Nyhed
09. dec. 2013 | 10:06

Dansk sejr ved European Film Awards

Foto | Doane Gregory
Susanne Biers Den skaldede frisør er årets bedste europæiske komedie ifølge medlemmerne af European Film Academy.

Paolo Sorrentinos Den store skønhed blev den store vinder ved European Film Awards, hvor Den skaldede frisør og The Act of Killing også fik priser med hjem.

Af Jacob Ludvigsen

European Film Awards – den europæiske Oscar – vokser sig for hvert år større og større.

I år var kategorien ”bedste komedie” føjet til prispaletten, måske for at understrege at europæisk film ikke kun består af gravalvorlige dramaer.

Og det blev en dansk film, der som den første vandt prisen: Susanne Biers kræftkomedie i Syditalien, Den skaldede frisør, der blandt andet slog Pedro Almodóvars I’m So Excited.

Dermed blev årets European Film Awards endnu en flot begivenhed for dansk film.

Amerikanske Joshua Oppenheimers danskproducerede The Act of Killing – om det indonesiske folkemord – vandt for bedste dokumentar foran en anden hyldet folkemordsfilm, The Missing Picture. The Act of Killing styrkede dermed sine chancer for at vinde en Oscar til februar.

Fire priser til Sorrentino
Aftenen i Berlin tilhørte dog først og fremmest Den store skønhed. Paolo Sorrentinos film om en falleret forfatters dekadente liv i et udsøgt Rom vandt hovedprisen for bedste film.

Sorrentino vandt for bedste instruktør, Toni Servillo for bedste mandlige hovedrolle og Cristiano Travaglioli for bedste klipper.

Belgiske The Broken Circle Breakdown fik også en pris med hjem (Veerle Baetens for bedste kvindelige hovedrolle), og det samme gjorde Francois Ozon for manuskriptet til Selv i de bedste hjem, der får dansk premiere til maj.

Pris til Morricone
Flere af årets film på vinderskamlen har vi dog endnu ikke fået at se i de danske biografer. Jan Ole Gersters Oh Boy – om en ung døgenigt i Berlin – blev kåret som årets overraskelse, mens Ari Folman, der slog igennem med Waltz With Bashir, vandt bedste animationsfilm med den syrede The Congress.

Også nogle af europæisk films gamle mastodonter hjemtog priser.

85-årige Ennio Morricone vandt for sin musik til Giuseppe Tornatores The Best Offer. Pedro Almodóvar fik æren af en European Achievement in World Cinema.

Endelig vandt Catherine Deneuve en European Film Academy Lifetime Achievement Award og fik en lang tale af formanden for European Film Awards, en bevæget Wim Wenders.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko