Biografanmeldelse
08. sep. 2022 | 11:40

Dragon Ball Super: Super Hero

Foto | Toei Company
Skarptskårne Gohan er ligesom alle andre figurer i Dragon Ball-universet konstant klar til kamp med svulmende muskler og kække kommentarer.

Det hæsblæsende mangaunivers vender tilbage i nostalgisk og underholdende film, som er mest henvendt til indforståede fans.

Af Jonathan Lebeda

Første syn af heltene fra Dragon Ball sender denne anmelder tilbage til skolebiblioteket. Der var rift om de japanske tegneserier, og vi slugte dem råt.

Dragon Ball har betydet meget for udbredelsen af mangategneserier i Danmark.

Det fantasifulde univers foregår i et futuristisk samfund, hvor helte med superkræfter forsvarer planeten mod diverse former for skruppelløse skurke.

Akira Toriyama startede i 1984 fortællingen som mangategneserie. Gennem årene er det blevet til 42 bind, 21 film og mere end 600 afsnit i en tv-serie.

Det er et væld af historier om onde skurke, der vil overtage verdensherredømmet. De bekæmpes af heltene Son Goku, Piccolo, Gohan og mange flere.

Dragon Ball Super: Super Hero er seneste tilføjelse med et manuskript af Akira Toriyama. Denne gang følger vi Piccolo og Gohans kamp for at bevare verdensfreden.

Den excentriske og evigt cigarrygende superskurk Magenta vil genopbygge Red Ribbon Army og bruge hæren til at kontrollere hele planeten.

I jagten på et uovervindeligt våben opsøger Magenta den gale videnskabsmand Dr. Hedo, der ligner en sød skoledreng, men som udvikler dødsensfarlige våben.

Magenta forklarer, at han slås mod et ondt fællesskab, der blandt andet tæller Piccolo og Gohan. Det viser, hvor hurtigt manipulation kan udviske opfattelsen af, hvem der er gode, og hvem der er onde.

Misinformation kan få selv de reneste sjæle til at kæmpe for det onde.

Magt interesserer ikke Dr. Hedo, men at kunne skabe to avancerede kamprobotter er for fristende til at sige nej.

Det er svært ikke at holde af de gakkede skurke, men det store persongalleri vil forvirre de tilskuere, der ikke kender Dragon Ball-universet. Hedo skaber robotterne Gamma 1 og Gamma 2, som er kodet til at følge Magentas plan.

Alt ånder idyl, mens Piccolo træner i naturskønne omgivelser, og Gohan er gået i gang med studier i biologi. Men idyllen afløses af hidsige kampscener, når robotterne går til angreb på Piccolo.

”Jeg er skuffet. Jeg troede, du ville være mere imponerende,” lyder det fra Gamma 2. Midt i kampens hede er der altid kræfter til en kæk bemærkning.

Humoren er en fast del af det actionspækkede univers, der er elsket af dedikerede fans over hele verden. Men kampscenerne er det største kendetegn, og de nye 3D-animationer gør dem mere medrivende end nogensinde.

Instruktør Tetsuro Kodama har lykkedes med at give det velkendte univers en visuel overhaling, så det hele fremstår knivskarpt, samtidig med at man tydeligt genkender stilen.

Efter den første slåskamp holder Dragon Ball Super: Super Hero tempoet oppe med den ene hæsblæsende kampscene efter den anden.

Piccolo infiltrerer Red Ribbon Armys hovedkvarter for at afsløre deres planer.

De kidnapper Gohans datter, mens Magenta og Dr. Hedo arbejder på supervåbnet Cell Max, en cyborg-lignende skikkelse på størrelse med Godzilla.

Overnaturlig styrke er en anden fast bestanddel i universet, hvor der altid kan skrues et nøk ekstra op for kræfterne, hvis det skulle blive nødvendigt.

En Red Ribbon-soldat peger med en pistol og viser Gohan en video af hans kidnappede datter. Et knips fra Gohan og pistolen ryger ud af soldatens hånd. Biologibøgerne smides væk, og vreden tænder Gohans superkræfter i en eksplosion, der efterlader et kæmpe krater.

Slåskampene indtager mere og mere vilde dimensioner frem mod den endegyldige afslutning, hvor sandheden om det gode versus det onde går op for selv kunstige intelligenser.

Holder man af universet, er man underholdt fra start til slut, men uden kendskab må man sidde uforstående tilbage i biografsædet.

Trailer: Dragon Ball Super: Super Hero

Kommentarer

Titel:
Dragon Ball Super: Super Hero

Originaltitel:
Doragon bôru sûpâ: Sûpâ hîrô

Land:
Japan

År:
2022

Instruktør:
Tetsuro Kodama

Manuskript:
Akira Toriyama

Medvirkende:
Masako Nozawa, Toshio Furukawa, Aya Hisakawa (japanske stemmer)

Spilletid:
100 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
8. september

© Filmmagasinet Ekko