Streaminganmeldelse
08. maj 2020 | 08:59

Extraction

Foto | Jasin Boland
Lejesoldaten Tyler Rake (Chris Hemsworth) får til opgave at befri en indisk narkokonges teenagesøn (Rudhraksh Jaiswal).

Der er masser af superb action, men ikke megen historie, når Chris Hemsworth deler øretæver ud i den mest sete premierefilm på Netflix nogensinde.

Af Claus Nygaard Petersen

Det bedste, der er sket for actiongenren i de senere år, er, at professionelle stuntmænd har overtaget instruktørstolen.

Deres tekniske kunnen og viden har pustet nyt liv i genren, og for eksempel i filmene om John Wick får skuespilleren mulighed for at vise sine fysiske evner udi røvsparkning.

Den australske adonis, Chris Hemsworth, har allerede vist sig som en ekspert på dette område fra sin rolle som tordenguden Thor i Marvel-filmene.

I Extraxtion bliver der dog lige skruet et nøk op på tævebarometeret.

Titlen betyder direkte oversat ”at trække noget ud med kraft”, og det gør Hemsworth så sandelig. Han spiller lejesoldaten Tyler Rake, som får til opgave at befri en indisk narkokonges søn (Rudhraksh Jaiswal), der er blevet kidnappet af en konkurrent i Dhaka, Bangladesh.

Selvfølgelig går intet som planlagt, og snart er muskelbøffen og teenageknægten på flugt, ikke alene fra skurkens håndlangere, korrupte politimænd og bengalske specialenheder, men også farens egen private enmandshær, Saju (Randeep Hooda).

Alt er timet og tilrettelagt til en hæsblæsende actionbasker af de helt store, og der er også fuld smæk på løjerne. Men desværre er der ikke så meget andet at komme efter.

Og i bund og grund er der kun én rigtig spektakulær actionsekvens, som gør filmen til noget særligt.

Som taget ud af skydespilserien Call of Duty følger kameraet med Tyler og drengen i en uafbrudt indstilling på tolv minutter, mens de fræser rundt i to køretøjer og op og ned, ind og ud, af bygninger i Dhaka.

Med stor autoritet kaster Hemsworth rundt med de klejne bad guys og tømmer en uendelig mængde kugler i den ene hjelmklædte skurk efter den anden.

Det stuntmæssige håndværk er der ikke en finger at sætte på, og det mærkes tydeligt, at debuterende instruktør Sam Hargrave selv er stuntmand.

Det er bare lækkert at kunne se, at det er skuespilleren, der selv udfører de fysiske strabadser. Den fysiske formåen fra den australske actionstjerne er helt i top, og som en slags moderne Terminator tårner han over alle sine navneløse modstandere.

Men han har også evnerne til at vise lidt følelse. Rake har selvfølgelig en fortid, som popper op til overfladen engang imellem, og den ellers meget stoiske Chris Hemsworth kniber en enkelt tåre eller to. Resten af tiden går han rundt som en trykkoger, der bare venter på at eksplodere.

Historien – skrevet af Joe Russo (Captain America, Avengers) baseret på hans egen tegneserie Ciudad – er en rodet omgang. Baggrundshistorien om Rake er ganske forudsigelig, og man spejder forgæves efter interessante karakterer.

David Harbour fra Stranger Things dukker op, men rollen er kun en udvidet cameo, og skurkene har lige så megen tilstedeværelse som en lunken karklud.

Undervejs tænker man uvilkårligt på afdøde Tony Scotts fremragende Man on Fire med Denzel Washington. Men hvor Scott formåede at skabe en engagerende fortælling, er Extraction alene båret af superb actionhåndværk.

Der hersker dog ingen tvivl om, at Netflix og Sam Hargrave går en lys fremtid i møde med den her franchise, hvor Joe Russo allerede er blevet hyret til at skrive en 2’er.

Trailer: Extraction

Kommentarer

Titel:
Extraction

Land:
USA

År:
2020

Instruktør:
Sam Hargrave

Manuskript:
Joe Russo

Medvirkende:
Chris Hemsworth, David Harbour, Rudhraksh Jaiswal, Geetanjali Thapa, Golshifteh Farahani

Spilletid:
117 minutter

Premiere:
24. april på Netflix

© Filmmagasinet Ekko