Nyhed
21. okt. 2013 | 01:22 - Opdateret 21. okt. 2013 | 09:30

Aalbæk vil nu udlevere bilag

Foto | ARTE Booking
”Jeg føler mig overbevist om, at en revision vil rense mig for beskyldningerne og dermed, med den megen virak in mente, udstille Henrik Bo Nielsen som den svage og kujonagtige leder, han er,” skriver Peter Aalbæk Jensen i en pressemeddelelse.

Zentropa-chefen giver Filminstituttet lov til at gennemgå bilagene fra Antichrist, men fortsætter den uforsonlige tone mod instituttet og dets direktør.

Af Jacob Ludvigsen

Siden august har Det Danske Filminstitut forsøgt at få Zentropa til at udlevere bilag fra Lars von Triers Antichrist, så de kunne undersøge en mistanke om fusk med støttemidlerne.

Under megen medievirak har Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen imidlertid stillet sig på bagbenene og nægtet at samarbejde med Filminstituttet. Men søndag aften skriver han i en pressemeddelelse, at bilagene nu bliver udleveret, om end ikke betingelsesløst. Zentropa skal nemlig styre processen.

”Jeg giver Det Danske Filminstitut lov til at gennemgå regnskaber og bilag på filmen Antichrist – proceduren bliver dikteret af os og fremsendes af administrationschef Anders Kjærhauge og økonomichef Frederik Nemeth fra Zentropa,” skriver han.

Direktør skal erklæres inhabil
Peter Aalbæk Jensen har de seneste dage kaldt instituttets direktør Henrik Bo Nielsen for ”doven” og ”tøsedreng” og anklaget ham for at lyve og løbe med sladder.

Og selvom han nu udleverer bilagene, stopper han ikke angrebsbygen i sin nye pressemeddelelse, som ironisk hedder ”Bangebuksen og bilagene!”.

Her skriver han, at Det Danske Filminstitut bliver ledet ”udueligt”. Og så opfordrer han instituttets bestyrelsesformand Joachim Malling til, at Henrik Bo Nielsen erklæres inhabil i sagen, ”da han flere gange offentligt i ugens løb har vist sin forudtagenhed og mod god forvaltningsskik kommenteret min sag i detaljer”.

Fra en bilagsrytter til en anden
Kovendingen fra Zentropa-lejren kommer oven på en dag, hvor medierne har været fuldt optaget af en vis anden bilagssag.

Og Peter Aalbæk Jensen benytter da også lejligheden til at udtrykke en vis solidaritet med Lars Løkke Rasmussen, som han efter eget udsagn har sendt en flaske whisky til:

”Fra den ene bilagsrytter til den anden, så han kan tage sig en dram efter hans bilagsgennemgang.”

Ved dagens pressemøde udtrykte Lars Løkke, at han bærer et ansvar for de løbskløbne udgifter. Men så langt rækker Peter Aalbæk Jensens solidaritet med oppositionslederen dog ikke. Han bedyrer nemlig sin uskyld.

”Jeg føler mig overbevist om, at en revision vil rense mig for beskyldningerne og dermed, med den megen virak in mente, udstille Henrik Bo Nielsen som den svage og kujonagtige leder, han er,” lyder det i pressemeddelelsen.

Ekko følger snarest op på sagen med udtalelser fra Filminstituttets direktør, Henrik Bo Nielsen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko