Nyhed
05. mar. 2015 | 16:46

Danmarks hemmelige talent åbner festival

Foto | Magnus Nordenhof Jønck
Bridgend er en spillefilm, der tager udgangspunkt i det dystre faktum, at selvmordsraten er utroligt høj for en by i Wales på størrelse med Roskilde.

Publikum bliver for alvor præsenteret for en instruktør med et usædvanligt højt ambitionsniveau, når 41-årige Jeppe Rønde åbner årets Cph Pix med Bridgend.

Af Nicki Bruun

Det er en usædvanlig film, der 8. april åbner dette års udgave af Cph Pix. Danske Jeppe Rønde får nemlig den ære med sin engelsksprogede spillefilmdebut Bridgend, der handler om ungdommelig fascination af døden.

Filmen har en uhyggelig, autentisk baggrund. Den foregår i den lille walisiske by Bridgend, hvor næsten 80 teenagere siden 2007 har begået selvmord uden nogen nærmere forklaring.

I det miljø fortæller Rønde den fiktive historie om pigen Sara, der flytter til byen med sin far, som skal opklare, hvorfor så mange unge mennesker tager livet af sig selv.

Det bliver dog Sara, der kommer miljøet nærmest, da hun indvies i det hemmelige fællesskab af unge, der dyrker en morbid fascination af døden.

At 41-årige Jeppe Rønde ikke er bange for at tage livtag med tabubelagte emner og stille livets store spørgsmål, har han allerede vist i sine tidligere film.

Far, religion og zulumænd
Jeppe Rønde debuterede som instruktør i 2001 med den meget personlige dokumentarfilm Søn, hvor han behandler mindet om sin alkoholiske far, som han mistede i en alder af syv år.

Senere høstede han både dansk og international anerkendelse for dokumentarerne Jerusalem, min elskede fra 2004 og The Swenkas fra 2005.

Den første handler om Røndes møde med troens væsen i Jerusalem, hvor de tre store, monoteistiske religioner har hver deres repræsentant. Han lader sig sågar hypnotisere for at finde årsagen til, hvorfor han har mistet sin egen tro.

Med The Swenkas gjorde han et scoop, da han fandt en gruppe sydafrikanske zulumænd, der i weekenden iklæder sig deres fineste puds og deltager i modekonkurrencer. Den gennemført æstetiske film blev belønnet med Robert-prisen, ligesom den også modtog priser på Cph:Dox og Torontos dokumentarfilmfestival.

Jagten på en krigsforbryder
Jeppe Rønde vendte tilbage i 2009, hvor han instruerede Mads Brügger og Mikael Bertelsen i DR-serien Quatraro Mysteriet, hvor parret undersøger de mystiske omstændigheder omkring EU-embedsmanden Antonio Quatraros død.

Året forinden var han, i samarbejde med Mads Brügger, i gang med sit hidtil mest ambitiøse projekt. Farewell Assassins skulle ikke bare afdække, hvorfor den bosnisk-serbiske krigsforbryder Radovan Karadzic levede videre i frihed, men filmholdet var også på sporet af hans skjulested.

Men projektet stoppede brat, da Radovan Karadzic blev anholdt 21. juli 2008 i en bus i en forstad til Beograd.

”Karadzic kunne kun gå fri, hvis nogen fra Vesten var interesseret i det. Filmen skulle være et opgør med vores selvforståelse i Vesten, og den skulle i hvert fald være et opgør med det system, vi tror på, men som ikke gør, hvad det siger,” fortæller Jeppe Rønde i temaet Filmene verden gik glip af i Ekko #45.

Deler vandene
Jeppe Rønde regnes i filmkredse for at være et af dansk films største talenter – men også en af de bedst bevarede hemmeligheder.

Nu får et større publikum mulighed for at stifte bekendtskab med en visionær filmskaber, der hvad mod og ambitioner angår, er beslægtet med Lars von Trier.

Bridgend har han skrevet i samarbejde med Torben Bech og Peter Asmussen. Filmen blev første gang vist for offentligheden i januar på Rotterdam-festivalen, hvor den delte vandene.

The Hollywood Reporter mente, at filmen er ”et skoleeksempel på, hvordan man ikke laver virkelighedens overskrifter til drama på film”, mens Variety mere positivt beskrev den som en ”nærmest trykkende vellavet film”.

På Göteborg-filmfestivalen modtog Bridgend en Special Mention i debutant-kategorien.

Kommentarer

Jeppe Rønde

Født i Aarhus i 1973.

Har læst filmvidenskab og kunsthistorie på Københavns Universitet, hvor han blev uddannet i 2002.

Arbejdede inden som musiker og skrev musikken til sin film, Jerusalem, min elskede.

Vandt danske og internationale priser for dokumentarerne Jerusalem, min elskede og The Swenkas i midt-00’erne.

Har vundet prisen som Danmarks bedste reklameinstruktør i 2010 og på Cannes for bedste reklamefilm med The Lover i 2013.

Filmografi

Bridgend, 2015

Girl in the Water, 2011

Quatraro Mysteriet, 2009

The Swenkas, 2005

Jerusalem, min elskede, 2004

Søn, 2001

© Filmmagasinet Ekko