Nyhed
20. maj 2008 | 23:10

Maradona og Kusturica arm i arm

"Vi hører begge hjemme i antikken," sagde Emir Kusturica, da han sammen med Maradona i Cannes præsenterede sin film om fodboldgeniet.
Af Claus Christensen, Cannes

Cannes står i disse dage i sportens tegn.

Forleden fik eksbokseren Mike Tyson øredøvende ovationer forud for gallapremieren på James Tobacks dokumentarfilm, der slet og ret hedder Tyson.

Og til stor bevågenhed indtog eksfodboldspilleren og eksstofmisbrugeren Diego Maradona i dag Croissetten i anledning af Emir Kusturicas dokumentar, Maradona by Kusturica.

To livsnydere
Kusturica, der vandt Den Gyldne Palme i 1985 for Malik - far er på forretningsrejse og igen i 1995 for sit hovedværk Underground, regnes for en af de vigtigste østeuropæiske instruktører i nyere tid. Og Maradona, der vandt VM med Argentina i 1986, anses for at være verdens bedste fodboldspiller i nyere tid.

De to stjerner på hver deres felt ankom til pressemødet som venner - arm i arm.

"Diego og jeg passer ikke ind i den moderne tids rationelle markedsøkonomi-filosofi," sagde Emir Kusturica. "Vi er dionysiske og hører mere hjemme i antikken, hvor kaos var mere værdsat end rationaliteten. I dag har man glemt, at underbevidstheden spiller en vigtig rolle for menneskets psykologiske stabilitet."

Maradona nikkede, og da han blev bedt om at sammenligne sig med Mike Tyson, svarede han: "Vi er to meget forskellige personer. Tyson lever i lidelse, jeg lever i nydelse."

Angriber USA og England
Maradona by Kusturica bygger på optagelser med Maradona siden 2005. I fokus står en række ærlige interviews, hvor fodboldikonet taler åbent om sit kokainmisbrug, hylder sin store helt Fidel Castro og kalder USA og England for slyngler.

"Folk siger, at jeg skal holde min mund, men jeg vil have lov til at sige min mening. Jeg vil have lov til at sige, at Bush er en morder. Kusturica lyttede til mig, og derfor fik jeg lyst til at lave filmen med ham," sagde Maradona.

"Jeg identificerer mig med Diegos syn på verden, og da jeg mødte ham, var det som at finde en god ven," sagde Kusturica og kaldte filmen sit politiske manifest.

En journalist spurgte, om der ikke er for meget Kusturica og for lidt Maradona i filmen.

"Det er sandt, men der er en grund til det. I perioder kunne jeg ikke finde Maradona i Buenos Aires. Så uden mig i filmen, var den aldrig blevet færdig," grinede Kusturica og forsikrede, at han ikke regner med at etablere sig som sportsliv-instruktør.

Pelé har mørke sider
En anden boldlegende, Pelé, har taget afstand fra Maradonas udsvævende liv. Han mener ikke, at Maradona er en værdig repræsentant for fodboldsporten, og han har for nylig foreslået, at Maradona får frataget sine titler.

"Jeg havde lovet mine to døtre, at jeg ikke ville tale om Pelé, men når han angriber mig, må jeg forsvare mig. Pelé er forhandlertypen, jeg er kærligheden. Da han spillede fodbold, gik han i seng klokken 22, mens jeg festede til kl. 5 om morgenen. Det er forskellen på os. Men han burde tie stille, for jeg kender hans mørke sider," advarede Maradona.

Guddommelig status
Kusturica fortalte, at hans film er blevet til i et opgør med det billede, som sladderpressen har tegnet af fodboldstjernen.

"På en fodboldbane er Maradona en magiker, og når man kommer tæt på ham, opdager man, at han har en fantastisk evne til at påvirke mennesker. Hvis han havde levet i oldtiden, ville han være blevet opfattet som en gud," sagde Kusturica.

At Maradona netop har guddommelig status i sit hjemland, er der dog ingen tvivl om. Men han føler sig - trods alt - ikke som en gud.

"Jeg er et almindeligt menneske, jeg har to dejlige døtre, og jeg står op hver morgen. Jeg lever ikke længere med 100 km i timen. Jeg er bare glad for, at jeg er i live. Men hvis nogen opfatter mig som en gud, er det okay med mig," sagde Maradona, inden filmjournalisterne kastede sig over ham for at få autografer.

På de hjemlige breddegrader får vi også mulighed for at opleve Maradona by Kusturica, der er blevet købt til dansk biografdistribution af Camera Film.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko