Nyhed
17. okt. 2011 | 18:09

Anmeldere jubler over Tintin-film

Steven Spielberg og Peter Jacksons imødesete Tintin-film får begejstrede anmeldelser med på vejen fra de internationale medier.
Af Jacob Ludvigsen

”Spielberg er nok den eneste, der kan skabe en ægte Tintin-film.”

Sådan skulle Hergé – den verdenskendte tegner bag Tintin – engang have sagt.

Allerede i 1983, året hvor Hergé døde, købte Steven Spielberg filmrettighederne til serien om den snu Tintin, men først her 28 år senere kan den geniale belgiers udsagn blive efterprøvet.

Om kort tid får Spielberg og kollegaen Peter Jacksons filmatisering af de to Tintin-hæfter Enhjørningens hemmelighed og Rackham den Rødes Skat nemlig premiere under titlen The Adventures of Tintin: The Secrets of the Unicorn.

Og at dømme efter de første store internationale anmeldelser af filmen kan Hergés efterkommere godt ånde lettet op: Spielberg har levet op til forventningerne og leveret et veloplagt action-eventyr.

Bedrift, der tryllebinder
”Spielberg har computergenereret Hergés udødelige helt med en drengs hjerte, en kunstners kløgt og en filmelskers vid,” skriver Ian Nathan i verdens største filmmagasin, britiske Empire.

”Spielbergs første animationssatsning udvider Hergés formelle elegance til et eventyrland af digitale detaljer uden nogensinde at tabe bøgernes overstadige charme af syne,” fortsætter han og kvitterer med fire ud af fem stjerner.

Også branchebladet Screen Dailys anmelder, Mike Goodridge, er begejstret. Han fremhæver, at Spielberg og Jackson har genfundet den boblende begejstring fra filmserier som Spielbergs egen Indiana Jones- serie.

”Hergé-familien må være henrykt for, at de betroede Tintin til Steven Spielberg og Peter Jackson, der overfører karakteren til biograflærredet med store dele af hæfternes humor, ånd og fornemmelse for eventyr intakt. The Secret of the Unicorn er en tryllebindende filmisk bedrift, der præsenterer Tintin for en ny generation med samme opstemthed, som da Spielberg og Lucas genopfandt 30’er-serien Raiders of the Lost Ark for 30 år siden,” skriver han.

Teknikken holder
Den meget imødesete Tintin-film er lavet med den såkaldte motion capture-teknik, hvor det er rigtige skuespilleres mimik og gestik, der bliver animeret. Og efter de første trailers til filmen tvivlede mange på, om det ville komme til at fungere.

Men de første kritikere har ladet sig overraske positivt.

Leslie Felperin, der anmelder i det toneangivende amerikanske brancheblad Variety (ud over at være fast anmelder i Ekko), er én af dem, der undervejs måtte overgive sig til animationsteknikken. Hun fremhæver, at Spielberg har fået sin anden ungdom i samarbejdet med Peter Jackson, der er producer på filmen og skal instruere den næste i Tintin-rækken:

”I starten af filmen kan man da også undre sig over, hvorfor filmskaberne overhovedet har besværet sig med motion capture. Men valget begynder at give mening, når Terry, Tintins trofaste hvide terrier, laver narrestreger, som end ikke den allermest veltrænede hund ville kunne udføre, og når kulisserne, stuntene og actionsekvenserne bliver mere og mere overdådige.”

Veloplagt Kaptajn Haddock
Tintin er modelleret efter og stemmelagt af den engelske skuespiller Jamie Bell, mens Andy Serkis står bag den drikfældige og besværgende Kaptajn Haddock.

Serkis har med roller som Gollum i Ringenes herre , King Kong i Peter Jacksons film af samme navn og aben Cæsar i Abernes planet: Oprindelsen bevist, at han ikke behøver sin egen fysiske fremtoning for at brænde igennem. Og hans Haddock-figur hører da også til ét af filmens højdepunkter, mener flere anmeldere.

”Haddock bidrager med comic relief til overflod sammenlignet med Tintins lige ud af landevejen-opførsel, og han gør ham selskab igennem nogle af filmens mest spændende og humoristiske scener,” skriver The Hollywood Reporters Jordan Mintzer i en ligeledes begejstret anmeldelse.

Fest med spøgelser

For at finde anmeldere, der slår skår i glæden, skal man til to engelske aviser. The Guardians Xan Brooks uddeler to beskedne stjerner ud af fem mulige og mener, at Hergés mesterværk bør forblive på trykt papir.

”Gnisten er væk, deres øjne er støvede, og at følge deres tossestreger er som at feste med spøgelser,” skriver han.

I The Telegraph giver Robbie Collins semilunkne tre ud af fem stjerner og konkluderer:

”Spielbergs 3D-filmatisering af Hergés klassiker mangler et glimt i øjet.”Hvad de danske anmeldere mener om The Adventures of Tintin: The Secrets of the Unicorn, får vi at vide i næste uge, den 26. oktober.

I det aktuelle nummer af Ekko kan du læse Jakob Stegelmanns feature om Tintin, inklusive hans små anmeldelser af alle Hergés 24 Tintin- hæfter.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko