Streaminganmeldelse
01. maj 2017 | 08:41

Casting JonBenet

Foto | Michael Latham
Otte piger går iklædt patriotiske kjoler til casting på rollen som den afdøde JonBenet Ramsey, hvis død aldrig er blevet opklaret.

Lokale skuespillere genopfører en gammel mordsag i Netflix’ Casting JonBenet, der er en spændende fornyelse af true crime-genren.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Otte piger sætter sig på en række. De er til audition og alle klædt i små kjoler i de amerikanske nationalfarver. Så dukker en af dem alene op i billedet.

”Jeg hedder Hannah, og dette er min audition til rollen som JonBenet Ramsey,” fortæller hun til kameraet og stiller så et overraskende spørgsmål.

”Ved I hvem, der myrdede JonBenet Ramsey?”

Sådan starter Netflix’ eksperimenterende dokumentar Casting JonBenet. Med udgangspunkt i det autentiske mord på den blot seksårige JonBenet Ramsey i Colorado i julen 1996 er filmen en hybriddokumentar, der iscenesætter selve mordnatten med hjælp fra lokale skuespillere, der gestalter sagens hovedpersoner.

Med sin unikke og gennemførte form er Casting JonBenet et originalt bud på en true crime-dokumentar. Derfor blev den helt fortjent også vel modtaget, da den havde premiere på Sundance-festivalen i februar i år.

Filmens struktur er omhyggelig skematisk, så man hurtigt afkoder, hvad filmens ærinde er. Det er også nødvendigt, for man skal ikke sætte næsen op efter hele sandheden om mordet på JonBenet Ramsey. Ingen af sagens egentlige hovedpersoner optræder således i filmen.

I stedet fortælles historien gennem de skuespillere, der spiller de centrale aktører.

En efter en viser filmen de mange auditions til rollerne som JonBenets mor, far, bror og det lokale politi.

Skuespillerne er både professionelle og lokale amatører, der interesserer sig for sagen og gerne vil bidrage til filmens rekonstruktion. Da JonBenet blev fundet død i sin families kælder i 1996, blev sagen nemlig øjeblikkeligt eksponeret bredt i medierne.

Den dag i dag er mordet stadig uopklaret, men et hav af forskellige teorier florerer stadig blandt de lokale i det snedækkede Boulder-område i Colorado. Skuespillerne, der aflægger prøve, har alle en holdning til sagen eller engagerer sig følelsesmæssigt i den.

Var JonBenets mor jaloux på sin smukke skønhedsdronning af en datter og slog hende ihjel i et anfald af misundelse? Var den seksårige pige offer for seksuelt misbrug i en lokal pædofiliring? Slog JonBenets bror sin egen søster ihjel ved at smadre hendes hoved med en lommelygte?

Det sidste spørgsmål forsøger filmen at svare på, ved at sætte de drenge, der skal spille broren, til at slå på en vandmelon med en stavlygte for at efterligne og iscenesætte teorien.

De fleste motiver og teorier om mordet er absurde og lyder usandsynlige. Men som en af de lokale skuespillere fortæller: ”Jeg ved det lyder skørt, men alt i denne historie lyder skørt.”

Casting JonBenet opruller via sin særegne form og selvbevidste iscenesættelse skyggesiden i ethvert lokalsamfund, som på overfladen synes idyllisk. På den måde ligner den en serie som Twin Peaks. Netflix-dokumentaren er desuden også et grænsesøgende studie i menneskets lyssky drifter, snagen i andres privatliv og søgen efter sandhed.

Uden en eneste gang at udlægge sagen autoritativt eller vise arkivklip som en traditionel dokumentar fortæller Casting JonBenet gennem de mange medvirkende historien om mordsagen, så man alligevel får et ganske klart billede af sagens forløb.

De mange auditions og prøvelæsninger af rekonstruktionens manuskript afveksles af små, men meget filmisk iscenesatte sekvenser med politi, der ankommer til gerningsstedet, eller familien, der holder pressemøde.

Instruktør Kitty Green har med Casting JonBenet virkelig formået at forny den for tiden populære true crime-genre. Forventer man et kontroversielt og opsigtsvækkende svar på mordgåden, går man dog forgæves. Det er slet ikke filmens hensigt.

I stedet tegner den et polyfonisk og broget billede af en uopklaret mordsag. Og den beretter lige så meget om alle de mennesker, der medvirker som skuespillere, som den gør om JonBenet Ramsey og hendes familie. I sidste ende er filmen et portræt af et lokalsamfund og de excentriske typer, som lever dér.

Trailer: Casting JonBenet

Kommentarer

Titel:
Casting JonBenet

Land:
USA

År:
2017

Instruktør:
Kitty Green

Manuskript:
Kitty Green

Medvirkende:
Hannah Cagwin, Aeona Cruz, Liv Bagley

Spilletid:
80 minutter 

Premiere:
28. april på Netflix

© Filmmagasinet Ekko