Nyhed
08. feb. 2014 | 18:54

Allen: Jeg har aldrig misbrugt min adoptivdatter

Foto | Jessica Miglio
Presset af sin adoptivdatters alvorlige anklage tager Woody Allen til genmæle i et langt brev, der ifølge den 78-årige instruktør bliver hans sidste ord i sagen.

Den verdensberømte instruktør skriver i et offentligt brev, at hans ekskæreste Mia Farrow er ”mere optaget af sin egen betændte vrede end sin datters velbefindende”.

Af Claus Christensen

”For 21 år siden, da jeg første gang hørte, at Mia Farrow havde beskyldt mig for sexmisbrug, fandt jeg tanken så latterlig, at jeg overhovedet ikke tænkte mere på det.”

Sådan indleder filminstruktøren Woody Allen sit offentlige brev, som i morgen vil blive bragt i The New York Times, men som allerede nu kan læses på avisens hjemmeside.

”Selvfølgelig misbrugte jeg ikke Dylan. Jeg elskede hende og håber, at hun en dag vil forstå, at hun er blevet snydt for en kærlig far og udnyttet af en mor, som er mere interesseret i sin egen betændte vrede end sin datters velbefindende,” skriver Allen.

Sagen eksploderer
Beskyldningerne opstod i 1992 i forbindelse med skilsmissen mellem Woody Allen og skuespilleren Mia Farrow.

Skilsmissen udviklede sig til en bitter kamp om forældremyndigheden over parrets tre fælles børn: Dylan og Moses (begge adopteret) og den biologiske søn, Satchel.

Det var under et besøg i Farrow-familiens sommerhus i Connecticut 4. august 1992, at instruktøren, ifølge Mia Farrow, forgreb sig på sin dengang syvårige adoptivdatter, Dylan Farrow.

Farrow var ikke selv til stede, og myndigheder mente ikke, at der var basis for at rejse tiltale.

Men den gamle sag blussede op igen, da Mia Farrow i efteråret gav et interview til Vanity Fair. Og den eksploderede, da den i dag 28-årige Dylan Farrow på en blog i New York Times beskrev Allens overgreb i et åbent brev.

Det har affødt en stormflod af reaktioner, ikke mindst på de sociale medier. Hvilket er baggrunden for, at Woody Allen tager bladet fra munden og kommenterer på den gamle sag.

En fabrikation
”Jeg var en 56 år gammel mand, der aldrig før (eller siden) var blevet anklaget for børnemisbrug. Jeg havde haft et forhold til Mia i tolv år, og ikke en eneste gang havde hun antydet noget, der mindede om forulempelse,” skriver instruktøren og fortsætter:

”Nu, pludselig, når jeg var kørt op til hendes hus i Connecticut en eftermiddag for at besøge børnene for nogle få timer, når jeg var på min rasende modstanders grønsvær, med et halvt dusin folk tilstede, når jeg var i de tidlige stadier af et lykkeligt nyt forhold til en kvinde, som jeg senere ægtede – at jeg ville vælge dette øjeblik til at kaste mig ud i en karriere som børnemisbruger, burde for selv de mest skeptiske fremstå højst usandsynligt.”

Sexovergrebet er ifølge Allen en løgn, som Mia Farrow har fabrikeret. Oven i købet en dårlig fabrikation, mener Allen og nævner gerningsstedet som eksempel.

”Mia udvalgte sig loftskammeret i sommerhuset, et sted hun burde have indset, at jeg aldrig ville gå, fordi det er et lillebitte, snævert og indelukket sted, hvor man knap nok kan stå op, og jeg er voldsomt klaustrofobisk,” skriver han.

Billedet bider sig fast
Den 78-årige Allen skriver videre, at politiet i Connecticut, efter flere måneders omhyggelig undersøgelse, konkluderede, at Dylan ikke var blevet udsat for et overgreb.

Man vurderede, at Dylans anklager var udtryk for et skrøbeligt barn, der dels var påvirket af forældrenes skilsmisse og dels var blevet instrueret af sin mor.

”Nu, 21 år senere, står Dylan frem med anklager, som Yale-eksperter undersøgte og konstaterede var falske,” fortsætter Allen.

”Jeg tvivler ikke på, at Dylan er blevet overbevist om, at hun er blevet misbrugt, men hvis et skrøbeligt barn fra syvårsalderen er opdraget af en striks mor til at hade sin far, fordi han er et monster, som har misbrugt hende, er det forståeligt, at efter mange års indoktrinering har det billede af mig, som Mia ville skabe, sat sig fast?”

Destruktiv anklage
Mia Farrow fik tilkendt forældremyndigheden over parrets tre børn. Allen erkender, at offentligheden dengang følte den samme forfærdelse over hans forhold til Farrows 21-årige adoptivdatter, Soon-Yi Previn, som dommeren.

I 1997 blev han gift med Soon-Yi, og de har – godkendt af myndighederne – fået to adoptivbørn. Allen slutter sit brev af med at håbe, at Dylan og Satchel, der nu hedder Ronan, en dag vil indse sandheden og – ligesom Moses – genoptage forbindelsen med Allen og hans familie.

”Ingen vil forsøge at forhindre ofre for seksuelt misbrug i at stå frem, men man skal huske, at der nogle gange er mennesker, som bliver falsk anklaget, og at det er frygtelig destruktivt.”

Allens forsvarsbrev svarer i store træk til det interview, han i 1992 gav til tv-programmet 60 Minutes.

Denne gang understreger han dog, at det bliver hans sidste ord i sagen. ”Tilstrækkelig mange mennesker er blevet gjort fortræd,” som han slutter.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko