Nyhed
20. maj 2008 | 12:57

Eastwood er Guldpalmefavorit

'Changeling' fejer konkurrenterne af banen på Cannes-festivalen.

Af Claus Christensen, Cannes

Clint Eastwoods bidrag til konkurrencen om Den Gyldne Palme har været ventet med spænding. Changeling (titlen ændres måske til The Exchance) blev vist i morges, og den lever op til alle forventninger - og mere til.

Filmen er baseret på en virkelig historie fra Los Angeles i 1928. Christine - spillet af Angelina Jolie - er en enlig mor, som elsker sin søn over alt på jorden. Men en dag er han sporløst forsvundet. Politiet er ikke til stor hjælp, og da myndighederne påstår, at de har fundet drengen, viser det sig, at det ikke er Christines søn, selv om han vedholdende insisterer på det.

Studie i viljestyrke
Changeling handler om den stærkeste kraft i verden - moderskabet — og om kampen for retfærdighed i et korrupt politisk system. Filmen er baseret på autentiske begivenheder, og på pressemødet blev Clint Eastwood spurgt, om han ville fortælle en universel historie om den verden, vi lever i nu.

"Vi ville skabe en fortælling, der var sigende for den specifikke tid, hvor filmen foregår. Men historien gentager sig, så hvem ved," sagde han og fortsatte:

"Siden 1928 er der sket mange ændringer i Los Angeles' politistruktur. Nogle gode, andre dårlige. Der har været forskellige regimer, og regimet i 1928 var særligt korrupt. Men en enkelt kvinde bragte en hel politistation og hele det politiske system til fald. Selv om hun blev opfattet som en minoritet, så gav hun ikke op. Det er et fantastisk studie i viljestyrke," sagde Clint Eastwood og tilføjede, at filmen meget nøje følger den virkelige historie.

Dirty Harry vender ikke tilbage
En journalist ville vide, om Clint Eastwoods opfattelse af politiet har ændret sig, siden han spillede Dirty Harry.

"Tja, det er jo 37 år siden, og det var først og fremmest en eventyrhistorie om en politimand, der kæmpede for ofrene i et politisk bureaukrati. Dengang var der ikke mange film om forbrydelsernes ofre. En del mennesker opfattede Dirty Harry som politisk, men for mig var det en fantasiverden. Peg en .45 Magnum mod en person og spørg: 'Do you feel lucky?'"

— Der går rygter om, at du vil vende tilbage til Dirty Harry?

"Nej, der er nogle ting, man skal forholde sig realistisk til, og en mand på min alder vil ikke være på en politistation," svarede Eastwood, hvorefter Angelina Jolie sagde, at hun da gerne ville træde i hans sted og spille politihelten.

"Ja, Dirty Harriette," sagde Eastwood til stor moro for journalisterne.

Jones' mor som forbillede

Angelina Jolie leverer en enestående følelesesladet præstation som Christine. Hun blev spurgt, hvor meget der var skuespil, og hvor meget hun trak på sin egen erfaring som mor.

"Jeg kunne ikke reagere, som jeg selv ville have gjort i dag, for her taler vi om en kvinde i 1928. Få måneder før filmen mistede jeg min mor, og Christine minder meget om hende: sød og genert, men når det drejer sig om hendes barn, er hun en løvinde. At lave filmen føltes som at besøge min afdøde mor, så det var en meget personlig og helende oplevelse," sagde Angelina Jolie.

Skuespilleren blev også spurgt om, hvordan Clint Eastwood er som boss.

"Forbløffende," svarede hun. "Den første dag på optagelserne var jeg nervøs, men det gik hurtigt over. Clint er en stor leder. Han er klar, beslutsom og dedikeret, og han respekterer hvert eneste medlem af filmholdet. Alle føler sig værdsat. Jeg har ikke oplevet noget lignende," sagde Angelina Jolie med en sådan glød i øjnene, at man ikke var i tvivl om, at hun mente det.

Ikke hævet over nogen
— Mange store Hollywood-instruktører kommer til Cannes, men vælger ofte at deltage uden for konkurrence. Hvorfor har du, Clint Eastwood, valgt at deltage i konkurrencen?

"Hvis en filmfestival har en konkurrence, kan man da lige så godt være i den. Om man vinder eller ej, er ikke afgørende. Det vigtige er, at man får mulighed for at præsentere sin film. Jeg har været formand for juryen i Cannes, og en jury består af mange personer med forskellige holdninger. Jeg kunne godt lide den film, vi valgte som vinder (Pulp Fiction, red.), men det var ikke mit eget førstevalg. Det var juryens førstevalg."

"Hvis man deltager i Cannes, men ønsker at stå uden for konkurrencen, spiller man på det sikre. Man hæver sig ligesom over de andre. Jeg føler mig ikke hævet over nogen. Jeg håber bare, at folk vil nyde filmen," sagde Clint Eastwood og høstede et stort bifald af pressefolkene.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko