Serieanmeldelse
30. mar. 2022 | 15:43

Moon Knight

Foto | Marvel Studios
Superhelten Moon Knight (Oscar Isaac) er håndlanger for en egyptisk gud, men samtidig forsøger mennesket bag at få en normal tilværelse til at hænge sammen.

Marvel-serie med Oscar Isaac som personlighedsforstyrret superhelt lever på stjernekarisma og skør komik.

Af Claus Nygaard Petersen

Moon Knight er en sjov størrelse.

I november 2019 fortalte Marvel-chef Kevin Feige, at titlens superhelt efter sin egen miniserie skulle være en del af det store Marvel Cinematic Universe.

På den måde er seriens seks afsnit groft sagt en trailer for, hvad vi fremover har i vente for figuren.

Den sky englænder Steven Grant (Oscar Isaac) lever et ganske tilforladeligt liv som souvenirsælger på et museum.

Der er dog det aber dabei, at han går i søvne. Ikke bare på den almindelige måde, men af den slags, hvor man vågner op i et andet land og blive beskudt af suspekte typer fra et slot!

I glimt hører han en stemme råbe, at han skal forlade sin krop, mens han ser en stor skikkelse svøbt i bandager, der har et halvmånelogo på brystet og fuglekranie som hoved.

Det viser sig, at Steven er en personlighed, der eksisterer i lejesoldaten Marc Spector, og fuglegespenstet er den egyptiske gud Khonshu (som har stemme af F. Murray Abraham).

Spector er håndlanger for den temperamentsfulde gud, der vil have lejesoldaten til at dræbe alle, som står i vejen for deres mission – til stor forargelse for den pacifistiske veganer Steven.

Dermed er der flere udgaver af seriens titulære helt. Det giver selvsagt nogle forviklinger, at hovedpersonen har en såkaldt dissociativ identitetsforstyrrelse. Men man kan kende forskel på personlighederne gennem deres kostume.

Når Spector er i kontrol, er han iklædt hætte og kappe som en kriger fra gammel tid. Steven bærer derimod en nydelig habit og fremstår mere som en gentlemanhelt – han har da heller ikke Spectors effektive kampfærdigheder.

Hvem der end er i kontrol – for der er måske endnu flere personligheder – skal de alle prøve at forhindre kultlederen Arthur Harrow (Ethan Hawke) i at påkalde en anden egyptisk gud, Ammit, til verden.

Hun venter nemlig ikke på, at folk begår en synd, men har en mere proaktiv tilgang til straf: Personer dræbes, før de overhovedet gør noget forkert!

Harrow vil kort sagt heale verden for syndere, hvilket groft oversat betyder massedrab. Så hele verden er på spil, som den efterhånden altid er, når det gælder Marvel.

Moon Knight adskiller sig dog fra mængden takket være hovedpersonens psykiske lidelse.

Den bliver mest brugt humoristisk. Som når Spector og Steven diskuterer frem og tilbage med deres spejlbillede, hvor den anden personlighed svarer tilbage.

Vi er dermed langt fra Noah Hawleys fantastiske mindfuck-serie Legion, der fremragende forener superhelte-fjol med et alvorligt syn på psykisk sårbarhed. Tonen i Moon Knigt er derimod i den lette action-adventure-ende a la Indiana Jones eller Mumie-filmene.

Man kunne have ønsket sig en mere dyster tilgang. Der flirtes en anelse med nogle uhyggelige elementer, men ikke i et omfang, så man på noget tidspunkt føler, at der er noget seriøst på spil.

I stedet lever Moon Knight i høj grad højt på sine to stjerner: Oscar Isaac og Ethan Hawke. Hver især har karisma nok til at bære en serie, og kombinationen af de to fungerer særdeles godt.

Ethan Hawke er dejligt tilbageholdende i fremstillingen af den vanvittige kultleder, der har et helt specielt forhold til Khonhsu. Og Oscar Isaac formidler troværdigt de to forskellige personligheder, så man aldrig er i tvivl om, hvornår han er den ene og den anden.

Alene måden, skuespilleren bevæger sig på eller kigger, er med til at skabe en figur, man har lyst til at blive klogere på.

Det sidste af de fire afsnit, som anmeldere har fået stillet til rådighed, slutter med en interessant wtf-cliffhanger. Den kan potentielt gøre Moon Knight til andet og mere end en typisk Marvel-serie.

Trailer: Moon Knight

Kommentarer

Titel:
Moon Knight

Land:
USA

År:
2022

Serieskaber:
Jeremy Slater

Medvirkende:
Oscar Isaac, Ethan Hawke, May Calamawy, Gaspard Ulliel

Spilletid:
Seks afsnit af cirka 45 minutter

Anmeldelse:
Fire afsnit

Premiere:
30. marts på Disney+

© Filmmagasinet Ekko