Serieanmeldelse
05. dec. 2022 | 17:09

Tinka og sjælens spejl

Foto | TV 2
Med sit rolige blik emmer Josephine Højbjerg af godhed og mod i rollen som halvnissen Tinka, der kommer på en vanskelig opgave ved juletid.

Med tilbagevenden til eventyret om Tinka opfinder TV 2 ikke den dybe juletallerken, men det skønne persongalleri sender hyggen ud i de danske stuer.

Af Jonathan Lebeda

I Tinka og kongespillet arver Tinka tronen over nissernes rige fra sin far, Kong Storm. Men i stedet for at lede riget enerådigt, samler hun på demokratisk vis et råd med repræsentanter fra alle nisserigets dele. 

Nu vender hun tilbage i Tinka og sjælens spejl, hvor hun skal stå prøven som førstenisse for samlingsrådet. 

Folket er mødt talstærkt op til Tinkas amuletceremoni. Her møder hun folkets vrede. Nisserigets vigtige dæmning er brudt sammen, minerne er oversvømmet, og fiskerens skib er i stykker. 

Problemerne vælter kort sagt ind over den nye førstenisse. 

Den karismatiske Tinka tøver og står mundlam. Hun tvivler på sine egne evner som leder, og straks vælter rådet hende som førstenisse. 

TV 2’s julekalender kommer hurtigt fra start og lægger op til en kamp om magten i nissernes rige. For alle i rådet havde forventet, at de skulle blive den næste førstenisse. 

Tinka har en fornemmelse af, at alle i riget går og snakker bag hendes ryg. De sætter spørgsmålstegn ved, om hun er en kompetent leder, fordi hun er halvmenneske. 

Har hun påtaget sig et ansvar, der er for stort? 

Men i kampen om magten er der også mere grumme skikkelser. Den skøre Fileas (Christian Tafdrup) mener, at han er den retmæssige konge. Han agter at genindføre enevælden. Men rådet har straffet ham med arbejde i stalden, hvor han imiterer sine sidste tilhængere i form af to træfigurer. 

Kan han gå sammen med den fængslede Ingi, der fra sin mørke, fugtige celle og med klap for øjet planlægger en endelig hævn over nisserne. Der hviler en mystik over Ellen Hillingsø i rollen som Ingi, men ikke så uhyggeligt, at de mindste ikke kan være med. 

Universet er afdæmpet og realistisk. Nisserne er klædt i bondetøj med nissehue og bor i små stråtækte hus. 

I klassisk julekalender-stil følger vi to verdener, nissernes og menneskenes. I menneskenes verden følger vi Tinkas trofaste makker Lasse og hans familie. 

Der bliver gjort en indsats for at være ung med de unge. Lasse skal lige havde bakset et musiknummer, der lyder som et Nintendo-spil, sammen på en aften og sende det ind til Radio Boom, der skal sikre hans store gennembrud. 

Og så fylder farmor Maja en del med sine utallige Tinder-dates og forsøg som cougar, der ender med hun bliver ghostet af sønnens gamle kammerat. Hendes vilde datingliv bliver repetitivt og lidt plat, men Birthe Neumanns charmerende skuespil hiver joken i land. 

Lillesøster Astrid ser op til den smarte pige i klassen og vil pludselig ikke julehygge længere. Det er altså for cringe med kalenderlys og julebag. 

Julekalenderen byder på flere sjove skikkelser – som den gamle nissetegner, hvis opgave er at kortlægge hele rigets historie. Omringet af støvede papyrusruller, planter i glaskolber og farvede eliksirer bryder han sig ikke om at blive forstyrret. 

Tinka og Lasses makkerskab danner forbindelsen mellem menneskenes og nissernes verden. Lasse drømmer om at lave musik, men kreativiteten holdes nede af faren, der konstant minder ham om samfundsfagsopgaven. Han har jo en fremtid, der skal støbes – et lille stik til forældres planlægning af deres børns liv. 

Lasse drømmer sig ikke kun væk i musik, men også på eventyr med Tinka i nissernes rige. Og det kan faren ikke stoppe. 

Lasse har optur over musikken, mens Tinka er bekymret for folket, der snakker bag hendes ryg. Det ender i et sammenstød, der viser, hvor galt selv bedste venner kan gå af hinanden. 

Tinka spilles yndigt af Josephine Højbjerg. Med sit rolige blik emmer hun af godhed og mod. Og Lasse er charmerende spillet af Albert Rosin Harson. 

Midt i kaosset om pladsen som førstenisse finder Tinka ud af, at hun har en søster med navnet Flora i menneskenes verden. Nisserne er afvisende, men med Lasses hjælp finder de frem til hende. 

Julekalenderen vil gerne tage de unges problemer seriøst, hvilket Flora bliver et billede på. Det kedelige provinsliv sendte hende mod hovedstaden, og nu vil hun på fotoskole, sejle jorden rundt på en sejlbåd, komme ind på designskolen i London og være skiguide. 

De har mange ting tilfælles, men idéen om at være halvnisse skræmmer Flora. 

Fortsættelsen af Tinka-universet byder ikke på nytænkning, men er et sikkert hit som julens hyggelige nedtælling i de varme stuer.

Kommentarer

Titel:
Tinka og sjælens spejl 

Land:
Danmark

År:
2022

Serieskaber:
Christian Grønvall, Morten Dragsted, Emil Millang

Medvirkende:
Josephine Højbjerg, Christian Tafdrup, Albert Rosin Harson, Birthe Neumann, Ellen Hillingsø, Esben Dalsgaard Andersen

Spilletid:
24 afsnit af cirka 25 minutter

Anmeldelse:
Fem afsnit

Premiere:
1. december på TV 2 og TV 2 Play

© Filmmagasinet Ekko