Interview
22. nov. 2018 | 13:36

”Min karriere har ændret sig 3000 procent”

Foto | Plattform Produktion
Karrieren er eksploderet på den gode måde for Claes Bang, siden instruktøren Ruben Östlund castede skuespilleren til rollen som museumsdirektør i Guldpalmevinderen The Square.

”Jeg er et godt eksempel på, at du skal passe dit arbejde og knokle,” siger Claes Bang, der er i L.A. for at indspille The Affair og på lørdag kan vinde ved Ekko Shortlist Awards.

Af Casper Hindse

Kort inden Cannes-festivalen i 2017 drak Claes Bang og jeg et glas hvidvin (eller lidt mere) på hans altan. Her talte vi om hans vilde filmrejse med Ruben Östlunds svenske The Square.

I filmen spiller Bang den altoverskyggende hovedrolle i form af en museumsinspektør, der stille og roligt nedbrydes. Det var noget helt andet end det førsteelsker-image, skuespilleren ellers havde haft i mere end to årtier i den danske film- og tv-branche.

Dengang begyndte det færdigskrevne interview sådan her:

”Martin kommer ind ad døren, han er 42 år og utroligt pæn.” Sådan står der typisk i manuskriptet, når Claes Bang får bladret frem til sin rolle.

”Eller også står der, at min rolle er som lægen, alle kvinder drømmer om, når de læser lægeromaner,” siger Claes Bang og slår ud med armene, så han næsten når ud over rækværket på altanen, der pryder hans lejlighed med udsigt til Søndermarken i København.

Få uger senere bragede Claes Bang igennem den filmiske lydmur og lagde Cannes for sine fødder. The Square modtog Guldpalmen, og siden har skuespilleren væltet sig i store filmproduktioner og verdensstjerner.

En indledning på dette nye interview her halvandet år senere kunne derfor lyde:

Claes Bang står i Norditalien og drikker kaffe med udsigt over Comosøen. Han er 51 år og stadig utroligt pæn. En assistent prikker ham på skulderen.

”Du skal lige møde Mick,” siger hun. Bang vender sig om og smiler. Mick Jagger stikker næven frem.

Hemmelig homo
”Ja, der er virkelig sket meget, siden vi talte sammen på altanen,” siger Claes Bang og griner på den skrattende Skype-forbindelse til Los Angeles, hvor han for tiden huserer. Her er skuespilleren i gang med at indspille femte sæson af successerien The Affair.

Inden Bang gik i krig med den, har han været igennem en tid med vaskeægte arbejdsraseri.

”Jeg har lavet fem spillefilm alene i år. Tre hovedroller og to biroller, og nu er jeg så i gang med en tv-serie. Men det allerførste, jeg lavede efter Cannes, var faktisk Hotel Boy, som vi skød et par dage efter, jeg var kommet hjem.”

Hotel Boy er kortfilmen, der har sikret Claes Bang en nominering for bedste mandlige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards på lørdag den 24. november. Han kan ikke selv være til stede, men er til gengæld glad for, at der kommer fokus på en film med noget på hjerte.

”At Hotel Boy kun foregår på et enkelt hotelværelse skaber en stemning af noget hemmeligt, som filmen jo også berører. Min rolle som opportunistisk politiker, der vil skjule sin kærlighed til en ung mand, er interessant, fordi den siger noget om, hvor vigtigt det er, at vores folkevalgte er tro imod det, de står for politisk,” siger skuespilleren og bunder et glas juice på den anden side af Atlanten.

Den lille forskel
Hotel Boy
blev indspillet på tre dage, og siden har Claes Bang nærmest ikke været i Danmark. Han besluttede sig nemlig for at bruge hypen omkring hovedrollen i The Square til at komme ud i verden.

”Jeg ville forsøge at udnytte mit momentum fuldt ud. Det kommer måske kun én gang, og jeg har været meget bevidst om, at jeg lige nu er inde i varmen. Faktisk har jeg aldrig før stået i en position, hvor jeg ikke behøver gå til castings for at få filmroller. Jeg har kun været til casting på en enkelt af de ting, jeg har været med i siden The Square.”

Mødet med amerikansk film har imidlertid ikke været en omvæltning rent fagligt for skuespilleren. For selv om han stod med et lille kamerahold på et hotelværelse og skød en film til Ekko Shortlist, kort før han rejste over Atlanten, er det faktisk kun størrelsen, der er forskellen på USA og Danmark.

”Hele setuppet er meget større i USA. Især når du laver studiefilm, men jeg vil sige, at overgangen faktisk ikke har været så enorm. Energien på et filmset er stort set den samme, som man oplever alle mulige andre steder, og til midtvejsfesterne bliver folk lige så fulde og tossede,” griner skuespilleren.

Mødet med Jagger
Der bliver pludselig stille på linjen over Atlanten. Claes Bang smiler for sig selv. Så siger han:

”Men nu skal det heller ikke lyde, som om intet er forandret. Min karriere har ændret sig 3000 procent, og på mange måder er det helt tilfældigt. Tænk, hvis Ruben Östlund havde skullet bruge en lav, lyshåret fyr til hovedrollen i The Square. Så havde vi jo ikke talt sammen lige nu …”

Er det ikke bare sådan noget, man siger, for ikke at lette helt fra jorden?

”Nej, det synes jeg ikke, for jeg ved godt, at jeg kan noget. Man gennemfører ikke en hovedrolle som den i The Square uden at være en dygtig skuespiller. Men jeg er ikke blevet 3000 procent bedre som skuespiller på de to år. Der er bare nogle folk, som har fået øje på mig, fordi jeg kunne gennemføre Rubens prøvelser med tilpas stor kvalitet.”

I The Burnt Orange Heresy, som har premiere til næste år, har du hovedrollen og spiller over for Mick Jagger. Det er vel også et billede på, at der er sket noget!

”Ja, der er langt fra lægerollerne til det, jeg nu laver,” griner Claes Bang og kører hånden igennem det tilbagestrøgne hår.

”Egentlig har jeg altid mere været et Beatles-menneske end en Stones-fyr. Men da jeg skulle møde Jagger, var jeg overbevist om, at jeg ville besvime. Men når du så står i situationen, viser det sig, at Jagger indgår på samme vilkår som dig. I skal spille sammen, og så gør I det. Punktum.”

Tyve års vej
Claes Bang er en af de mest succesfulde danske skuespillere de senere år. Ikke mindst har han vundet den fornemme European Film Award 2017 for bedste mandlige skuespiller. Hvad tænker han egentlig om at være nomineret til en lille prisuddeling som Ekko Shortlist Awards?

”Enhver værdsættelse betyder lige meget for mig. Jeg vurderer ikke, om den ene nominering er bedre end den anden. Det er skulderklappet, der tæller. Den tilgang bør man simpelthen have til priser,” siger Bang og skænker mere at drikke op i glasset.

Hvad kan de unge talenter lære af dig?

”Jeg er et godt eksempel på, at du skal passe dit arbejde og knokle, knokle, knokle. Jeg havde været skuespiller i over tyve år, da jeg landede rollen i The Square. Jeg havde øvet mig nok, da Ruben Östlund ringede, og mit mantra er, at hvis du er skuespiller, og du har arbejde, så har du succes. At det hele så er eksploderet for mit vedkommende med bunker af appelsiner i turbanen, er bare en stor glæde oveni.”

Du må da også have tjent en gedigen portion filmdollars?

”Ja, dem er der virkelig mange flere af i de film, jeg har lavet siden The Square, og jeg har faktisk lige betalt mine agenter 600.000 kroner som deres procentdel af succesen,” siger Claes Bang og bliver så igen stille på linjen, inden han konstaterer:

”Jeg har kunnet indfri min egen og min kones gæld på et enkelt år, og det er i sig selv en kæmpe tilfredsstillelse. Og slet, slet ikke noget, jeg havde forestillet mig kunne ske for blot nogle få år siden.”

Kommentarer

Claes Bang

Født 1967 i Odense.

Uddannet på Statens Teaterskole i 1996.

Har haft roller i danske film og tv-serier og en solid teaterkarriere.

Modtog i 2017 prisen for bedste mandlige skuespiller ved European Film Awards for sin rolle i The Square.

Medvirker i 2019 i flere amerikanske film samt den prisvindende serie The Affair.

Er nomineret ved Ekko Shortlist Awards 2018 for sin rolle i Hotel Boy.

Udvalgte film og serier

The Girl in the Spider’s Web
2018

The Square
2017

Sibel & Max
2015-16

Lærkevej: Til døden os skiller
2012

Blå mænd
2008

2900 Happiness
2008-09

Anna Pihl
2006-08

En soap
2006

Nynne
2005

Taxa
1997-99

© Filmmagasinet Ekko