Vod-anmeldelse
13. feb. 2015 | 09:59

Blockbuster

Foto | Blockbuster.dk
Blockbusters hjemmeside er endnu kun i en testversion, men brugere har siden december sidste år kunnet leje film på siden.

TDC’s nye vod-tjeneste har nyere og mange flere film end Netflix, men man har glemt at kæle for udformningen af tjenesten.

Af Nicolas Barbano

I 2012 lancerede TDC YouBio, der efter planen skulle erobre halvdelen af det danske video on demand-marked. Men kunderne blev forvirret over, at YouBio blandede abonnementsfilm og lejefilm, og halvvejs inde i 2014 havde Netflix erobret 29 procent af markedet.

For at komme tilbage i kampen har TDC lanceret en ny vod-tjeneste under navnet ”Blockbuster”, som man har købt af den lukkede videobutikskæde.

Med et voksende antal relativt aktuelle titler, lynhurtig filmstart, stabil streaming og hæderlig, dvd-agtig billedkvalitet er der grobund for en god vod-portal. Men der mangler at blive kælet for udformningen, og spørgsmålet er, om man har nogen chance mod giganten Netflix.

Netflix tilbyder SVOD – Subscription Video on Demand, altså abonnementsfilm. Kunden betaler her et fast månedligt beløb for fri adgang til et større udvalg af typisk lidt ældre film og tv-serier. Et Netflix-abonnement koster 69 kroner om måneden.

TDC’s Blockbuster tilbyder TVOD – Transactional Video on Demand, altså lejefilm, hvor man betaler for leje af hver enkelt film, typisk af nyere dato. Blockbuster forlanger fra 19 til 39 kroner per film, som man så kan se i to døgn.

Hvor mange film, der i alt findes på Netflix, vil de ikke selv oplyse. Og det er svært at tælle dem, da de præsenteres i genregrupper, der overlapper med hinanden. Men i april 2014 oplyste Flixfilm.dk efter en optælling, at der skulle være omkring 7.000 filmtitler på amerikansk Netflix og næsten 2.000 på dansk Netflix.

Til sammenligning skulle der være 5.000 titler på Blockbuster. Og vod-tjenesten står endnu stærkere, når man kigger på filmenes nyhedsværdi.

Blandt sidste års udenlandske mainstream-hit byder Blockbuster på et pænt udvalg af titler, der ikke findes på dansk Netflix, eksempelvis 22 Jump Street, The Amazing Spider-Man 2, Divergent, Godzilla, Guardians of the Galaxy, Sådan træner du din drage 2, Teenage Mutant Ninja Turtles, Transformers: Age of Extinction og X-Men: Days of Future Past.

Det samme gælder smallere titler såsom Gloria, The Grand Budapest Hotel, Only Lovers Left Alive, Snowpiercer og The Zero Theorem.

I øjeblikket kommer danske film typisk på TVOD tre-fire måneder efter biografpremieren. Eksempelvis havde Fasandræberne dansk biografpremiere 2. oktober 2014 og har fået premiere på Blockbuster 20. januar 2015.

Nymphomaniac: Director’s Cut havde dansk biografpremiere 10. september 2014 og kan i skrivende stund ses både på Blockbuster og på det yderst attraktive amerikanske Netflix. Men ikke på dansk Netflix, der i skrivende stund kun har 45 danske film mod over 600 på Blockbuster.

Så langt, så godt, i alt fald vurderet ud fra en traditionel distributionsmodel. For et moderne publikum må det føles håbløst utilfredsstillende, at astronomiske mængder af væsentlige film, der for længst er forsvundet fra biograferne, ikke er tilgængelige på vod, hverken hos Netflix, HBO Nordic eller Blockbuster.

Men hvis TDC’s målgruppe er folk, der i gamle dage lejede film i Blockbuster, og således er vant til netop den filmtype, prisklasse og udgivelsesrytme, giver det mening, at TDC har valgt at genbruge kædens navn.

En væsentlig forskel er, at man med TDC’s Blockbuster undgår turene til videobutikken. Samtidig kan man se filmen på flere platforme såsom PC, Mac, iPhone, iPad, Playstation 4 og smart-tv.

Ligesom på Netflix vælger man film via små billeder af video-covers. Dog er der den forskel, at på Netflix behøver man blot markere et cover med pilen, så åbner et vindue med uddybende oplysninger. På Blockbuster skal man åbne en helt nye side, og det gør søgningen besværlig. Noget tilsvarende gælder, når man spoler frem og tilbage i en film: Hos TDC foregår det i blinde, mens Netflix mere tydeligt viser, hvor man er.

Filmene præsenteres i grupper efter genre, hvor de så kan ses i tilfældig rækkefølge eller alfabetisk. Nogle titler alfabetiseres efter kendeordet (den/det/the osv.), andre ikke – et velkendt TDC-problem. Der er for meget af den slags sjusk, eksempelvis er En verden udenfor ifølge TDC lavet af instruktørparret Frank Darabont og Frank Darabont.

Og vil man virkelig have latterkrampe, skal man scrolle ned og kigge på, hvad TDC under de enkelte titler foreslår som ”lignende film”.

Det er også muligt at søge på danske titler samt skuespillere og instruktører. Men kun få skuespillernavne er registreret ved hver film, så eksempelvis ved søgning på Richard Harris dukker ikke en eneste film op, skønt Gladiator og mange andre er tilgængelige. Sven-Ole Thorsen er registreret under Den 13. kriger, hvor han kun ses i et par glimt, men ikke under Conan the Barbarian, hvor han som skurkens sidekick er med fra start til slut.

Der er kun angivet femten overlappende genrer, og man kan ikke søge på eksempelvis agentfilm, epics, familiefilm, film noir, folkekomedier, katastrofefilm, gangsterfilm, kostumefilm, musikfilm, musicals, politifilm, road movies, sportsfilm og westerns. Erotik synes som genre at være slet og ret bandlyst.

Med genrer som ”indie” og ”verden rundt” virker Netflix bare langt mere cool.

Som helhed er Blockbuster-filmudvalget forudsigeligt, præget af gamle travere og nyere mainstream-titler. Et samarbejde med Another World Entertainment bringer os dog ud i randområderne, og der er overraskelser som Elvis Hansen, en samfundshjælper (1988) og Bananen – skræl den før din nabo (1990), som ellers kan være svære at finde, da de ikke er udgivet på dvd.

Instruktører som Woody Allen, Joel & Ethan Coen, Stanley Kubrick, Martin Scorsese, Steven Soderbergh, Steven Spielberg og Lars von Trier er solidt repræsenteret.

Men man leder måbende forgæves efter film af Luis Buñuel, Charlie Chaplin, George Cukor, Carl Th. Dreyer, Federico Fellini, Jean-Luc Godard, Buster Keaton, Akira Kurosawa, Fritz Lang, David Lynch, Satyajit Ray, Andrej Tarkovskij og Orson Welles, og der er kun en enkelt film af eksempelvis Ingmar Bergman, Frank Capra, John Ford, Alfred Hitchcock og Hayao Miyazaki.

Og her går det helt galt.

Vil man se en Harry Potter-film, skal man vælge mellem dansk tale, der koster 19 kroner, og originalversionen, der koster 29 kroner. Hvorfor nu det? Gør dog sprogvalget gratis som på en dvd – og i øvrigt med masser af gratis ekstramateriale til hver film!

Vælger man Harry Potter og hemmelighedernes kammer i den originale version, bliver det yderligere grotesk. Underteksterne kommer tre minutter for tidligt og kan som salt i såret ikke vælges fra. Indtrykket af at være bombet tilbage til den mørke middelalder forsegles, da der pludselig midt i slutsekvensen står: ”Tjek de nyeste video- og dvd-nyheder på www.sandrew/metronome.dk.”

Et andet problem dukkede op, da jeg via min laptop havde set syv film og opdagede, at Blockbuster-systemet i min browser-hukommelse for hver film havde efterladt et astronomisk antal sideregistreringer (4.941 blot for en kort film som Beast på 83 minutter). Det var nok til at få browseren til at crashe, da jeg ville tømme hukommelsen, så jeg endte med at måtte bruge en time på at sidde og slette dem nogle hundrede stykker ad gangen.

Heldigvis er det kun en betaversion. Tilknyt nogle kræsne, alvidende filmnørder, TDC, og lyt til dem! Så skal portalen nok være klar, når resten af filmbranchen vågner op til dans.

Kommentarer

TDC

Danmarks største televirksomhed TDC går tilbage til 1879, mens underafdelingen YouSee har rødder tilbage til 1963.

TDC har tilbudt vod siden 2006 under betegnelserne TDC Film og YouSee Cinema.

Via YouSee lancerede TDC i 2012 YouBio, der skulle erobre halvdelen af det danske vod-marked.

Men kunderne blev forvirret over, at YouBio blandede abonnementsfilm og lejefilm, og halvvejs inde i 2014 havde Netflix erobret 29 procent af markedet.

TDC har nu gjort YouBio til en ren abonnementstjeneste, mens lejefilmene har hjemme hos Blockbuster – et varemærke, man har købt af den lukkede videobutikskæde.

Se Blockbuster.dk.

© Filmmagasinet Ekko