Nyhed
03. jan. 2013 | 19:15 - Opdateret 04. jan. 2013 | 12:02

Bier forbigået til Bodil

Foto | Jiri Hanzn
Med seks nomineringer blev En kongelig affære topscorer blandt årets Bodil-nominerede – efterfulgt af Kapringen, Undskyld jeg forstyrrer og You & Me Forever.

Kongeligt trekantsdrama blev den store sejrherre, mens Susanne Biers komedie kun fik én skaldet nominering, da danske kritikere og journalister i dag indstillede film til de eftertragtede Bodil-priser.

Af Jacob Ludvigsen

For to år siden år vandt hun Oscar og Golden Globe for Hævnen, men nu starter Susanne Bier med en mavepuster på dansk jord.

Hendes komedie Den skaldede frisør er blevet set af intet mindre end 644.000 danskere og fik en pæn anmeldermodtagelse, da den fik premiere i efteråret.

Men det var ikke nok for sammenslutningen af danske filmkritikere og -journalister, Filmmedarbejderforeningen, der hvert år uddeler de eftertragtede Bodil-priser.

Da foreningen i dag stemte om årets nominerede, slap Den skaldede frisør ikke gennem nåleøjet til puljen på de fem film, der bliver nomineret til prisen som bedste danske film.

Feltet kommer i stedet til at bestå af Tobias Lindholms Kapringen, Nikolaj Arcels En kongelig affære, Henrik Ruben Genz’ Undskyld jeg forstyrrer, Kaspar Munks You & Me Forever og Mads Mathiesens 10 timer til paradis.

Publikumsfavoritter overset
Ikke uventet blev En kongelig affære den store vinder med hele seks nomineringer.

Filmens tre største roller, Alicia Vikander, Mads Mikkelsen (der skal konkurrere mod sin bror Lars, nomineret for Viceværten) og Mikkel Boe Følsgaard, er med i kampen om statuetterne. Og det samme er Thomas Gabrielsson for sin rolle som Grev Rantzau og Trine Dyrholm, der spiller Dronning Juliane Marie.

Dermed fik Trine Dyrholm – lidt af en darling i Bodil-sammenhæng – hele to nomineringer, da hun også blev fremhævet for sin hovedrolle i Den skaldede frisør, der dermed trods alt fik en smule hæder med på vejen.

Det var i det hele taget ikke de store publikumsfavoritters dag. Årets mest sete film, Hvidstengruppen, måtte således nøjes med en hovedrollenominering til Bodil Jørgensen, mens Bille Augusts Marie Krøyer kun fik en birollenominering til Tommy Kenter.

Talenterne sejrede
To nye talenter i dansk film kan til gengæld vende mundvigene opad.

Tobias Lindholm fik fire nomineringer for sin meget roste Kapringen. Foruden bedste film var der også nomineringer til skuespillerne Pilou Asbæk, Søren Malling og Roland Møller.

Også Kaspar Munk fik fire nomineringer for sin ungdomsfilm You & Me Forever, hvis tre bærende roller alle blev præmieret (Julie Brochhorst Andersen, Frederikke Dahl Hansen og Emilie Claudius Kruse).

Endelig kan Henrik Ruben Genz være glad for, at filmjournalisterne har en velfungerende hukommelse. Hans Undskyld jeg forstyrrer fik premiere tilbage i januar 2012, men fik alligevel fire nomineringer.

Filmmedarbejderlisten nominerede også bedste danske dokumentarfilm, bedste amerikanske film og bedste ikke-amerikanske film. Se de fulde lister til nedenfor.

Bodil 2013

Bedste danske film
Undskyld jeg forstyrrer
En kongelig affære
Kapringen
You & Me Forever
10 timer til Paradis

Bedste kvindelige birolle
Frederikke Dahl Hansen, You & Me Forever
Emilie Claudius Kruse
Elsebeth Steentoft, 10 timer til Paradis
Lotte Andersen, Undskyld jeg forstyrrer

Bedste mandlige hovedrolle
Mads Mikkelsen, En kongelig affære
Mikkel Boe Følsgaard, En kongelig affære
Lars Mikkelsen, Viceværten
Pilou Asbæk, Kapringen
Søren Malling, Kapringen

Bedste dokumentarfilm
Ballerina
Kidd Life
Lej en familie
Putins kys
White Black Boy

Bedste kvindelige hovedrolle
Sara Hjort, Undskyld jeg forstyrrer
Bodil Jørgensen, Hvidstengruppen
Alicia Vikander, En kongelig affære
Julie Brochhorst Andersen, You & Me Forever
Trine Dyrholm, Den skaldede frisør

Bedste amerikanske film
Argo
Martha Marcy May Marlene
Moonrise Kingdom
The Descendants
Take Shelter

Bedste mandlige birolle
Thomas Gabrielsson, En kongelig affære
Lars Bom, Max Pinlig 3
Nicolas Bro, Undskyld jeg forstyrrer
Tommy Kenter, Marie Krøyer
Roland Møller, Kapringen

Bedste ikke-amerikanske film
Amour
Holy Motors
Hvad med Kevin?
Searching for Sugar Man
Shame
The Artist

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko