Nyhed
18. apr. 2013 | 12:25 - Opdateret 18. apr. 2013 | 13:10

Nicolas Winding Refn vender tilbage til Cannes

Foto | Larry Smith
Efter successen med Drive fortsætter Ryan Gosling samarbejdet med Nicolas Winding Refn i Only God Forgives, hvor han spiller gangsteren Julian, der er ude efter hævn i Bangkoks hårde gader.

Danskerens nye film, Only God Forgives, skal kæmpe om Guldpalmen på verdens vigtigste filmfestival til maj. Mads Mikkelsen og Sara Hjort er også med i hovedkonkurrencen.

Af Jacob Ludvigsen

For to år siden tog Nicolas Winding Refn fusen på de fleste, da han vandt instruktørprisen på Cannes-festivalen for Drive.

Nu vender han tilbage til det sydfranske med sin nye film, den stærkt imødesete Only God Forgives, der foregår i Thailands kickboxing- og narkomiljø og ligesom Drive har Ryan Gosling i hovedrollen.

Gosling spiller gangsteren Julian, der søger hævn over sin brors morder. Filmen fokuserer også på hans forhold til sin mor, der spilles af Kristin Scott Thomas.

Only God Forgives er – som mange havde forudset – med i hovedkonkurrencen, hvor den skal dyste om Guldpalmen mod film fra en lang række prominente instruktører.

Her er anerkendte amerikanere som Coen-brødrene, Steven Soderbergh, James Gray og Alexander Payne. Også erfarne franskmænd som Francois Ozon og Arnaud Desplechin er med, og fra Asien skal Hirokazu Kore-ada, Jia Zhangke og Takashi Miike dyste om den fornemme pris.

Roman Polanski og Paolo Sorrentino er blandt de europæere, der falder mest i øjnene, ligesom der er store forventninger til iranske Asghar Farhadi, der følger op på sin Oscar-vinder Nader og Simin – en separation med filmen Le Passe.

Som sædvanligt er der også en række mere ukendte navne i det fine selskab. I alt skal nitten film kæmpe om juryens gunst. Den bliver i år ledet af Steven Spielberg, hvilket kan antyde, at det bliver den stærke mainstream-filmkunst, der vinder frem for de store eksperimenter.

Det er efterhånden en fast tradition med danske bidrag i Cannes’ hovedkonkurrence. Sidste år deltog Thomas Vinterberg med Jagten. Modsat Drive er Only God Forgives endda dansk produceret af Refn og Lene Børglums produktionsselskab Space Rocket Nation. Den har også fået støtte fra Det Danske Filminstitut.

Også to andre danskere har fundet vej til hovedkonkurrencen: Mads Mikkelsen, der sidste år vandt skuespillerprisen på festivalen, spiller titelrollen i Arnaud des Pallières fransk-tyske Michael Kohlhaas. Og den talentfulde Sara Hjort er med i Alex Van Warmerdams hollandske Borgman.

Offentliggørelsen af årets hovedprogram gjorde det i øvrigt klart, at det angivelige læk, som Indiewire lagde frem i går, var et falsum. Den anonyme fusker fik dog ret i sin forudsigelse om, at Only God Forgives var blandt de udvalgte.

Cannes-festivalen løber af stablen 15.-26. maj.

Film i hovedkonkurrencen

Only God Forgives, instr. Nicolas Winding Refn

Borgman, instr. Alex Van Warmerdam

The Great Beauty (La Grande Bellezza), instr. Paolo Sorrentino

Behind the Candelabra, instr. Steven Soderbergh

Venus in Fur (La Venua a la Fourrure), instr. Roman Polanski

Nebraska, instr. Alexander Payne

Just 17 (Jeune & Jolie), instr. Francois Ozon

Straw Shield (Wara No Tate), instr. Takashi Miike

La Vie D’Adele, instr. Abdellatif Kechiche

Like Father Like Son (Soshite Chichi Ni Naru), instr. Kore-Eda Hirokazu

Tian Zhu Ding, instr. Zhangke Jia

Grisgris, instr. Mahamat-Saleh Haroun

The Immigrant, instr. James Gray

The Past (Le Passé), instr. Asghar Farhadi

Heli, instr. Amat Escalante

Jimmy P (Un Indien des Plaines), instr. Arnaud Desplechin

Michael Kohlhaas, instr. Arnaud des Pallières

Inside Llewyn Davis, instr. Joel and Ethan Coen

Un Chateau en Italie, instr. Valeria Bruni-Tedeschi

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko