Nyhed
08. jan. 2013 | 10:17

Lindholm valgt til fornem instruktørliste

Foto | Jan Buus
Tobias Lindholms Kapringen blev kåret som årets danske film af Ekko. Nu skriver han på Thomas Vinterbergs nye film, Kollektivet.

Den danske instruktør er en af de blot ti instruktører fra hele verden, man skal holde øje med lige nu, mener USA’s førende brancheblad. Lindholm vil nu færdiggøre trilogi om mænd i små rum.

Af Jacob Ludvigsen

Hvert år udnævner det velansete amerikanske brancheblad Variety ti instruktører fra hele verden, der er værd at holde øje med lige nu. 

Og i år er æren blandt andet tilfaldet en særdeles lovende dansk instruktør og manuskriptforfatter. 

Det er 35-årige Tobias Lindholm, der har vakt opmærksomhed blandt de amerikanske kritikere hos Variety. Lindholm debuterede i 2010 med fængselsfilmen R, som han instruerede sammen med Michael Noer, og sidste år fulgte han op med gidseldramaet Kapringen, som Ekko netop har kåret som årets danske film. 

Uforfærdet realisme
I miniportrættet, der følger med udnævnelsen, fremhæver Variety, at Lindholm med sine to film har udvist ”en særlig evne for højspændt historiefortælling og ligefrem uforfærdet realisme”. 

Kapringen fik premiere på Venedig-festivalen i sensommeren og fik flotte anmeldelser med på vejen af de internationale anmeldere, heriblandt Variety. 

Og mens Lindholm er den eneste dansker blandt filmbladets udvalgte, er han ikke den eneste skandinav. Den norske instruktørduo Joachim Rønning og Esben Sandberg, der står bag storfilmsucceserne Max Manus og Kon-Tiki, har også sneget sig med på en liste, der ellers primært består af instruktører, som ikke har gjort sig bemærket på det danske marked – endnu. 

Zeitlin fan af Kapringen
Kigger man sidste års liste, er der dog i rigt mål navne, som har etableret sig i filmkunstens fortrop. 

Sidste år kunne man for eksempel finde instruktører som Gareth Evans (kampsportshittet The Raid: Redemption), Philippe Falardeau (den Oscar-nominerede Monsieur Lazhar), Michael R. Roskam (den ligeledes Oscar-nominerede Bullhead) og Lynn Shelton (komediedramaet Your Sister’s Sister). 

Også manden bag den biografaktuelle og storroste Hushpuppy, Benh Zeitlin, var på listen, og han er faktisk stor fan af netop Tobias Lindholms Kapringen. Det fortalte han, da Ekkos Kristian Ditlev Jensen interviewede ham i USA til det aktuelle nummer

”Den er totalt sej! Jeg kunne virkelig godt lide den og følte mig straks dybt beslægtet med den. Det er en bestemt indstilling, man kan have over for noget, der på den ene side er en fortælling, men hvor man alligevel på den anden side bevarer det ægte,” sagde han. 

”Instruktøren har taget de her mennesker, der er blevet vildt spændende af at leve i verden, og så har han lavet en fortælling ud af dem.” 

Mænd i små rum
Selvom man ifølge Variety skal holde øje med Tobias Lindholm her i 2013, må man dog vente længere for at se den næste film fra instruktørens hånd. 

Til Variety siger han, at han planlægger at færdiggøre sin trilogi om ”mænd i små rum”. I næste film er fængselscellen og fragtskibet skiftet ud med krigen i Afghanistan, men optagelserne forventes først at gå i gang i sommeren 2014. 

I mellemtiden skriver den manuskriptuddannede Lindholm dog på Thomas Vinterbergs næste film, Kollektivet. Lindholm var også medforfatter på Vinterbergs Submarino og Jagten.

Kommentarer

Varietys liste

Variety har udvalgt ti internationale og uafhængige instruktører som dem, man skal holde øje med i 2013:

Tobias Lindholm, Danmark

Haifa Al Mansour, Saudi Arabien

Wayne Blair, Australien

John Krokidas, USA 

David Lowery, USA

Andy Muschietti, Spanien

Joachim Rønning & Esben Sandberg, Norge

Rebecca Thomas, USA

David Ondrick, Tjekkiet

Jon Lucas & Scott Moore, USA

Tobias Lindholm

Født 1977 i Næstved.

Brugte efter eget udsagn sin ungdom på at drikke øl, se fodbold og male graffiti. Han skrev også en roman, der dog aldrig er blevet udgivet.

Har skrevet manuskript til Thomas Vinterbergs Submarino og Jagten og været episodeforfatter på DR-serierne Sommer og Borgen.

Fængselsfilmen R, som han instruerede med Michael Noer, vandt både Bodil og Robert for bedste danske film. Kapringen her nomineret til fire Bodil'er i år.

© Filmmagasinet Ekko