Nyhed
12. aug. 2013 | 12:00

Shortlist: Brugerne elsker eksperimenter

Foto | Mathias Tegtmeier
Satellit er ét af de eksperimenter, brugerne har taget imod med åbne arme på Ekko Shortlist. Maia Elisabeth Sørens dansefilm er strøget direkte ind på tredjepladsen.

Brugerne af Ekko Shortlist gør alle fordomme til skamme og sender to vildt eksperimenterende film højt op ad top 10-listen.

Af Claus Christensen

Byder man ikke op til mainstream, når man laver en hitliste, hvor brugernes stjerner og views bestemmer filmenes placering? Bliver det ikke laveste fællesnævner frem for kvalitet og vovemod?

Spørgsmålene faldt i en samtale, som jeg i den forløbne uge havde med en producer, der hældte malurt i begejstringens bæger – et bæger, som nogle af spidserne i dansk film ellers forleden bidrog til med rosende udtalelser om Ekko Shortlist.

Producerens spørgsmål er relevante, men det logiske svar er, at det kommer an på, hvilke brugere man har.

Man kan lave nok så sofistikerede og retfærdige beregningsmodeller – og det mener vi, at Ekko Shortlist har – men hvis brugerne foretrækker mainstream, så vinder mainstream.

Satellit og søndag galoperer ind
Den store prøve kom i den forløbne uge, hvor jeg valgte at teste tre stærkt eksperimenterende film som boblere: en abstrakt dansefilm, et collage-kærlighedsdigt og en film, der kører baglæns.

Mere eksperimenterende kan det vist ikke blive, og hvordan er det så gået?

Maia Elisabeth Sørensens dansefilm Satellit og Juan Heins kærlighedsdigt Søndag er galoperet ind på top 10 og besætter henholdsvis tredje- og femtepladsen.

Og de ville have fået følgeskab af Jesper Maintz’ baglænsfilm 501, hvis der ikke havde været en regel om, at højst to boblere kan gøre deres top 10-entré hver uge (men 501 bobler videre i denne uge, så husk at (gen)se den og give den stjerner).

Respekt for brugerne
Satellit lå sågar en overgang til at snuppe andenpladsen fra Aske Bangs Ladyboy. Det kunne man se på her & nu-listen, der fra time til time viser top 10, som den ville se ud, hvis den blev offentliggjort her og nu.

På her & nu-listen kan du lodde stemningen indtil fredag kl. 12, hvor vi stopper opdateringerne for at skabe spænding om resultatet mandag kl. 12.

Men tilbage til ugens top ti.

Mon der findes nogen anden hitliste, hvor en ukonventionel film som Søndag, der ifølge instruktøren ”opbygger en indre kode og blander elementer af sydamerikansk suppe-opera og optagelser fra hjemmevideoer”, bliver modtaget så åbent og nysgerrigt af publikum?

Respekt for brugerne af Ekko Shortlist, som i denne uge har gjort alle fordomme til skamme.

Mellem træerne går tiden ud
Men én ting er at springe højt ind på top 10, noget andet er at holde sig på listen uge efter uge. Mellem træerne går ind i sin trettende uge på top 10 og opnår dermed – ligesom forgængerne Vilddyr og Patienten – den særlige ære at gå samtlige mulige runder.

En film kan nemlig højst ligge på top 10 i tretten uger. Herefter fortsætter den – som alle andre film – på All Time Shortlist, hvor Mellem træerne lige nu ligger på en femteplads.

Godt gået af den Super-8-uddannede instruktør Sidsel Møller Johnsen, der opnåede to førstepladser og på et brancheseminar fortjent fik et skulderklap af Filminstituttets næstkommanderende Claus Ladegaard, som havde set filmen på Ekko Shortlist.

Listens alsidighed
Niels Holstein Kaas knugende drama Sidste weekend og Renee Tyle Petersens veloplagte komedie Alting måtte nøjes med henholdsvis tre og fire uger på top 10. Men de har begge et højt stjernegennemsnit (henholdsvis 5,4 og 5,2)og en stor ære for listens popularitet og ikke mindst alsidighed.

Også disse film kan fortsat ses på All Time Shortlist.

På listens førsteplads har vi igen i denne uge David Metz’ In absentia.For sjette uge ligger Aske Bangs musikvideo The Timber Will Fall med det skæve indie-band Scarlet Chives, der udgiver nyt album 2. september, på top 10. Hvis nogen efterhånden skulle være i tvivl, giver Shortlist-brugerne fingeren til de religiøse nymoralister på Youtube og Facebook, der tåbeligt har forbudt videoen på deres platforme.

Og så er der bare tilbage at ønske alle top 10-film og de seks boblere – heraf tre nye: voyeur-dramaet Hotel Stalker, musicalen Dewey og dokumentaren Thy som tilstand – god sommervind i denne uge.

Ekko Shortlist – top 10

1. In Absentia (instr. David Metz)

2. Ladyboy (instr. Aske Bang)

3. Satellit (instr. Maia Elisabeth Sørensen)

4. Omveje (instr. Jesper Troelstrup)

5. Søndag (instr. Juan Hein)

6. Dicte (instr. Jesper Dalgaard)

7. Trold (instr. Fili Seifert)

8. The Timber Will Fall (instr. Aske Bang)

9. Sammen for evigt (instr. Johannes Pico)

10. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

Boblere

Hotel Stalker (instr. Silje Nikoline Glimsdal)

Dewey – The Musical (instr. Magnus B. Bjørlo Lysbakken)

Thy som tilstand (instr. Emil Næsby Hansen)

501 (instr. Jesper Maintz)

Bjørnen sover (instr. Mette Føns)

Eastern Army (instr. Philip Th. Pedersen)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko