Nyhed
08. dec. 2020 | 16:42

Cph Pix aflyser festival

Foto | Tine Harden
Det går dramatisk for sig i den danske debutfilm Shorta, hvor der er optøjer på gaden. Filmen skulle være vist på Cph Pix, som nu er udsat til januar.

Den nye biografnedlukning udsætter festivalen til januar, da det ikke er muligt at lave en digital fiktionsfestival, siger direktør Tine Fischer.

Af Nicki Bruun

Der var i forvejen lagt op til en ekstremt nedbarberet udgave af Cph Pix, der 6. – 13. december skulle have vist otte debutfilm af dygtige talenter.

Den danske filmfestival kom søndag i gang, men efter regeringens udmelding om, at biograferne fra i morgen onsdag skal lukke i 38 kommuner, er Cph Pix blevet aflyst.

Det skriver festivalen i en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at alle planlagte filmvisninger og arrangementer i Aarhus og København fra 9. til 13. december er aflyst.

”Vi havde glædet os til at præsentere det danske biografpublikum for otte nye, danske talentfilm. Men med sundhedsmyndighedernes skærpede restriktioner og nedlukningen af biograferne fra den 9. december, er det ikke længere muligt at gennemføre Cph Pix’ talentprogram i 2020,” står der i pressemeddelelsen.

Der planlægges dog at starte op igen, når biograferne åbner igen i januar.

”Vi genoptager resten af talentprogrammet og alle planlagte arrangementer i starten af 2021 sammen med Grand Teatret og Øst for Paradis, når vi igen kan gå i biografen. Vi vender tilbage med nye datoer, så snart vi har dem.”

Andre distributionsaftaler
Cph Pix kørte sidste år i en reduceret udgave med tyve film, der blev vist over en weekend.

Festivalen har efter eget udsagn været i en overgangsfase, hvor det har været planen at opbygge et nyt format, men man er blevet ramt af coronakrisens udfordringer.

I foråret løb den dokumentariske søsterfestival Cph:Dox af stablen i en online version, hvor publikum kunne købe adgang til en lang række film digitalt.

Men en digital festival har ikke været en mulighed for Cph Pix, da fiktionsfilm og dokumentarer opererer på hver sin måde.

”I forbindelse med nedlukningen af Cph:Dox fik vi ok fra de fleste af producenterne og rettighedsindehaverne til at vise filmene online. Det var fantastisk, og det reflekterer et rettighedslandskab på dokumentarfilmmarkedet, som er relativt fleksibelt,” siger Tine Fischer, der er festivaldirektør for både Pix og Dox, til Filmmagasinet Ekko.

”Det samme gør sig ikke gældende med fiktionsfilmene, som er bundet op på andre typer distributionsaftaler. Efter gårsdagens udmelding fra regeringen og sundhedsmyndighederne arbejder vi derfor i samråd med producenter, rettighedshavere og biograferne på at flytte resten af de planlagte filmvisninger til et senere tidspunkt i januar, hvor vi forhåbentlig kan gå i biografen igen.”

Talentfejring udsat
Det var planen, at der som kulmination på Cph Pix i år skulle uddeles en talentpris til en af de otte film i programmet. Det bliver gjort, når festivalen genoptager i januar.

Blandt de udvalgte film er Shorta og Kød & blod, som allerede har kørt i danske biografer til gode anmeldelser og fem stjerner fra Filmmagasinet Ekkos kritiker for begges vedkommende.

Vi har også bragt anmeldelser af tre andre film i programmet: Carl Marotts Den blå orkidé, Maria Bäcks Psykose i Stockholm og Illum Jacobis The Trouble with Nature.

Endelig har vi lavet et interview med svenske Bäck, der ligesom hovedpersonen i filmen har kæmpet med sin mors psykiske sygdom.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko