Biografanmeldelse
24. aug. 2023 | 12:20

Felix og den skjulte skat

Foto | 10e Ave

Trods adskillige mislykkede kystvagtsindsatser insisterer 12-årige Felix på at finde sin far, der forsvandt til søs under mystiske omstændigheder.

Canadisk animationsfilm balancerer mellem morskab og alvor uden at pakke det unge publikum ind i vat.

Af Alexander Barfred Bajer

Hvad får man, hvis man blander en eventyrlysten dreng, der savner sin forsvundne far, en afdanket kaptajn med en enøjet papegøje, en kødbenselskende kat og en fjern ø omgivet af mystik?

En sjov og medrivende historie fra de syv have, hvor både børn og voksne vil føle sig godt underholdt.

Animationsfilmen af Nicola Lemay, der blandt andet har været inde over filmatiseringen af Den lille prins og senest Bølle på eventyr, er den første spillefilm, som den canadiske animator selv har instrueret.

Og det er hun lykkes godt med.

Felix og hans familie bor i en lille havneby. Men selv om han både har en mor, en lillesøster og katten Bølle, der tror, den er en hund, mangler der én væsentlig person: Felix’ far, som på mystisk vis er forsvundet på havet.

Felix og Bølle opsøger Tom, en pensioneret fiskerkaptajn, der bor i et fyrtårn med sin frække sørøverpapegøje. Tom er ven af familien og lærte i sin tid Felix’ far, Jakob, at sejle.

Trods modstand i starten får Felix ham overtalt til at hjælpe med at sejle ud til Skyggeøen – det sagnomspundne sted, man mener, at Jakob forsvandt i sin søgen efter en skat. Tom vil dog kun hjælpe på én betingelse: Felix skal stoppe med at græde over den savnede far.

Det viser sig, at Toms antipati stammer fra hans egen undertrykte sorg, som får Felix’ ungdommeligt sprudlende følelser til at virke direkte provokerende. Et fint udtryk for følelseskløften mellem ung og gammel.

Efter en voldsom sejlads i kraftigt uvejr når det umage par og deres respektive kæledyr endelig frem til øen, hvor de ved et tilfælde opdager et hemmeligt komplot.

En sektleder har fundet en mytisk skat, nemlig en edderkop, hvis bid har Benjamin Button-agtige kræfter. Skatten bruger hun i al hemmelighed til at skumme fløden, mens hun holder øens borgere evigt unge.

Herfra tager eventyret fart i en pærevælling af morsomme, dramatiske og rørende øjeblikke, der stiller vores tapre sømænd over for svære valg, som på hver sin måde giver dem en lektie for livet.

Felix opdager, at han ikke ville være foruden aldersforskelle i familien og de værdifulde livserfaringer, der følger med. Og Tom erkender, at han må lægge et spøgelse fra fortiden bag sig for at komme videre fra den sorg, han i så mange år har undertrykt.

I det store hele er Felix og den skjulte skat en børnefilm, der meget originalt ikke er berøringsangst over for temaer som sorg, kønsroller, alderdom og kærlighed. Og det er ganske forfriskende.

Filmens naivistisk animerede karakterer, de skøre dyr med elskelige personlighedstræk og præsentationen af deres særlige univers, giver mærkværdigt nok konnotationer til Pokémon-tegnefilmene.

Som i titelsekvensen, hvor man som en anden Ash Ketchum fra Pallet Town ser Felix løbe raskt mod fyrtårnet i et storslået klitlandskab og med en eventyrlysten tema-melodi. Enormt stemningsfyldt.

Børn er generelt et taknemmeligt publikum.

Giv dem nogle skægge karakterer, noget action og gliden-i-en-bananskræl, og du har sikret dig deres lattermilde hjerte i biografsalen. Tilsæt da den lejlighedsvis indskudte voksen-joke, designet til at flyve direkte hen over hovedet på de små – og du har forældrene med.

Men Lemay stiller sig ikke tilfreds med letkøbte tricks, som filmen – bevares – også rummer. De bruges nemlig aldrig på bekostning af de større, universelle budskaber.

Trailer: Felix og den skjulte skat

Kommentarer

Titel:
Felix og den skjulte skat

Originaltitel:
Félix et le trésor de Morgäa

Land:
Canada

År:
2021

Instruktør:
Nicola Lemay

Manuskript:
Marc Robitaille, Nicola Lemay, Arthur Holden

Medvirkende:
Frederik Thoft, Benjamin Kitter, Silja Okking, Luiz Wilhelm Karlsen

Spilletid:
85 min.

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
24. august

© Filmmagasinet Ekko