Nyhed
25. apr. 2008 | 01:47

Cannes løfter sløret for 2008

Med Clint Eastwood og stort drama om Che Guevara tegner årets festival lovende.
Af Af Louise Højgaard Johansen

Gilles Jacob og co. har offentliggjort det med spænding ventede program for årets Cannes Festival, der denne gang har store amerikanske sværvægtere i hovedkonkurrencen. Men de får kamp til stregen fra Europa.

Fra Amerika finder man en gammel kending som Clint Eastwood, hvis drama Changeling fortæller historien om en mor, der får sin kidnappede søn tilbage, men opdager, at han slet ikke er hendes søn.

Fire timers Che
Canadiske Atom Egoyan er tilbage med Adoration efter sin mystiske showbiz-film noir Where the Truth Lies fra 2005. Steven Soderbergh, der gør sig både i Hollywood og som independent-yndling, præsenterer den fire timer lange oversøiske co-produktion Che, som reelt er en sammenklipning af filmene The Argentine og Guerrilla.

Uden for konkurrence vises Woody Allens Vicky Cristina Barcelona, og dertil kommer Steven Spielbergs Indiana Jones and the Kingdom og the Crystal Skull, med et filmcrew vi nok ikke kommer til at overse på den røde løber.

Overraskelsen Kaufman
De belgiske dobbelte Cannes-vindere, brødrene Dardenne, har filmen The Silence of Lorna med i hovedkonkurrence, sammen med en anden europæisk kending, Wim Wenders' film The Palermo Shooting.

Lidt af en overraskelse i hovedkonkurrencen er Charlie Kaufman, der her debuterer som instruktør med filmen Synecdoche, New York, men som allerede har markeret sig som manuskriptforfatter til film som Being John Malkovich og Orkidé-tyven af Spike Jonze.

Tyrkiske Nuri Bilge Ceylan, der er kendt for low-budgets og minimalisme, er aktuel med filmen Daydreams - et spændende bud på en alternativ vinder af Guldpalmen i år.

Norge og Sverige er med
Martin de Thurah er, som tidligere fortalt her på siden, udtaget til sideserien Semaine de la Critique med kortfilmen Ung mand falder. Andre danske film blev der ikke plads til, men til gengæld kan vi glæde os over, at vores skandinaviske nabolande er med i kategorien Un certain regard.

Den svenske debutinstruktør Ruben Ostlunds De Ofrivilliga og norske Bent Hamers O'Horten, med Baard Owe i den forsagte hovedrolle og Ghita Nørby i en birolle, har begge en plads i Un Certain Regard, der er stedet for film af særlig interesse. Det samme gælder kollektiv-filmen Tokyo!, som har Bong Joon-ho, Leos Carax og Michel Gondry i instruktørstolene.

Et af de få andre asiatiske instruktørnavne er Hong Kongs Wong Kar-wai, der serverer den over ti år gamle Ashes of Time i en såkaldt redux version, ligesom den eneste britiske film i programmet er Terence Davies' debut inden for dokumentarfilm, Of Time and the City. Både Wong Kar-wai og Davies' film vises som Special Screenings, ligesom Abel Ferraras nye Chelsea Hotel.

Stjerner i juryen
Stjerner mangler de ikke i Cannes - både det just offentliggjorte program samt de forskellige juryer er tætpakkede med navne, der nok skal få blitzene til at smælde.

Sean Penn er dette års jurypræsident, og under hans vinger finder vi blandt andet den mexikanske instruktør Alfonso Cuarón, den franske producer og instruktør Rachid Bouchareb og skuespilleren Natalie Portman.

I kortfilmjuryen er Danmark repræsenteret med Susanne Bier med taiwanesiske Hou Hsiao-hsien i front som præsident.

Cannes Festivalen ruller den røde løber ud for 61. gang 14. maj og lukker 25. maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko