Serieanmeldelse
11. feb. 2021 | 20:54

Seduced: Inside the NXIVM Cult

Foto | Starz
India Oxenberg fortæller om sin fortid som kultmedlem og prøver samtidig selv at forstå, hvad der skete.

Det er i sig selv rigeligt rystende at høre offers beretning om sexkult, men serieskaberen kan ikke nære sig fra rørstrømske virkemidler og et virvar af vinkler.

Af Kjartan Hansen

”Det var dér, det skete.” 

Sådan lyder det fra unge India Oxenberg, som forsigtigt peger mod vinduet på et tomt hus, imens hun går igennem villakvarteret. 

Det drejer sig dog ikke om en enkelt hændelse, men en række gradvise krænkelser, der til sidst skulle knække et ungt, påvirkeligt menneske. 

I løbet af fire afsnit optrevles et forløb, der startede med et seminar om selvudvikling. Det blev starten på Indias deroute i en sexkult ledet af den storhedsvanvittige Keith Raniere. 

Seduced: Inside the NXIVM Cult kortlægger kultlederens udvikling fra småkriminel forretningsmand bag kortlivede pyramideselskaber, der tjente penge på at forgælde deres egne medlemmer, til sekterisk megaloman med et harem af hjernevaskede sexslaver. 

Heriblandt India. 

Hun fortæller, hvordan seminaret udmøntede sig i opfølgende kurser, der blev mere og mere tidskrævende. Afskåret fra sin omgangskreds blev hun indoktrineret til ikke at sætte spørgsmålstegn, når hun blev presset til stadigt mere overskridende adfærd. 

Kvinderne, der faldt i Keiths smag blev hjernevasket med foredrag. Her blev voldtægt og seksuelle krænkelser normaliseret som et spørgsmål om offerets indstilling. Hans løsning var, at man kun var et offer, hvis man som kvinde sagde fra og derved begik et overgreb mod manden. 

Andre, heriblandt veninden Tabby, blev forgældet af de dyre kurser, hun blev tilmeldt uden at øge sit selvværd og sin livskvalitet. 

Det er uden tvivl en modbydelig sekt, men seriens gentagne forsøg på at gøre det til historiens værste kult har ikke den ønskede effekt. 

Navnlig når vi ser optagelser fra Jonestown – en anden seksuelt krænkende sekt, hvis medlemmer også blev hjernevasket til at begå kollektivt selvmord. 

Serien gør brug af smukke animationer, der viser nogle af Indias voldsomme oplevelser som kultmedlem. 

Det er dens stærkeste fortællergreb tilsat møder med andre ofre og en scene, hvor India vejer mad og udregner kalorieindtag. Hun fortæller, at hun ikke måtte spise mere end 500 kalorier om dagen. Keith havde jo en smag for skrøbelige, afmagrede kvinder. 

Meget af spilletiden går dog med et kalejdoskopisk virvar af fragmenterede samtaler uden kontekst, en overflod af indtryk i form barndomsbilleder samt rørstrømsk musik og klip fra kultens kampagnefilm. 

Det skal alt sammen bevæge følelsesapparatet, men ender med at fjerne fokus fra den voldsomme fortælling. 

India fortæller, at der florerede rygter om, at store stjerner som Cameron Diaz og Rosario Dawson var alumner i NXIVM. Selv er hun datter Dollars-skuespiller Catherine Oxenberg, efterkommer af ex-Jugoslaviens afsatte kongeslægt, og var i længere tid underlagt en slavekontrakt med skuespiller Allison Mack, kendt fra Superman-serien Smallville

Men kendisperspektivet er også en af seriens mange tankestrømme, der støjer i forhold til det egentlige: historien om en kvinde, der i håb om at finde sig selv ender i kløerne på en seksuelt afsporet kultleder. 

Det er tydeligt, at kulten endnu er et åbent sår for hovedpersonen, der har svært ved at koncentrere sig, når hun taler om den. Det smitter også af på serien. 

Ikke desto mindre ser vi flygtige glimt af glæde og håb i hendes øjne. De blander sig med minderne om rædsel, der tilsammen fortæller en mere nærværende historie end forsøget på at inkludere så mange fortællinger om kulten som muligt. 

Seduced: Inside the NXIVM Cult er bedst, når India i enrum taler med andre tidligere medlemmer og mennesker, som har modarbejdet kulten. Navnlig fjerde episode, hvor retssagen går i gang, og vi får et dybere indblik i processen, India er gået igennem, siden hun kom ud af kulten. 

Når India tømmer sin sjæl foran kameraet, er serien uafrystelig.

Trailer: Seduced: Inside the NXIVM Cult

Kommentarer

Titel:
Seduced: Inside the NXIVM Cult

Land:
USA

År:
2020

Serieskaber:
Cecilia Peck

Medvirkende:
India Oxenberg, Catherine Oxenberg, Rick Alan Ross, Janja Lalich, Steve Hassan

Spilletid:
Fire afsnit af omkring 60 minutter

Anmeldelse:
Fire afsnit

Premiere:
12. februar på C More

© Filmmagasinet Ekko