Serieanmeldelse
14. jan. 2019 | 00:35

Success

Foto | Erol Zubcevic
De fire sammensvorne – Blanka, Haris, Kristian og Vinka – mødes for at lægge planer for deres flugt fra lovens lange arm.

Mord og korruption er på tapetet, når Oscar-vinderen Danis Tanović viser bagsiden af Kroatiens vækst i drønspændende miniserie.

Af Kjartan Hansen

”I aften skal jeg lære jer seks trin til succes!” 

Med de ord tager fortælleren os ved hånden, og som lovet starter hvert afsnit med et nyt tip til, hvordan man bliver succesfuld. 

Fortælleren står i rampelyset på en scene iført marineblå habit med den øverste knap i skjorten nonchalant åbnet. Ud over at agere seriens skråsikre fortæller lærer vi ham at kende som den brødløse familiefar Kristian. 

Kontrasten mellem de to giver titlen en ildevarslende, ironisk betydning. 

De fire hovedpersoner – Kristian, Haris, Blanka og Vinka – har haft en lortedag. Dagen ender med, at de tilfældigt mødes i en park i den kroatiske hovedstad Zagreb, hvor Kristian, Haris og Vinka kommer Blanka til undsætning. Hun er ved at blive banket halvt fordærvet af sin kæreste Viktor.

Drabelige omstændigheder binder deres skæbner sammen og forvandler serien til en actionmættet krimi, der følger flugten fra lovens lange arm såvel som Viktors far og hans gangsterkammerat Lujo Kralj. 

Inden dette møde oplever vi de fire som fremmede, der ubevidst påvirker hinandens liv på samme måde, som vi kender det fra multiplotfilm a la Magnolia

Toni Gojanovic spiller Kristian, som i seriens første afsnit bliver forhindret i at nå et afgørende møde i banken, fordi bankrådgiveren Vinka (Iva Mihalic) har måttet tage på hospitalet efter et overfald. 

Overfaldet viser sig at være hævn for ægtefællens gæld til Lujo Kralj. Imidlertid er stjernearkitekten Haris (Uliks Fehmiu) ved at opsige sit årelange samarbejde med gangsteren, fordi han ikke længere vil bistå hvidvask af penge bag opførelsen af nybyggerier, der står gabende tomme. 

Det er fire fascinerende personer, ikke mindst Blanka. 

Hun er på overfladen en selvsikker fjerdebølgefeminist, som insisterer på sin ret til at være sexet uden at blive chikaneret. Men bag lukkede døre har hun en dominerende kæreste, der udvælger hendes dristige garderobe, omtaler hende som sin ”bitch” og tæsker hende, når hun ikke makker ret. 

En tvetydig rolle, som Tara Thaller spiller til perfektion. 

Man mærker en sammenbidt vrede og magtesløshed i Success, som får afløb i den medrivende drabsscene, der knytter de fire hovedpersoner sammen. Badet i mørke, kun oplyst af skæret fra gadelygterne foran et slidt boligkompleks, indfanger den skæbnesvangre hændelse seriens tiltrækningskraft. 

På den ene side er det en hæsblæsende krimi, man ikke kan lægge fra sig. På den anden side er det en indigneret socialkritik af et samfund i vækst. 

Danis Tanović er kendt for den Oscar-vindende krigsfilm Ingenmandsland (2001), der med galgenhumor skildrer krigen i Bosnien-Hercegovina. Også i den nye serie frembringer han med tør humor og simple filmiske værktøjer menneskelighed under de mest forfærdelige omstændigheder. 

Seriens barske fremtoning spædes således indimellem op med mere polerede indslag. Som når instruktøren med et glimt i øjet bruger en James Bond-agtig melodi til en scene, hvor de fire sammensvorne drøner af sted i en sort Audi efter et opgør med Viktors krigslystne far. 

Eller når instruktøren sender et nik til stemningsfyldte scener i film noirs som Ridderfalken. Det ser vi, når en stille, jazzet trompetsolo ledsager en fintfølende scene, hvor den ellers utrættelige Gordana Kalic efter talrige fejlspor bliver suspenderes fra sagen. 

Uanset hvordan vores hovedpersoner prøver at skjule sig, er hun i hælene på dem. Med sin indædte efterforskning af blandt andet en død rotte på en af de mistænktes dørmåtte giver hun serien et tiltrængt, komisk pusterum, men alligevel kommer hun ubevidst til at spille en afgørende rolle. 

Instruktørens legende filmsprog stjæler dog aldrig fokus fra seriens sindrige og nervepirrende fortælling, der lægger op til et voldsomt klimaks. 

Success er en uforlignelig rutsjetur.

Trailer: Success

Kommentarer

Titel:
Success

Originaltitel:
Uspjeh

Sæson:
1

Land:
Kroatien

År:
2019

Serieskaber:
Danis Tanović, Marjan Alcevski

Medvirkende:
Uliks Fehmiu, Filip Mayer, Iva Mihalic, Ivana Roscic, Marija Skaricic, Tara Thaller, Goran Bogdan, Toni Gojanovic

Spilletid:
Seks afsnit af cirka 50 minutter

Anmeldelse:
Seks afsnit

Premiere:
6. januar på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko