Nyhed
07. aug. 2013 | 19:44

Dansk instruktør i fornemt selskab på festival

Foto | Jan Buus
Ekko kårede Tobias Lindholms Kapringen som årets bedste danske film sidste år. Og nu er instruktøren også for alvor inde i varmen hos Venedig-festivalen.

”Et dejligt skulderklap,” siger Tobias Lindholm, der sammen med instruktører som Bernado Bertolucci og Kim Ki-duk er udvalgt til at instruere en kortfilm i anledning af Venedig-festivalens 70-års jubilæum.

Af Daniel Pilgaard

Fra 28. august og frem til 7. september fejrer verdens ældste filmfestival i Venedig sit 70-års jubilæum. 

Jubilæet markeres med filmserien ”Future Reloaded”, hvor 70 instruktører er udvalgt til at lave en kortfilm på mellem 60 og 90 sekunder. Kortfilmene skal afspejle instruktørernes visioner om filmmediets fremtid, hvor kun fantasien sætter grænsen. 

Frem til festivalens start 28. august vil sløret blive løftet for alle de udvalgte instruktører. Listen tæller allerede nu store navne som Bernado Bertolucci, Kim Ki-duk, Abbas Kiarostami, Claire Denis, Paul Schrader, James Franco og Walter Salles.

Med i det fornemme selskab er danske Tobias Lindholm, der sammen med Michael Noer debuterede med fængselsdramaet R, som Lindholm fulgte op med Kapringen

”Invitationen kommer jo på baggrund af, at vi deltog på Venedig-festivalen med Kapringen sidste år. Så jeg betragter den naturligvis som et dejligt skulderklap,” siger Tobias Lindholm til Ekko. 

Holdet bag Kapringen
For at blive udvalgt skal instruktørerne mindst have deltaget én gang på festivalen i løbet af de seneste tyve år. 

Tobias Lindholms Kapringen – om et dansk skib, der kapres af somaliske pirater – blev vist uden for hovedkonkurrencen om den prestigefyldte Guldløve, men fik en begejstret modtagelse af anmelderkorpset. 

”Jeg havde aldrig kunnet sætte mig selv op til at lave noget på halvandet minut, hvis det ikke var for Venedigs invitation. Men det har været en sjov oplevelse, fordi det gav muligheden for at samle hele holdet bag Kapringen og have et par hyggelige dage igen,” lyder det fra Tobias Lindholm. 

Virkelighedsnære film er fremtiden
Den danske instruktør og manuskriptforfatter fik invitationen fra festivalen i starten af året og optog sit bidrag til ”Future Reloaded” i maj måned. 

Tobias Lindholms bidrag hedder The Hit og er en krigsfilm på 90 sekunder. Rollerne spilles af Dar Salim og Pilou Asbæk, som også medvirker i Kapringen

”Jeg tror, fremtidens filmmedie vil søge væk fra de voldsomme visuelle effekter og 3D og dykke mere ned i at skildre virkeligheden. Så jeg har prøvet at være så virkelighedsnær som muligt og fortsætte den realisme, der var i Kapringen og R,” siger Tobias Lindholm. 

I 2007 fejrede Cannes-festivalen sit 60-års jubilæum med en tilsvarende kortfilmserie, Chacun son cinéma. Her skulle instruktørerne på tre minutter skildre deres sindstilstand i en biograf. Lars von Trier var inviteret og brugte makabert tiden på at slå en filmkritiker ihjel med en hammer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko