Nyhed
05. jan. 2016 | 14:10

Adèles liv får strengere censur i Frankrig

Foto | Sofian El Fani

En domstol har frataget Guldpalmevinderens censurvurdering, og filmen må ikke vises i franske biografer, indtil en ny vurdering er på plads.

Af Rasmus Kruse

Det lesbiske kærlighedsdrama Adèles liv tog filmkritikere med storm efter dens premiere ved Cannes-festivalen i 2013, men den dristige film har ikke været uden kontroverser.

Nu skaber filmen endnu engang overskrifter.

En katolsk organisation har fået en fransk domstol til at annullere filmens censurvurdering, som er lovpligtig, for at film kan vises i franske biografer.

Da Adèles liv havde premiere i Frankrig i oktober 2013, vurderede det franske klassifikationsudvalg filmen til at være forbudt for børn under tolv år.

Denne vurdering har en fransk domstol netop ophævet med begrundelsen, at filmen indeholder ”realistiske sexscener, som vil kunne støde et ungt publikums sensibilitet”, rapporterer Deadline.com.

Eksplicit lesbisk sex
Adèles liv er en lesbisk kærlighedsfilm, som handler om unge Adèles forelskelse i den mere erfarne Emma, der har et dragende blåt hår.

Kærligheden mellem de to kvinder bliver vist gennem lange, eksplicitte sexscener, hvor der ikke bliver overladt meget til fantasien.

Scenerne skabte meget opmærksomhed ved premieren i Cannes. Forfatteren bag den grafiske roman, som filmen er baseret på, kritiserede filmens fremstilling af lesbisk sex, som hun mente blev forvandlet til porno.

Det forhindrede dog ikke filmen i at vinde Guldpalmen i Cannes, som noget utraditionelt blev delt mellem filmens instruktør Abdellatif Kechiche og dens to hovedrolleindehavere Adèle Exarchopoulos og Léa Seydoux.

Ny censurvurdering
Det er pres fra den katolske organisation Promouvoir, som ligger til grund for fjernelsen af den tidligere censurvurdering.

Organisationen har til formål at beskytte konservative, katolske værdier og har med succes fået ændret klassificeringen af film, de ikke mener lever op til de værdier.

I juli fik de en domstol til at annullere censurvurderingen på Gaspar Noés Love to uger efter premieren. Her blev sekstenårsgrænsen ændret til en attenårsgrænse. Det betød en mere begrænset udgivelse af Love, da mange mainstream-biografer i Frankrig ikke viser film med så høj en censurvurdering.

Promouvoirs seneste succes får dog næppe den samme betydning for Adèles liv, da filmen for længst er ude af biograferne.

Men det betyder, at filmen skal genklassificeres, og den nye vurdering vil også være gældende for dvd, streaming og lignende. Det vil også påvirke, hvilke sendetidspunkter den vil kunne vises på tv.

Den franske kulturminister Fleur Pellerin har ifølge Politiken – som i dag har en større artikel om sagen – bebudet, at hun vil appellere domstolens beslutning.

Trailer: Adéles liv – kapitel 1 & 2

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko