stablen med muligheden for dansk sejr, mens Grease indtager de skrå brædder og et erotisk teaterstykke lokker.

Quiz
Menneskehedens overlevelse er et alvorligt emne. Hvem gætter bedst film om klimaforandringer?

Kuriosa
Popkulturen elsker vanvittige historier og myter, og der findes næppe noget bedre end en bjørn, der døde af en overdosis.
Af Claus Nygaard Petersen

Nyt talent
Marianne Lentz er på rekordtid gået fra at være udkørt journalist til hyldet manuskriptforfatter med et knivskarpt blik for menneskelige nuancer.
Af Frederik Hoff

Top 10
Nicolas Cage springer til april ud som Dracula i Renfield. Vi rangerer filmhistoriens bedste blodsugere, der er uforklarligt tiltrækkende.
Af Nicki Bruun

Plakaten
Parret bag plakaten til Ruben Östlunds urkomiske Triangle of Sadness fortæller, hvordan de har fanget essensen af filmen i et enkelt billede.
Af Philip Einstein Lipski & Maria Einstein Biilmann

On location
Isabella Eklöf deler et billede fra optagelserne af Kim Leine-filmatiseringen Kalak, der er en rå historie fra det smukke Grønland.

Serier
Døden er ikke længere et tabu i seriefiktionen, men et omdrejningspunkt for handlingen, hvor selv den bedste kan møde manden med leen.
Af Andreas Halskov

Plys & popcorn
Husets Biograf er med obskure filmvisninger, retrofarverige filmplakater og inciterende dukker en af Københavns store oplevelser, selv om drinksene er for tynde.
Af Anders Højberg Kamp

Filmminder
Under optagelserne af Matador kæmpede Malene Schwartz så meget med en bestemt replik, at selv Erik Balling måtte overgive sig til latteren.
Af Claus Christensen

Box Office
James Cameron har skabt tre af historiens mest indtjenende film. Hvad er hans opskrift på succes?
Af Sune Lind Thomsen

Stegelmanns spejl
Filmjournalistikken bruger klichéen ”Hollywood” om enhver film, der er på engelsk, lavet på stort budget og bliver lanceret professionelt.
Af Jakob Stegelmann

 

Feature

 

Dar Salim
”Enten var jeg for brun, ikke brun nok eller en forkert nuance af brun,” skriver skuespilleren i åbenhjertig beretning om sin vej til toppen af filmbranchen.
Af Dar Salim i samarbejde med Simon Johansen

Dansk slavefortid
Manuskriptforfatter og skuespiller Anna Neye tager i Viften et hårdtslående og humoristisk opgør med Danmark som racistisk kolonimagt.
Af Morten Scriver Andersen

Armando Iannucci
Den kulsorte komedie Stalins død er blevet til et dansk teaterstykke. Vi taler med satirikeren bag filmen om at grine ad verdens kaos.
Af Nicki Bruun

Den, der lever stille
I Puk Grasten mødte forfatteren Leonora Christina Skov en ligesindet, der flåede siderne ud af hendes succesroman og kylede dem op i luften.
Af Casper Hindse

Frederikke Dahl Hansen
Hovedrolleindehaveren i Den, der lever stille ligner slet ikke Leonora Christina Skov, men skuespiltalentet brænder igennem på lærredet.
Af Casper Hindse

The Whale
Brendan Fraser bekræfter alle fordomme om fedme i Oscar-nomineret film, der bruger tykke mennesker som skræmmebillede.
Af Ida Rud

Kvindehjemmet på Sprogø
”Det er hårdt at se, hvordan lystfulde kvinder er blevet behandlet,” siger instruktøren bag Ustyrlig, der i gribende film skildrer et af Danmarkshistoriens mørkeste kapitler.
Af Claus Christensen

Verdens bedste film
Efter i årtier at være blevet forbigået af mandlige kritikere er Chantal Akermans mesterværk om Jeanne Dielman og kvindelig opofrelse kåret til den bedste film nogensinde.
Af Merete Hellerøe

Tag din orgasme, kvinde!
Er orgasmekløften overklassefeminismens sidste krampetrækninger eller det næste store slag i kvindekampen, spørger kritiker efter at have set TV 2-serien Killjoy.
Af Thea Torp

Dansk film mod Goliat
Striden med streamingtjenesterne om rettighedsbetaling har splittet filmbranchen, der har brug for parterapi. Vi tager det første skridt.
Af Frederik Hoff

 

Tema: Spielberg

 

Produktivt traume
Steven Spielberg har med The Fabelmans for første gang lavet en film om sit barndomstraume, som har rumsteret i hele karrieren.
Af Tina Jøhnk Christensen

Bedst til værst
Vi rangerer de foreløbigt 34 biograffilm i Spielbergs imponerende karriere, der er spækket med perler.
Af redaktionen

Hollywoods første gamer
En af de største instruktører har siden ungdommen dyrket en enorm interesse for spilverdenen.
Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Hyldest til mesteren
Instruktøren bag En kongelig affære og The Dark Tower fremhæver Spielbergs evne til at blande det spektakulære og ægte følelser.
Af Nikolaj Arcel

Hofkomponisten
Der er en sjælden kunstnerisk symbiose mellem Spielberg og John Williams, hvis musik kan meget mere end det storslåede symfoniske.
Af Jakob Stegelmann

Øjet i det høje
Filmprofessor kaster sig over de spirituelle overtoner, som instruktøren alle dage har dyrket med guddommelig præcision.
Af Torben Grodal

 

Biografanmeldelser

 

Close
Apolonia, Apolonia
Brænd alle mine breve
Bytte bytte baby
Corsage
Den, der lever stille
Empire of Light
Kysset
Pasforfalskeren
Saint Omer
Sick of Myself
Stille liv
Superposition
The Inspection
Tori og Lokita
Ustyrlig
Viften

 

Streamingmeldelser

 

To Leslie
Women Talking

 

Serieanmeldelser

 

Connect
Documentary Now!
Fleishman Is in Trouble
The U.S. and the Holocaust

 

Dvd-anmeldelser

 

The Lukas Moodysson Collection
Lynch/Oz
Mad God
Mississippi Masala
The Story of Film: A New Generation

 

© Filmmagasinet Ekko