Interview
17. sep. 2022 | 08:57

Connie Nielsen vil gøre op med kvindehadet

Foto | Aske Alexander Foss
Connie Nielsen skamroses af vores anmelder for sin præstation som Karen Blixen, selv om hun ikke ligner forfatteren. ”Jeg sultede mig selv i næsten otte måneder og gik fra at være Wonder Womans mor til en spurv,” fortæller hun til Ekko.

”Det er en svinestreg, at Thorkild Bjørnvig og andre har udstillet Karen Blixen efter hendes død,” mener Connie Nielsen, som med serien Drømmeren vil tegne et andet billede af forfatteren.

Af Claus Christensen

”Den danske verdensstjerne er aldeles fremragende som en mere jordnært rustik Karen Blixen end den maniske safarikvinde i Sydney Pollacks glatte Mit Afrika eller den manierede baronesse i Bille Augusts Pagten.”

Ekkos Bo Tao Michaëlis er svært begejstret for Connie Nielsens præstation som forfatteren i serien Drømmeren – Karen Blixen bliver til, der får premiere på Viaplay i morgen søndag.

For Connie Nielsen, som brød internationalt igennem over for Russell Crowe i Gladiator fra 2000, har Blixen-rollen været den største udfordring i karrieren.

”Jeg sultede mig selv i næsten otte måneder. Under optagelserne drak jeg hele dagen kun kaffe og vand. Jeg gik fra at være Wonder Womans mor til en spurv,” siger Connie Nielsen over telefonen fra USA.

”Jeg kunne næsten ikke holde ud at se mig selv i spejlet om morgenen, for jeg så hærget ud. Mit ansigt faldt fuldstændigt sammen. Jeg elsker at træne og holde mig sund og stærk, så det var hårdt at være fysisk og psykisk skrøbelig.”

Den 57-årige skuespiller med bopæl i San Francisco og en aktiv Hollywood-karriere kan alligevel identificere sig med sin hovedrolle.

”Jeg er på mange måder en antitese til Karen Blixen, men jeg forstår hendes indre og det, hun kæmpede med. Vi har fulgtes ad med 80 års distance, selv om hun var et geni, og jeg er en middelmådig skuespiller.”

”Ligesom Blixen har jeg været fuldkommen frygtløs. Jeg rejste ud i verden som en attenårig eventyrer. Det ændrede sig, da jeg fik børn, men alene har jeg været uden angst.”

Bankerot og hjerteknust
Connie Nielsen vil vise en anden side af Karen Blixen end det billede, der er blevet tegnet i bøger og film.

”Jeg vil gerne redde Karen fra den ikoniske status, hvor man næsten ikke ser hende som et menneske længere. Men også fra den sorteper, hun er blevet, når mænd har skrevet om forfatteren efter hendes død,” forklarer Connie Nielsen.

”Der har været en form for underliggende kvindehad i den måde, man har set Blixen på. Der har også været en mangel på forståelse for hendes ensomhed. Man må have noget barmhjertighed med en kvinde, som ofte skulle stå helt alene uden andre kvinder til at støtte op om sig.”

”Jeg vil gerne vise en kvinde, der i en alder af 47 mister alt. Hun kommer hjem bankerot, hjerteknust og fysisk syg. Hun har forsøgt at begå selvmord. Hun må nærmest leve som tigger i sit eget hjem, men alligevel lykkes det hende at blive en verdensberømt forfatter.”

En kvinde bliver kunstner
Drømmeren handler om, hvordan Karen Blixen gør det umulige og genopfinder sig selv om 47-årig.

”I den alder blev en kvindes liv dengang i 1930’erne nærmest betragtet som værende forbi,” siger Connie Nielsen.

”Men Blixens store geni ligger i hendes dybe videbegær og indsigt i alle de underbevidste strømninger i mennesket. Det er udgangspunktet for forfatterskabet.”

”Jeg har aldrig set en film, hvor man oplever, hvordan en kvinde bliver kunstner. Jeg har aldrig set kvinderne udøve deres kunst. Det er det, vi prøver at gøre med serien. Vi vil vise, hvad det er, hun bakser med som kvindelig kunstner.”

Giftige forhold
Da Karen Blixen var blevet en berømt forfatter, tog hun unge, ambitiøse mænd under sine vinger. Nogle af dem skrev efterfølgende om deres forhold til forfatteren.

Det gælder ikke mindst forfatteren Thorkild Bjørnvig, hvis Pagten Bille August har filmatiseret med Birthe Neumann i rollen som Karen Blixen.

”Forholdene til mændene blev giftige, fordi hun var kvinde. Det var udfordrende for dem, at hun stod over dem,” siger Connie Nielsen.

Det udviklede sig til noget, der ikke var passende for nogen af dem, mener skuespilleren. Men hun bryder sig ikke om, at mændene skrev om det efter Blixens død.

”De udleverede Blixen i deres bøger, da hun var død og ikke havde mulighed for at forsvare sig. Det synes jeg er noget af en svinestreg. Det er kujonagtigt. Der var jo ingen til at forsvare hende,” siger Connie Nielsen og tilføjer:

”Men forhåbentlig kan vi med Drømmeren være med til at ændre opfattelsen af Blixen. Thorkild Bjørnvigs bog fortæller i hvert ikke hele historien om forfatterens sene liv.”

Trailer: Drømmeren – Karen Blixen bliver til

Kommentarer

Connie Nielsen

Født 1965 i København.

Begyndte at spille teater i en ungdomsklub og sin mors cabaret.

Rejste som ung rundt i verden og arbejdede som model.

Gennembrud i Djævelens advokat, hvor hun spiller over for Al Pacino og Keanu Reeves.

Havde sin første danske rolle i Susanne Biers Brødre.

Har en søn fra sit tidligere forhold med Metallica-trommeslageren Lars Ulrich.

Spiller hovedrollen i Drømmeren – Karen Blixen bliver til, der har premiere på Viaplay den 18. september.

Udvalgte film og serier

Close to Me
2021

Nobody
2021

Wonder Woman 1984
2020

Liberty
2018

Wonder Woman
2017

Nymphomaniac: Vol. I
2013

Kidnappet
2010

The Ice Harvest
2005

Brødre
2004

One Hour Photo
2002

Gladiator
2000

Djævelens advokat
1997

Connie Nielsen i Ekko

Connie Nielsen fortæller om sit forhold til film i Ekko #91.

Som barn så Connie Nielsen De ti bud utallige gange for at slippe for missionærarbejde, men i dag gider verdensstjernen ikke hvide frelserfigurer.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko