Nyhed
19. maj 2008 | 16:29

Aldrende Indy holder sig oven vande

Den fjerde udgave af Indiana Jones får en blandet, men overvejende positiv modtagelse af anmelderne.

Af Jacob Ludvigsen

I nitten år har fans og filmfreaks ventet på, at Steven Spielberg og George Lucas fik udgravet den adrætte arkæolog Indiana Jones.

Omsider tittede Indys ældede ansigt så frem under cowboyhatten på Cannes i går, og det store spørgsmål er selvfølgelig, om det nye eventyr er ventetiden værd?

Selvironisk værdighed
Ekkos anmelder, chefredaktør Claus Christensen, var med ved verdenspremieren på Indiana Jones og krystalkraniets kongerige, der i 50'ernes koldkrigstid sætter vores hovedperson i kamp mod fæle kommunister og på jagt efter et krystalkranie fra det ydre rum, som kan give dets ejer uendelig viden.

"Filmen kommer tungt og klodset fra start, men da Indy og hans unge følgesvend Mutt rykker til Peru, kommer der gang i eventyrmagien, blandt andet i form af en veloplagt jagt med hastigt formerende insekter," siger Claus Christensen fra Cannes og fortsætter:

"Harrison Ford bærer sin alder med selvironisk værdighed, mens den ellers ufejlbarlige Cate Blanchett falder igennem i en umorsom rolle som Sovjet-skurk. Alt i alt er den nye film som at møde en gammel ven, man ikke har set i mange år. Man taler om fortiden og mærker suset fra gamle dage, men det bliver aldrig helt det samme igen."

Historien halter
Blandt det øvrige danske filmanmelderkorps i Cannes er reaktionerne blandede, men med mest vægt i positivskålen.

Politikens Kim Skotte og Berlingske Tidendes Kristian Lindberg kvitterer begge med fem stjerner og konstaterer, at hverken Steven Spielberg eller Harrison Fords udløbsdato er overskredet, mens Jyllands-Postens Søren Høy samstemmende kalder filmen for "et forrygende eventyr".

Mindre fornøjet er DR's Per Juul Carlsen, der på sin blog stempler filmen som udmærket kvalitetsunderholdning, men savner anden nyskabelse fra Spielberg og Lucas end avancerede computereffekter. Og Informations Christian Monggaard - erklæret fan af sagaen om Indiana Jones - ærgrer sig over en skuffende oplevelse. Historien lever simpelthen ikke op til seriens vanlige standard, mener han.

Reaktion fra USA 
I USA er billedet nogenlunde det samme som herhjemme - de fleste, men ikke alle anmeldere gik i går ud af biografen med et saligt smil på læben.

Navnkyndige kritikere som Kenneth Turan fra Los Angeles Times, Rober Ebert fra Chicago Sun-Times og Todd McCarthy fra Variety vender tommelfingeren opad og mener, at det nye eventyr sagtens kan måle sig med den uskyldige glæde og det høje tempo fra i hvert fald de to seneste film i serien.

Selvom størstedelen af anmelderne understreger, at seriens første, Indiana Jones og jagten på den forsvundne skat fra 1981, stadig er umulig at overgå, må både Harrison Ford og Steven Spielberg være ganske forbløffede over den store ros. De havde nemlig begge forventet, at filmen ville blive sablet ned af kritikerne - og har i øvrigt udtalt, at det ville de være helt ligeglade med, så længe de vandt biografpublikummets gunst.

Jakob Stegelmann har i det seneste nummer af Ekko kigget, hvordan nøglen til Indiana Jones' succes skal findes i George Lucas' og Steven Spielbergs barndom. 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko