Nyhed
26. sep. 2009 | 14:16

Cosmo uventet vinder af Film Cup ’09

Nikolaj Lie Kaas, Jakob Cedergren, Robert Hansen og Peter Aalbæk Jensen var at finde på grønsværen til Film Cup ’09, som blev dømt af Nicolas Bro.
Af Jesper Bo Petersen og Line Herdel

Solen stod højt på himlen, da Filmmagasinet Ekko fredag eftermiddag havde samlet den danske filmbranche til fodboldturneringen Film Cup ’09. Seks hold tørnede sammen på Avedøre Stadion.

Det var en begivenhed, der i den grad blev taget alvorligt. Så alvorligt, at Zentropa lukkede Filmbyen klokken 14.45, så alle ansatte kunne troppe op på sidelinjen og heppe på direktøren Peter Aalbæk Jensen & co. Blandt tilskuerne var Lars von Trier, Morten Arnfred og Anders Refn.

Kill the Bear!
Storklubben Nordisk Film stillede op med et stjernespækket hold, der blandt andre talte Nikolaj Lie Kaas, Kenneth Kainz, Christian Tafdrup og den tidligere Vild med dans-vinder Robert Hansen.

På holdet var også filminstruktøren Michael Noer (De vilde hjerter), der samtidig forevigede arrangementet med sit kamera. Optagelserne vil Kasper Leick (Frygtelig lykkelig) stykke sammen til en film, der i løbet af kort tid vil kunne ses her på siden.

Der var lagt i ovnen til et stedsøskende-opgør mellem den gamle isbjørn fra Valby, Nordisk Film, og den oprørske lillebror Zentropa, som provokerede med kampråbet: ”Kill the Bear!”

”Jeg vidste godt, at holdet tog det alvorligt, men det kom alligevel bag på mig, da taktiktavlen kom frem,” sagde Robert Hansen.

Runner fra Superligaen

Det var imidlertid det lille og undertippede selskab, Cosmo Film, der til sidst kunne løfte pokalen efter finalesejr på 1-0 over Zentropa.

Cosmo meldte i sidste øjeblik, at direktør Rasmus Thorsen måtte udgå på grund af lungebetændelse og ville blive erstattet af en ”runner” (filmbranchens udtryk for en stikirenddreng). Runneren viste sig at være ingen ringere end den tidligere Superliga-spiller fra FC Nordsjælland, Christian ”Krølle” Nielsen.

Cosmo havde klipperen Mikkel ”Plankeværk” Sangstad på mål. De vandt ikke deres kampe stort, men det var, som om holdet havde et ekstra gear, når det gjaldt. Så stor var selvtilliden, at de sparede skuespilleren Henrik Prip til semifinalen og finalen.

Lussing til Filminstituttet
Det Danske Filminstitut (DFI), der blandt andet stillede op med produktionsdirektør Claus Ladegaard og filmkonsulent Kasper Leick, var på forhånd spået gode odds. 

Som det blev sagt flere gange i løbet af dagen — halvt i spøg, halvt i frygt: ”Hvem har lyst til at fælde en konsulent?”

Men Filminstituttet løb ind i en ordentlig lussing i deres første kamp mod et velforberedt Zentropa, der vandt en sikker 3-0-sejr. 

Trier: ”Aalbæk skuffede”
Lars von Trier noterede med tilfredshed sejren. Til gengæld var han ikke helt tilfreds med makkeren Peter Aalbæk Jensen, der efter en noget anonym præstation forlod grønsværen i utide:

”Han klarede det ret dårligt. Han gik jo ud med hul i bukserne - jeg mener, hvordan kan det ske?”

Zentropa er kendt som filmbranchens uregerlige enfant terrible, men udviste imponerende disciplin og stabilitet på fodboldbanen, ikke mindst takket være flot målmandsspil af manuskriptforfatteren Rasmus Heisterberg.

Det rakte hele vejen til finalen, hvor de gav Cosmo kamp til stregen. Da Nicolas Bro fløjtede kampen af, stod der stadig 0-0, og kampen blev afgjort med et golden goal af Christian ”Krølle” Nielsen.

Sejren fik Cosmo-direktøren Rasmus Thorsen, der havde styret slagets gang fra sidelinjen, til at kaste sig ud i en jubeldans, så mon ikke selskabets runner står til snarlig forfremmelse?

Tåhyler redder Ekko
Filmmagasinet Ekko og Nimbus Film var de to hold, der endte i den flove taberfinale. Her kunne Ekkos gummisko-spillende journalist, René Fredensborg, afgøre kampen 1-0 med en velplaceret, tør tåhyler.

Sidstepladsen tog hårdt på det sammenbidte Nimbus-mandskab, der ikke var sen til at skylle nederlaget ned med en bitter bajer. Særligt for manuskriptforfatteren Anders August og skuespilleren Jakob Cedergren var sidstepladsen en svær kamel at sluge.

”Det er fandeme ikke en måde at starte sin weekend på,” udtalte en tydeligt utilfreds Jakob Cedergren.

Nimbus kan dog trøste sig med at have givet tilskuerne turneringens målrigeste og mest underholdende kamp, som de tabte 2-4 til Det Danske Filminstitut, der kom stærkt igen efter en svag start.

Nicolas Bro med laid back-stil

Skuespilleren Nicolas Bro havde trukket i dommertøjet (sponsoreret af Hummel) og det vandkæmmede hår fra Dagur Káris Voksne mennesker. Men modsat filmens koleriske dommeraspirant, der ikke er bange for at bruge fløjten og det røde kort, var Bros indsats anderledes laid back.

”Spillet skal glide,” sagde han og nøjedes med at uddele et enkelt gult kort. Mere var heller ikke nødvendigt, for Nicolas Bros rolige autoritet skabte en god stemning blandt spillerne på banen. Dog måtte turneringens kommentator Casper Høygård (til daglig sportsjournalist på Canal 9) et par gange i højttalerne minde ham om, at de kvindelige linjedommere ikke kun var til pynt.

Samme Casper Høygård kom i en fæl knibe i anden kamp, da lyden i højtalerne gik. I sidste ende var det selveste Lars von Trier, der reddede situationen, da han uforvarende faldt over den løse forbindelse.

Årlig tradition
Efter Ekkos chefredaktør Claus Christensen havde uddelt pokal og champagne til vinderne fra Cosmo Film, var der kolde øl og pølser på grillen som afslutning på dagen.

Filmmagasinet Ekko vil gøre Film Cup til en årlig sommerbegivenhed, og at dømme efter interessen er det ikke usandsynligt, at turneringen vil blive udvidet med flere filmhold og profiler næste år.

 

Kommentarer

DFI: Vi går i træning til næste år
Film Cup ´09

Indledende runde:

Ekko - Cosmo 0-2
DFI - Zentropa 0-3
Nordisk - Cosmo 1-3
Nimbus - DFI 2-4
Nordisk - Ekko 2-1
Zentropa - Nimbus 0-0

Semifinale: Cosmo - DFI 2-0
Semifinale: Nordisk - Zentropa 1-2

Finale: Zentropa - Cosmo 0-1
Taberfinale: Ekko - Nimbus 1-0

1. Cosmo Film
2. Zentropa
3. Nordisk Film/Det Danske Filminstitut
5. Filmmagasinet Ekko
6. Nimbus Film
© Filmmagasinet Ekko