Biografanmeldelse
07. juli 2024 | 10:07

When It Melts

Foto | Savage Film

Rosa Marchant leverer som den følsomme, men også ondsindede tomboy Eva en præstation, der blæste juryen på Sundance-festivalen bagover.

Teenageren Rosa Marchant er skræmmende god i barskt hævndrama om drengestreger, der går over grænsen og skaber et traume.

Af Karoline Balstrøm

Badet i kummefrysers isblå lys fylder hun den ene spand efter den anden i et stort kar.

Med timers mellemrum løfter Eva (Charlotte De Bruyne) på låget for at tjekke til sin forvoksede isterning. Til sidst konstaterer hun, at den er god nok. Så gør hun sin lejlighed grundigt ren, tager kæledyrsskildpadden Molly under armen og slæber uden et ord isklumpen ud til sin bil. 

Mens sneen fyger, kører hun ud af et gråligt Bruxelles med kurs mod sin flamske hjemby. Her afholdes en forsinket mindehøjtidelighed for hendes barndomsven Jan, der døde for omkring ti år siden. Det indebærer et gensyn med de gamle klassekammerater.

When It Melts omhandler den mørke fortid, som får Eva til at drage tværs gennem Belgien med en isklump i bagagen og hævn i tankerne. Langt størstedelen af filmen viser Eva som trettenårig (Rosa Marchant). Hun er datter i en alkoholiseret familie og det yngste og eneste kvindelige medlem af en dysfunktionel vennegruppe. 

Børnene havde det ellers efter sigende godt sammen. Men da den ældste, Jan, dør i en ulykke, ændres den interne dynamik. Samtidig nærmer gruppen sig puberteten og udvikler ondsindede drengestreger med seksuelle undertoner. 

Eva spiller en vigtig rolle i gruppens yndlingsleg. Hun står nemlig for at finde på svære gåder, som drengene kan spørge pæne piger om. Svarer pigerne forkert, bliver de tvunget til stykke for stykke at tage tøjet af.

Rosa Marchant er skræmmende god i rollen som den følsomme, men også ondsindede tomboy. Skuespilleren blæste publikum bagover på Sundance-festivalen, hvor hun som bare syttenårig modtog juryens særlige pris.

De unge skuespillere i vennegruppen gør deres for vise den svære kunst at skelne i legens grå nuancer, når man har fysik og lyst som en teenager. Og da historien på grotesk vis eskalerer i sidste fjerdedel, kan det være svært at udpege, hvornår de unge teenagere egentligt overtrådte den grænse, der har ført til vanviddet.

Hævntogtet When It Melts er skuespilleren Veerle Baetens’ instruktørdebut. Manuskriptet er skrevet med makkeren Maarten Loix og baseret på Lize Spits roman Het Smelt.

Veerle Baetens har udmærket sig som et lysende flamsk skuespiltalent i det rørende, Oscar-nominerede kræftdrama, The Broken Circle Breakdown. Her er tab af unge liv og knugende traume også i fokus.

Filmsproget og historien i When It Melts går dog ikke perfekt i spænd med de unges komplekse præstationer. Man mærker ikke den fortællemæssige ebbe-og-flod, der gør det kompliceret at navigere i ungdomslandet.

Fra start virker alt ondt, og det er svært at spotte det store skred, som er sket i vennernes dynamik. For flashbacks fra Evas ungdom starter efter Jans død, hvor vennegruppen allerede er kørt af sporet.

Visuelt står de blålige glimt af et nutiden i stærk kontrast til barndommens korngule, lyse sommerdage på høloftet, hvor børnene mødes for at lege.

Det er svært at sige, hvordan barndommen har påvirket den voksne Eva. Da hun bliver budt på en drink af en sød kollega, skinner det igennem, at den stille kvinde ikke ofte bliver inviteret ud. Da den ensidige samtale stagnerer og hendes date tydeligvis keder sig, udbryder Eva, at hun kan give ham et blowjob.

Da daten afviser hendes tilbud og smiler medlidende, er det op til os selv at lægge et større puslespil om Evas forskruede trang til at please og kortlægge hendes frygt for at virke uinteressant for mænd.

Det er på denne måde gennemgående for filmen, at man selv skal stå for detektivarbejdet. Og man skal væbne sig mod blindgyder. For hvorfor det netop er nu, at Eva tager på hævntogt til barndommens gade, er umuligt at sige.

Det bliver derfor svært enten helhjertet at heppe på Evas selvdestruktive hævn eller håbe på, at hun kan gøre sig fri af fortidens traumer.

Med filmens ekstremt voldsomme afsløring af, hvad der skete med Eva som barn, gør When It Melts til et chokerende portræt af grusom ungdomsleg – båret af de unge skuespillere.

Trailer: When It Melts

Kommentarer

Titel:
When It Melts

Originaltitel:
Het smelt

Land:
Belgien, Holland

År:
2023

Instruktør:
Veerle Baetens

Manuskript:
Veerle Baetens, Maarten Loix

Medvirkende:
Charlotte De Bruyne, Rosa Marchant, Sebastien Dewaele

Spilletid:
111 minutter

Premiere:
11. juli

© Filmmagasinet Ekko