Nyhed
22. sep. 2023 | 14:20

Cannes-vinder fravalgt som fransk Oscar-bud

Foto | Carole Bethuel

Det er kønnenes kamp i Anatomy of a Fall, hvor Swan Arlaud og Sandra Hüller spiller et kriseramt ægtepar, og det medrivende drama starter med, at manden falder i døden fra deres bjerghus.

Anatomy of a Fall bliver højst overraskende ikke Frankrigs Oscar-kandidat, og det kan øge Danmarks chancer.

Af Frederik Hoff

Alverdens lande er i øjeblikket i gang med at indstille deres kandidat til prisen for Bedste Internationale Film ved næste års Oscar-uddeling.

Frankrig er en af klodens største filmnationer og har altid rigeligt med guf at vælge imellem. Alligevel kommer valget i år som lidt af en overraskelse.

Restaurantfilmen The Taste of Things vandt prisen for bedste instruktør på Cannes-festivalen. Fransk-vietnamesiske Trần Anh Hùng, som i 1994 blev Oscar-nomineret for Duften af den grønne Papaya, ville under normale omstændigheder være en oplagt, fransk repræsentant.

Hvis ikke lige det var, fordi en anden fransk film gik hen og vandt hovedprisen ved Cannes-festivalen.

Justine Triets thriller-agtige ægteskabs- og retssalsdrama Anatomy of a Fall med Sandra Hüller i hovedrollen tog festivalen og ikke mindst svenske Ruben Östlunds jury med storm. Triet løb med Guldpalmen, og filmen har ifølge Variety solgt omkring én million billetter i hjemlandet.

Alligevel har den franske Oscar-komité vraget filmen, og det skal nok give anledning til kritik, at komitéen har fravalgt en original, feministisk film til fordel for et romantisk mad/kærlighedsdrama af en mandlig instruktør.

Anatomy of a Fall kan stadig principielt nomineres til andre Oscar-priser, og distributionsselskabet Neon – som også udgav Oscar-vinderen Parasite – planlægger en kraftig kampagne i USA, skriver Variety.

Dog er det svært at forestille sig, at filmen kan blive nomineret til hovedprisen for bedste film, når den ikke engang er i stilling som den bedste internationale.

Stærk holocaust-kandidat
Anatomy of a Fall var egentlig aldrig hovedfavorit til Guldpalmen.

De fleste kritikere på festivalen spåede det rystende britiske holocaustdrama The Zone of Interest – også med Sandra Hüller i hovedrollen – som årets vinder.

Den er nu forventeligt valgt som Englands Oscar-kandidat, så måske kan den få revanche 23. januar, når de endelige nomineringer offentliggøres.

Filmen foregår lige uden for en koncentrationslejr uden Anden Verdenskrig. Den er på tysk og kan derfor indstilles i kategorien, der ikke tillader engelsksprogede film.

Japan indstiller tysk instruktør
De andre Oscar-indstillinger er gennemgående mere forudsigelige.

Finland indstiller Aki Kaurismäkis komedie Fallen Leaves, som vandt juryprisen i Cannes. Japan indstiller tyske Wim Wenders’ Perfect Days, der ved samme festival vandt prisen for bedste skuespiller.

Fra Sverige bliver det Milad Alami, der med wrestlingdramaet Modstanderen skal repræsentere sit hjemland. Alami er uddannet på Den Danske Filmskole. 

Danmarks Oscar-komité mødes 26. september for at udvælge den danske kandidat, som enten bliver Når befrielsen kommer, Apolonia, Apolonia eller Bastarden.

Det er næsten lige så sikkert som tyngdeloven, at Nikolaj Arcels Bastarden trækker det længste strå.

Filmen er af amerikansk ekspert spået gode chancer for at blive Oscar-nomineret, men det har trukket ned, at den ingen pris vandt på Venedig-festivalen.

Men med Anatomy of a Fall ude af spillet er de danske chancer blevet lidt bedre.

Trailer: The Taste of Things

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko