Nyhed
04. sep. 2012 | 16:30

Kapringen får flot modtagelse

Foto | Sune Lolk
Kapringen

Tobias Lindholm har lavet et troværdigt og fængslende gidseldrama, mener to førende internationale filmmedier.

Af Anne-Sophie Thostrup

”Gidseldramaer er alt for ofte skingre, med manuskriptforfattere, der konstant kigger på klokken for at vride maksimalt melodrama ud af optrappende uorden."

"Sådan er det ikke med Tobias Lindholms superbe Kapringen, som faktisk bliver mere uhyggeligt neddæmpet, efterhånden som dens mareridtsscenarie udfolder sig.”

Sådan skriver kritiker Guy Lodge i det ansete brancheblad Variety efter at have overværet danske Tobias Lindholms første film som soloinstruktør.

Og filmen er i det hele taget blevet overvældende godt modtaget i de første internationale anmeldelser på filmfestivalen i Venedig, hvor den i går fik verdenspremiere i sideprogrammet Orizzonti under navnet A Hijacking.

Uselvisk dedikerede
Kapringen udspiller et psykologisk drama, hvor man følger de nervepirrende forhandlinger mellem den danske skibsredder (Søren Malling) og de somaliske kaprere, da danske sømænd bliver kapret i Det Indiske Ocean.

Pilou Asbæk spiller den tilfangetagne skibskok, som desperat forsøger at holde modet oppe, mens dage bliver til uger, som bliver til måneder.

Og ikke mindst skuespillerpræstationerne er i top, mener Varietys Guy Lodge.

”Alle skuespillerne er uselvisk dedikerede til sagen. Asbæk og Malling tøjler kraftfuldt begivenhederne uden at forfalde til højtråbende spil for galleriet,” skriver han og uddeler også roser til fotograf Magnus Nordenhof Jønck, lyddesigner Morten Green og klipper Adam Nielsen.

Kapringen er måske ikke spækket med action, men formår at behandle en højaktuel problemstilling med stor troværdighed, mener anmelderen.

”Lindholm fokuserer modigt på det professionelle frem for det personlige, og han kigger kun glimtvist ind hos gidslernes fortvivlede familier. Dette fokus på bestyrelseslokale-politik gør filmen til en mere tør opvisning i suspense, end man kunne forvente, men den bliver ikke mindre medrivende af den grund – og har et lammende twist mod slutningen, der giver det sidste, følelsesmæssige spark,” skriver Guy Lodge.

Autentisk sikkerhedschef
Instruktør Tobias Lindholm har da også gjort en særlig indsats for, at Kapringen skal være virkelighedstro. Han arbejder nemlig ud fra sine såkaldte Reality Rules-principper, som skal sikre, at filmens handling kommer til at ligge så tæt på virkeligheden som muligt.

Skibet, der medvirker i filmen, har således tidligere været kapret af somaliske pirater. Telefonkorrespondancerne mellem skibsredderen i København og det kaprede skib i Det Indiske Ocean er lavet analogt on location.

Og rederiets sikkerhedschef, Gary Skjoldmose Porter, sad med ved forhandlingsbordet, da fragtskibet CEC Future blev kapret i Aden-bugten i 2008. 

Oplysende og følsom
Også The Hollywood Reporter mener, at filmholdets store forarbejde bærer frugt, og anmelder Neil Young fremhæver Kapringen som en af de film, der skiller sig ud ved årets Venedig-festival.

”En kidnapning til søs og de efterfølgende forhandlinger bliver fængslende dramatiseret i denne glimrende, low key Venedig-film af Danmarks hotteste nye manuskriptforfatter og instruktør,” skriver han.  

Neil Young mener, at det lyser ud af filmen, at holdet bag har haft en jernhård kontrol over produktionen på alle niveauer. Og han fremhæver, at netop Gary Skjoldmose Porters medvirken giver et ekstra boost til autenticiteten i filmen, der ”oplysende og følsomt dramatiserer et ofte overset, globalt kriminalitetsfænomen”.

Kan ride med på bølgen
Han påpeger dog også, at filmens konsekvente stil kan skræmme det brede publikum.

”Selvom den ubarmhjertigt alvorlige tone og dialogtunge, action-fattige tilgang måske gør Tobias Lindholms solodebut til en svær film at sælge på de udenlandske markeder, kan den måske ride med på den indbringende bølge af skandinaviske film til et voksent publikum,” skriver han.
 
I det nye nummer af Ekko fortæller Tobias Lindholm om sit arbejde med Kapringen og ”Reality Rules”. Her bliver filmen anmeldt til fem stjerner af Jesper Bo Petersen. Kapringen får dansk premiere 20. september.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko