Nyhed
07. juni 2024 | 10:32 - Opdateret 07. juni 2024 | 11:05

Advokat anklager DR for ærekrænkelse

Foto | DR

Martin Brygmann er en af landets fremmeste komikere og har blandt andet været en central del af DR-programmet Danmark griner. 

Ifølge Martin Brygmanns advokat kommer DR med ”udokumenterede og freds- og ærekrænkende påstande” i kommende dokumentar fra skaberne bag MeToo: Sexisme bag skærmen.

Af Frederik Hoff

I går kom det frem, at den folkekære entertainer, skuespiller og popkomponist Martin Brygmann sagsøger DR, DR’s generalsekretær Maria Rørbye Rønn og produktionsselskabet Impact TV for at stoppe en kommende dokumentar.

Ifølge Ekkos kilde handler dokumentaren om sexisme i musikmiljøet, men det er stadig uvist, hvad Brygmanns rolle konkret er i den. Berlingske oplyser, at dokumentaren er i to dele og var planlagt til at blive sendt i næste uge på DR. 

Den er ifølge Berlingske baseret på to rapporter om strukturel sexisme i musikbranchen fra 2022. Det år kom rapporterne Kvinderne i musikken fra DR og Bandakademiet samt Hvorfor er der så få kvinder i musikken, der er udarbejdet af Kvinfo og Analyse- og Tal. Dokumentaren er baseret på over 150 kilder, og flere kvinder står ved navn frem og fortæller om krænkelser.

I en mail til Ritzau har Martin Brygmanns advokat Heidi Højmark Helveg forklaret søgsmålet.

”DR er over for min klient kommet med udokumenterede freds- og ærekrænkende påstande,” skriver advokaten, der ifølge Børsen er blevet en go-to-advokat for krænker-anklagede.

Ifølge advokaten har hun og Brygmanns de sidste syv måneder henvendt sig til DR ti gange for at få fremlagt dokumentation.

”I de tilfælde, hvor påstandene indeholdt tilstrækkeligt konkrete oplysninger til, at de kunne efterprøves, har vi kunnet påvise alvorlige fejl, manipulation og direkte usandheder,” skriver advokaten og fortsætter:

”I sidste uge lykkedes det endelig at mødes med DR for at gennemgå påstandene, men igen afviste DR at fremvise nogen form for dokumentation eller svar, der kunne lede til opklaring.”

Advokaten oplyser også Ritzau om, at Københavns Byret endnu ikke er kommet til en kendelse i sagen om midlertidigt forbud mod dokumentaren. Der forventet ifølge Berlingske en kendelse i løbet af weekenden.

I går kom Impact TV’s kreative chef Thomas Heurlin med sin kommentar til søgsmålet i en sms til Berlingske.

”Impact TV har stor og prisbelønnet erfaring med undersøgende journalistik og følger de presseetiske regler,” siger Thomas Heurlin.

Længe undervejs
Impact TV stod bag de debatskabende dokumentarer MeToo: Sexisme bag skærmen og De misbrugte filmbørn, men sidste år gik produktionsselskabet konkurs.

Dog blev det kort efter opkøbt af Monday Media, og Ekko kunne berette, at selskabet var på vej med en dokumentarserie med arbejdstitlen Sexisme i musikbranchen.

I 2022 fik projektet 200.000 kroner i udviklingsstøtte fra Filminstituttets public service-pulje, men det fik dog ikke produktionsstøtte.

Af støttetildelingen fremgår det, at der var tale om fire afsnit af 45 minutter, som det dengang var planen at distribuere gennem Warner Bros. Discovery, men nu er det altså DR, der skal vise dokumentaren – hvis der ikke kommer forbud.

Det fremgår også, at tilrettelæggerne bag serien i hvert fald dengang var Sandra Haugaard, som er redaktionschef på Impact TV, og Line Ritz, som også var tilrettelægger på MeToo: Sexisme bag skærmen.

Dengang var hendes medtilrettelægger Ole Tornbjerg, der ifølge støttetildelingen fra 2022 har produceret den nye dokumentar.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko