Nyhed
12. sep. 2023 | 17:00

Hlynur Pálmason i spil til Oscar

Foto | Maria von Hausswolff

Islands Oscar-bud handler om en dansk præst, der i 1800-tallet drager til landet for skabe en kirke, men det viser sig at være sværere end forventet.

Missionsdramaet Vanskabte land blev vraget af den danske Oscar-komité, men i stedet bliver Hlynur Pálmasons film Islands kandidat til en Oscar.

Af Frederik Hoff

Den dansk-uddannede instruktør Hlynur Pálmason er endnu engang blevet valgt som Islands filmiske repræsentant.

Landets film- og tv-akademi har indstillet Vanskabte land som sin officielle kandidat til prisen for bedste udenlandske film ved næste års Oscar-show.

Dramaet følger en dansk præst, spillet af Pálmasons faste muse, Elliott Crosset Hove. I 1800-tallet rejser han rundt i Islands øde, skønne natur for at etablere en kirke, men bliver konfronteret med sine egne begrænsninger.

”Selv om den dykker ned i seriøse og overvældende temaer, er Vanskabte land præget af humoristiske øjeblikke, som afslører en dybde og følsomhed i dens historiefortælling,” skriver juryen, som består af Islands ledende filmfolk.

Pálmason blev også valgt i 2019 med En hvid, hvid dag, men den opnåede ikke en Oscar-nominering.

Det bliver også svært i år, men instruktøren kan måske mase sig igennem nåleøjet, for Vanskabte land er blevet ualmindeligt godt modtaget i udlandet.

Den havde oprindelig premiere på Cannes-festivalen i Cannes sidste år, hvor den blev udtaget til den næstbedste konkurrence, Un Certain Regard. Siden har den vundet massevis af andre priser på diverse festivaler.

The Guardians kræsne anmelder, Peter Bradshaw, kvitterede med fem ud af fem stjerner, mens Indiewire kaldte den en af årets bedste film.

Forbigået af Danmark
Vanskabte land har en dansker i hovedrollen, og så er den produceret af det danske selskab Snowglobe Films sammen med islandske Join Motion Pictures, franske Maneki Films og de svenske selskaber Garagefilm og Film i Väst.

Den er støttet af Det Danske Filminstitut med 13,7 millioner kroner.

Filmen kunne principielt have været valgt som et dansk bud på en Oscar-kandidat. Noget overraskende blev den forbigået, da den danske Oscar-komité udråbte tre kandidater i august.

Valget blev Nikolaj Arcels jyske western Bastarden, krigsdramaet Når befrielsen kommer og det dokumentariske kunstnerportræt Apolonia, Apolonia.

Især Bastarden – som havde verdenspremiere på sidste uges Venedig-festival – står stærkt. Så måske bliver Arcel og Pálamason konkurrenter ved næste års Oscar-uddeling, som finder sted 10. marts.

Nomineringerne offentliggøres 23. januar.

Trailer: Vanskabte land

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko