Ekko Shortlist Awards 2023
30. nov. 2023 | 07:00

Højdepunkter fra den store jubilæumsfest

Foto | Emil Nicolai Helms

Der var show for alle pengene med sprudlende værter, kloge kendisser og fremstormende talenter, da Ekko Shortlist Awards blev afholdt for tiende gang.

Vilde dansenumre, rørende taler og glade vindere fyldte Bremen Teater under Ekko Shortlist Awards 2023. Se prisfestens bedste billeder!

Af Frederik Hoff

Det tiende Ekko Shortlist Awards var spækket med bevægende øjeblikke, massive latterbrøl og underholdning i særklasse.

Fredag 17. november var Bremen Teater fyldt med spændte talenter og garvede filmfolk, som vores fotograf Emil Nicolai Helms stod klar til at fange med sin rolige linse.

Der var for første gang totalt udsolgt, hvilket betød mere end 600 gæster og trængsel på den røde løber, hvor de nominerede og kendisser blev fotograferet.

Værtsparret Lasse Dein og Kristoffer Eriknauer havde forberedt et drønunderholdende show med sang, dans og morsomme replikker. Og i salen sad de nominerede klar med personlige vindertaler, hvis de skulle blive kaldt op på scenen.

Herunder kan de bedste pletskud ses. Klik på billedet for at se en forstørret udgave og (gen)oplev den smukke aften.

Komikerne Lasse Dein og Kristoffer Eriknauer er i tøjet og gør sig klar til at levere et brag af et show som debuterende værter for aftenens løjer.

”Godt at se dig brormand,” synger de to værter. De indleder showet med en crazy catchy popsang, som gør grin med de akavede branchebekendtskaber, der ikke altid er på bromance-niveau.
 

Med litervis af attitude synger værterne og spidder salens instruktør-egoer, mens de hylder runnere, klippere og boomoperatører, som er afgørende for en filmproduktion.

Publikum nyder showet, men mange i salen er også nervøse, for snart skal priserne uddeles.

Værternes åbningsnummer afsluttes med lysgejser og stor begejstring i salen. Så er festen skudt i gang!
 

Norwegian Offspring – om en norsk incel-mands skuffende oplevelser i Danmark – lever også takket være fotografen Thomas Dyrholms helt særlige visuelle sans.
 

Med lys i øjnene modtager Arto Louis Alan Eriksen prisen for bedste originale musik, mens instruktøren af Hypno, Albert Johan Folmann, er tydeligt stolt over sin komponist.
 

Bastarden-instruktør og manuskriptforfatter Nikolaj Arcel er en ven af Ekko Shortlist. Han har tidligere siddet i juryen, og i år forlod han sit småsyge og svært utilfredse barn for være presenter for manuskriptprisen.

Skuespilleren Søren Malling får en triumferende high five af Marco Lawson, der rejser sig for at modtage prisen for bedste manuskript.
 

Marco Lawson er ovenud lykkelig for prisen, som han dedikerer til hele holdet bag Middagen. Idéen til filmen kommer fra hans eget møde med den rige svigerfamilie og stiller skarpt på sociale forskelle, som ofte er større, end vi vil erkende.
 

Skifer-statuetten er en monolit inspireret af Rumrejsen år 2001. ”Det er naturkraft, en pris fra det ydre rum. Men blækket er stadig meget frisk, så pas på det. Ellers risikerer I at vågne op i morgen med en sort sten uden navn på,” lyder værternes råd til vinderne.
 

Komikeren Ditte Hansen og hendes mand Benjamin Boe Rasmussen, der er forperson for Dansk Skuespillerforbund, uddeler prisen for bedste mandlige skuespiller. Men først slår de et slag for det vigtige fagforeningsarbejde i filmbranchen.
 

Joen Højerslev spiller over for en hund i den bedårende Kærlighed giver pote og takker sin instruktør Albert Morel. ”Hvis Albert spørger, skal I sige ja,” anbefaler han salens skuespillere og afslører, at det er hans første pris i karrieren.

Anna Ingrisch kendes bedst for sin stemme som vært i den populære podcast Genstart, og som presenter vækker hun latter i salen for sin tørre ros af værternes show.
 

Rikke Nørgaard og hendes hold modtager prisen for bedste dokumentar med Once Upon a Time on Twitch om twitch-streameren SoWeQ. Han kom selv på scenen med hele sin online-følgerskare virtuelt i hånden.
 

Signe Pallesen får overrakt prisen for bedste scenografi i den gribende Overtoner. Det er den erfarne scenograf Liselotte Justesen (Guldkysten), som overrækker statuetten.
 

Nina Rask læser op af juryens begrundelse for, at Et Større Billede skal vinde Diversitet Prisen for deres geniale kampagne med falske filmplakater, der fik mangfoldighed på dagsordenen i den danske filmbranche.
 

Lasse Dein og Kristoffer Eriknauer har taget deres bedste stripperkluns på, for nu skal anden halvdel af showet sparkes i gang.
 

Det her må være første gang i Danmarkshistorien. I stedet for at læse sponsornavnene op laver værterne en meget erotisk hyldestdans, mens de synger navnene på hver eneste støttegiver, som også toner frem på lærredet.
 

Sponsordansen rammer plet, og nogle publikummer kan slet ikke holde begejstringen inde.
 

Stjernen og jury-forperson Dar Salim holder en følelsesladet tale om, at vi skal nyde aftenen. Det er et privilegium at kunne hylde film, mens andre steder i verden står i flammer.
 

Instruktør Cecilie Solvei Holmfjord Jonassen fortæller, at hun længe tvivlede på, om Hot Teen Couple overhovedet ville blive til en film. Nu vinder hun og filmholdet Publikum Prisen med historien om, hvor galt ungdommeligt drilleri kan gå.
 

Mynden Bella får lidt opmærksomhed under præsentationsvideoen af de nominerede til bedste mandlige skuespiller. Dog er ingen firbenede skuespillere nomineret i år.
 

Mikael Bertelsen holder aftenens længste præsentationstale af Publikum Prisen. ”Publikum rager mig en høstblomst,” siger han og fortsætter med salen i sin hule hånd: ”Jeg har altid kun lyttet til én person, og det er mig selv.”
 

Holdet bag psykiatrifilmen Et eksempel: Dem på gulvet vender sig mod instruktøren Selma Sunniva, som både vinder Shortlist Prisen og prisen for bedste fiktion.
 

Det er lige dele rart og grænseoverskridende at skulle hyldes af en sal fyldt med filmfolk, men Selma Sunniva fortsætter alligevel mod scenen.
 

Et eksempel: Dem på gulvet sætter fokus på den hårdt prøvede psykiatri, som Selma Sunniva selv har oplevet på egen krop. I sin takketale kalder hun på bedre vilkår: ”For hver overbelastet sygeplejerske er der ti patienter, det går ud over.”
 

Skuespiller Mia Lyhne diskuterer aftenens begivenheder med vennen og grafikeren Mette Flink, som er iklædt den trøje, hun spillede i på Ekkos hedengangne fodboldhold.
 

Frida Retz og folkene bag den feministiske pornofilm Glory Hoe, der har taget Ekko Shortlist-brugerne med storm, byder på nogle af aftenens mest iøjnefaldende kostumer.
 

Aftenens dj Pato Siebenhaar sætter godt gang i efterfesten, hvor der er plads til både vindere, tabere og filmfans på dansegulvet i Bremen.
 

Malaika B. Mosendane og Dorcas Joanna Hansen fejrer at have vundet Diversitet Prisen som del af Et Større Billede.
 

Zentropas stifter Peter Aalbæk Jensen langer for femte år i træk hotdogs over disken til de sultne festgæster efter showet. Sidste år stod provo-produceren med en Dansk Folkeparti-kasket, men i år er han iført Enhedslistens hue.
 

Bremen Teater har siden 2015 været arenaen for Ekko Shortlist Awards. Efter prisshowet omdannes stedet til natklub, og massevis af fredagsmennesker står i kø for at komme ind.
 

Vinderne af Ekko Shortlist Awards 2023 stiller op til et triumferende fællesbillede. Du kan være med på billedet næste år, så send din kortfilm ind til Ekko Shortlist her.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm på Ekko Shortlist.

Tiårsjubilæet blev afholdt i Bremen Teater den 17. november.

Støttet af Det Danske Filminstitiut.

Sponsoreret af Producentforeningen, FAF, FILM&TVGruppen, Dansk Skuespillerforbund, Zentropa, Danske Dramatikere, ANIS, Danske Filminstruktører, Danske Scenografer, Dansk Filmfotograf Forbud, Politiken-Fonden og Royal Beer.

© Filmmagasinet Ekko