Cph:Dox 2020
29. mar. 2020 | 11:12

Film om religiøs kult vinder Cph:Dox

Foto | Final Cut for Real
I helt almindelige rammer fortæller en gruppe mennesker i Songs of Repression om deres forfærdelige fortid med en religiøs kult i Chile.

Den danske Songs of Repression er kåret som vinder på landets førende filmfestival, der som følge af coronakrisen er blevet afviklet digitalt.

Af Nicki Bruun

Årets udgave af dokumentarfestivalen Cph:Dox har været meget anderledes end normalt på grund af coronakrisen.

Men med en kraftanstrengelse lykkedes det at holde liv i det vigtigste: Publikums møde med en række nye og forrygende film.

Den sidste halvanden uge har danske filmelskere nemlig kunne købe adgang til over 100 spændende dokumentarer via festivalens hjemmeside, hvor mange af filmene kan nydes frem til den 5. april.

Og fredag aften udpegede folkene i en gruppe juryer ligeledes prisvinderne digitalt i en video, der kan ses nederst i artiklen

Fortrængt fortid
Den store vinder af hovedprisen Dox:Award blev Songs of Repression. Filmen begejstrede også Ekkos anmelder, der gav fem stjerner med ordene: ”Sjældent har en dokumentar åbenbaret så megen brutalitet på en så nøgtern en måde.”

Filmen om menneskene i en chilensk by, der lever med minderne om en grum, religiøs kult er instrueret af danske danske Marianne Hougen-Moraga og chilenske Estephan Wagner.

Den er produceret af det danske filmselskab Final Cut for Real, som også har stået bag Joshua Oppenheimers Oscar-nominerede The Act of Killing og The Look of Silence.

Med udforskningen af fortrængt brutalitet og traumatisk fortid minder Songs of Repression ikke så lidt om de to film. Oppenheimer er da også producer på filmen, der desuden vandt den nye pris Politiken:Danish Dox Award, der uddeles af avisens kritikere.

Dokumentaren kan sammen flere af de andre festivalfilm opleves frem til 5. april.

Pris til pianistportræt
Fire andre priser blev uddelt på den 17. udgave af Cph:Dox.

Også danske Jannik Splidsboel kan fejre, at han er blandt vinderne, mens han sidder fanget i det europæiske epicenter for coronavirussen: Italien.

”Det føles som at leve i en b-film,” har instruktøren fortalt Filmmagasinet Ekko. Men han er uden tvivl stadig glad for, at hans portræt af den japanske pianist Eriko Makimura i Erikos verdener blev belønnet med Nordic:Dox Award.

Den britiske kunstner Morgan Quaintance undersøger anti-racistiske grupperinger i dokumentaren South, der vandt New:Vision Award, mens tyske Marc Wiese tog F:act Award for We Hold the Line om filippinske journalisters kamp for demokrati over for landets diktatoriske præsident Duterte og hans krig mod stoffer.

Endelig vinder amerikanske David Osit Next:Wave Award for Mayor om borgmesteren i den palæstinensiske hovedstad Ramallah.

Musa Hadid har en drøm om at stoppe besættelsen af sit land, men imens har han også en lang række daglige problemer, som han skal tage sig af.

Cph:Dox-vindere 2020

 

Dox:Award
Vinder: Songs of Repression, Marianne Hougen-Moraga & Estephan Wagner

F:act Award
Vinder: We Hold the Line, Marc Wiese
Special Mention: The Social Dilemma, Jeff Orlowski

Nordic:Dox Award
Vinder: Erikos verdener, Jannik Splidsboel
Special Mention: Själö - Island of Souls, Lotta Petronella

New:Vision Award
Vinder: South, instr. Morgan Quaintance
Special Mention: Mother’s Tongue, Wingyee Wu & Lap-See Lam

Next:Wave Award
Vinder: Mayor, David Osit
Special Mention: Sisters with Transistors, Lisa Rovner

Politiken:Danish:Dox Award
Vinder: Songs of Repression, Marianne Hougen-Moraga & Estephan Wagner

Cph:Dox 2020: Prisuddeling

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko