Nyhed
07. aug. 2013 | 09:26

Shortlist: Filmbosserne holder øje med jer!

Foto | Jasper Spanning
25-årige Malou Reymann er et af de talenter, filmbranchens spidser holder øje med på Ekko Shortlist. Hendes kortfilm 13 ligger nummer 20 på All Time Shortlist.

Filmdirektør, talentchef og producere spejder efter nyt talent på Ekko Shortlist og er imponeret over niveauet.

Af Jacob Ludvigsen

65 film er blevet optaget på Ekko Shortlist, siden listen gik i luften for små fire måneder siden, og Ekko har dækket Shortlist med 43 artikler.

Samtidig har filmfolk tilmeldt overvældende mange film i håb om at komme tættere på gennembruddet. Og det er et håb, der ikke er helt ubegrundet.

Filmbranchen holder nemlig et vågent øje med, hvad der rører sig på listen.

Lynhurtig adgang
Det Danske Filminstituts områdedirektør Claus Ladegaard – ifølge Ekkos seneste liste er filmbranchens tredjemest magtfulde mand – har ligefrem genopdaget det korte format.

”Kortfilmen har dybest set ikke eksisteret for mig personligt i mange år, fordi jeg har haft så svært ved at komme til at se den. Men nu har jeg genfundet den,” siger han og tilføjer, at Shortlist også spiller en vigtig rolle for branchen.

”Det betyder rigtigt meget for produktionsmiljøet. Det er nemlig helt afgørende, når man skal finde nyt talent, at man har en lynhurtig adgang til at tjekke talenterne ud og se de film, de har lavet.”

Meget talent, få penge
Det kan to danske producere, der er kendt for deres evne til at spotte nyt talent, godt nikke genkendende til.

”Jeg kigger tit ind på Ekko Shortlist og læser også med på artiklerne,” fortæller producer hos Nordisk Film, Rene Ezra (R, Kapringen, Nordvest).

”Det er dejligt med en arena, hvor den korte film kan leve. Og jeg synes, niveauet er højt. Der er mange på vej, der kommer med en kvalitet. Min eneste bekymring er, at der er så meget talent og så få penge!”

René Ezra vil ikke afsløre, hvilke talenter han har i kikkerten, men røber, at han både spotter instruktører og skuespillere på Ekko Shortlist.

Det samme gør Meta Louise Foldager, der var kendt som de nye eksperimenters producer på Zentropa og i dag står bag produktionsselskabet Meta Film.

Uslebne diamanter
”Det er ikke så vigtigt for mig, hvilket nummer på listen filmene ligger. Typisk kommer mine producere med noget, de har opdaget, og som de ser muligheder i. Og så beder de mig om at se med. Det har Ekko Shortlist gjort nemmere,” siger hun.

”Det er et helt vildt godt initiativ. Det giver et nyt vindue til talenterne og noget tiltrængt liv til kortfilmene. Folk deler dem, kan samles om dem og læse artikler om dem.”

Men hvad kigger Meta Louise Foldager så særligt efter, når hun spotter nyt talent?

”Jeg leder efter uslebne diamanter, som jeg gerne vil arbejde med. Jeg kigger efter kortfilm, som er rå og upolerede og har noget på hjerte. Det interesserer mig mere end film, der har pæn production value, men ikke så meget at fortælle,” forklarer producenten.

”Jeg leder i virkeligheden efter instruktører, og som formår at tage valg, og som virkelig tør prøve noget af. Så gør det ikke noget, filmen er ufuldendt. Jeg slukker tit for de lidt for pæne film,” slår hun fast.

Talentchef holder ekstra øje
Drømmer man om det store gennembrud som filmskaber, går vejen ofte forbi talentordningen New Danish Screen. Og her er kunstnerisk leder Jakob Høgel også en af stamgæsterne på Ekko Shortlist.

”Det er forrygende, at filmene nu er så tilgængelige, og at det bare fungerer,” siger han.

”Mange af filmfolkene på Shortlist er allerede ansøgere hos os. Men der er nogle, som ikke har søgt endnu, og som jeg vil holde ekstra øje med efter at have set, hvad de har lavet. Når filmene er samlet på ét sted, får man et lidt andet vue og overblik. Og jeg er blevet positivt overrasket over niveauet på listen.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko