Nyhed
03. nov. 2021 | 00:34

Dansk Oscar-kandidat vinder nordisk filmpris

Foto | Final Cut for Real
Amin har en lykkelig opvækst i Afghanistan, indtil hans familie bliver ramt af krigen, og Amin drives på en farefuld flugt til Sovjetunionen og senere til Norden.

Den animerede flygtningedokumentar Flugt triumferer med Nordisk Råds Filmpris, og instruktøren Jonas Poher Rasmussen går i Trier og Vinterbergs fodspor.

Af Claus Christensen

”Det er sjældent, at æstetiske, politiske og menneskelige dimensioner forenes i en så sublim og kunstnerisk film som Flugt.”

Med disse ord har Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm tirsdag aften vundet Nordisk Råds Filmpris, der blev uddelt i Skuespilhuset i København. Prisen er tidligere gået til blandt andre Lars von Trier, Thomas Vinterberg og May el-Toukhy.

Flugt fortæller den autentiske historie om en ung, homoseksuel mand, Amin, der i 90’erne flygter fra det krigshærgede Afghanistan og langt om længe ender Danmark.

Her må han fortælle den løgn, at hele hans familie er død, fordi han frygter, han ellers ikke vil få opholdstilladelse.

Filmen var nomineret sammen med fire film fra de andre nordiske lande, men juryen foretrak altså det danske bidrag.

Flugt stiller konkrete og urovækkende spørgsmål til den aktuelle flygtningedebat, og samtidig er det let for publikum at relatere til Amins eksistentielle usikkerhed, som filmen underbygger med en velgennemtænkt og nogle gange humoristisk sans for detaljer og setting,” lyder juryens begrundelse.

”Vi synes, at Flugt fortæller en nødvendig, relevant og rørende historie om, at alle mennesker – uanset etnicitet, baggrund, alder eller seksuel orientering – har ret til en lykkelig barndom og et sikkert sted, som man kan kalde sit hjem.”

Barnebarn af berømt digter
Jonas Poher Rasmussen er uddannet fra den alternative filmuddannelse Super16 i 2010.

Han debuterede med dokumentaren Noget om Halfdan, der handler om hans farfar, digteren Halfdan Rasmussen. Han fulgte op med hybrid-dokumentaren Searching for Bill, der i 2012 vandt prisen for bedste nordiske film på Cph:Dox.

Ifølge det amerikanske brancheblad Variety er der mere i vente for Flugt, der i 2020 var udtaget til den corona-aflyste Cannes-festival og i starten af 2021 vandt storjuryens pris på den prestigefulde Sundance-festival.

Variety spår, at Jonas Poher Rasmussens Flugt vil skabe Oscar-historie og blive nomineret i hele tre kategorier: animation, dokumentar og internationale film.

Unødvendig løgn
Med Nordisk Råds Filmpris følger 300.000 kroner, som instruktøren skal dele med producenterne Monica Hellstöm, Signe Byrge Sørensen og Charlotte de la Gournerie samt sin hovedperson og manuskriptmedforfatter Amin.

Amin, der i dag er en succesrig akademiker, er trods filmens internationale succes forblevet anonym. Han ønsker ikke konstant at blive konfronteret med sin fortid.

”Han har løjet, fordi de menneskesmuglere, der fik ham til Danmark, ikke kender landets regler. Han havde også fået asyl, hvis han havde fortalt den sande historie. Så i alle de år har han løjet uden grund,” fortæller Jonas Poher Rasmussen i Ekko #87.

”Men der er ikke nogen fare for ham i forhold til at blive sendt tilbage til Afghanistan. Det undersøgte vi på forhånd, for det ville være ubærligt at sende min gode ven til Afghanistan, fordi jeg gerne ville lave en film om ham.”

Trailer: Flugt

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko