Biografanmeldelse
12. okt. 2023 | 10:23

Trolls 3: Sammen igen

Foto | DreamWorks Animation

Forholdet mellem Poppy (i midten) og Kvist (th.) er lige begyndt at blomstre, da Kvists bror pludselig dukker op med dårligt nyt. 

Tredje film om Kvist og Poptrolden Poppy er en fornøjelse i højt tempo og et velkalkuleret comeback for Justin Timberlakes NSYNC.

Af Karoline Balstrøm

Efter de små nuttede trolde og de frygtindgydende borkere begravede stridsøksen i forrige Trolls-film, er der fred og idyl på skovbunden.

Forholdet mellem popprinsessen Poppy (Stine Bramsen) og den surmulende Kvist (Tim Schou) kan endelig blomstre. Og i Dreamworks’ Trolls 3: Sammen igen svirrer rygterne om et kommende frieri.

Intet kan dog sætte en kæp i hjulet på fremtidsplanerne, som når fortiden viser sit grimme ansigt. Her i form af Kvists forsvundne, plyssede bror, som midt i et musicalnummer bringer dårligt nyt.

Kvist og hans fire hidtil ukendte brødre udgjorde engang et kendt boyband. Og i et grumt forsøg på at høste X-Factor har en korrupt, elektroduo kidnappet et bandmedlem, som holdes fanget i et diamantfængsel og langsomt suges tør for sangevner.

I den første Trolls-film fra 2016 sang troldene, baseret på de små brune danske Dam-trolde med farvestrålende strithår, sig rent in i hjertet på publikum.

Med over fjorten milliarder kroner ved billetlugerne var en efterfølger uundgåelig. Og selv ikke corona kunne i 2020 holde de nuttede trolde tilbage. Trolls 2 slog med sin streamingpremiere rekord. Efter bare tre uger online havde filmen tjent mere, end originalen gjorde efter fem måneder i biografen.

Det er derfor næsten givet, at tredje gang også bliver lykkens gang for de små størrelser. Heldigvis er den uundgåelige succes en fornøjelse i højt tempo.

Der bringes ikke noget nyt til bordet, men Trolls-universet har fra start holdt sig til en simpel præmis, som er gaven, der bliver ved med at give.

I bedste Toy Story-stil har legetøjsforlægget beholdt sin oprindelige størrelse.

Troldene på cirka ni centimeter er meget mindre end alle andre figurer. De kan forsvare sig med tandstikker og bruge gummielastikker som bungee jump-reb. Det spiller skønt på, at kun børns fantasi sætter grænser for, hvordan kedelige dagligdagsting kan inddrages i leg.

De nye skurke fremsætter samtidig en simpel lektie i moral. I en verden, hvor musik betyder alt for troldenes identitet, er intet værre end en duo, som ikke gider øve sig og synger playback på bekostning af andres talent.

Trolls 3: Sammen igen følger en slavisk roadmovie-struktur, hvor bandet, der er spredt fra alle vinde, skal samles igen, for at få bugt med snylterne. Kun en perfekt familieharmoni kan redde broren.

De danske stemmer får i den sammenhæng fuld skrue, og især tidligere Alphabeat-sanger Stine Bramsen er en fryd. Ofte får de originale amerikanske skuespillere også lov at skinne igennem. Efter Bramsen & co. pædagogisk har sat tonen for, hvad sangen handler om, tager Justin Timberlake og Anna Kendrick over.

Men trods de engelske tekster står handlingen krystalklar, og de mindste får ikke noget problem med at følge med.

Dreamworks vil være Disneys frække lillebror, og jokes om bdsm-planer på en bryllupsrejse og stofmisbrug i form af sliksutter er indforståede vink til de voksne.

Animationen er fortsat i top, og troldeverdenen, som holdes sammen af glimmerklister og store syninger, er nem at fortabe sig i.

Den centrale, linde strøm af musik fremstår dog mindre forførende end i den foregående film, hvor pop- og rock-genren bekrigede hinanden med underholdende mashups.

Den gyldne, vestlige boyband-æra er trods alt ovre, og her bliver Justin Timberlake medvirken lidt for tydelig. For meget belejligt har hans NSYNC valgt at gøre comeback netop nu. For første gang i mere end tyve år udgiver NSYNC ny musik som del af soundtracket.

For efterårsferiens helt store børnefilm er en sjov, hjertevarm fortælling om broderskab. Men filmen er unægteligt også et kynisk velkoreograferet træk i promoveringen af et falleret boyband.

Trailer: Trolls 3: Sammen igen

Kommentarer

Titel:
Trolls 3: Sammen igen

Originaltitel:
Trolls Band Together

Land:
USA

År:
2023

Instruktør:
Walt Dohrn, Tim Heitz

Manuskript:
Jonathan Aibel, Glenn Berger, Elizabeth Tippet

Medvirkende
Stine Bramsen, Tim Schou, Lise Baastrup, Rasmus Botoft

Spilletid:
92 minutter

Aldersgrænse:
Frarådes børn under 7 år

Premiere:
12. Oktober 2023

Legetøj i biografen

Artikel om legetøjsfilmenes succes ved billetlugen i Ekko #94.

Lego Filmen,Trolls og Barbie har bevist, at dukker og klodser kan være lukrative hovedpersoner.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko