Nyhed
02. nov. 2021 | 11:17

Førende medie spår historisk dansk Oscar-succes

Foto | Final Cut for Real
Gennem animation skildrer instruktør Jonas Poher Rasmussen i Flugt sit møde med en afghansk flygtning, der i filmen for første gang fortæller om sit dramatiske liv.

Amerikansk branchemedie forudser, at Flugt bliver nomineret i hele tre kategorier og nævner endda muligheden for at komme med i kampen om bedste film ved verdens største prisuddeling.

Af Esben Skaalum og Nicki Bruun

Den animerede dokumentar Flugt er sammenlignet med Thomas Vinterbergs Oscar-vinder Druk en meget lille film.

Der er ingen verdensstjerner som Mads Mikkelsen på rollelisten i dokumentaren om en afghansk flygtning, som for første gang åbenhjertigt fortæller sin historie til vennen og instruktøren bag filmen, Jonas Poher Rasmussen.

Alligevel har Flugt chancen for at skrive sensationel Oscar-historie. Den kan blive nomineret for ikke bare bedste internationale film, men også bedste dokumentar og animationsfilm. Det har ingen film nogensinde opnået.

Ifølge Oscar-eksperten for et af verdens førende branchemedier er det endog meget sandsynligt, at det sker. Clayton Davis fra amerikanske Variety har filmen som sin favorit i kategorien årets bedste dokumentarfilm.

I det felt er den oppe imod musikdokumentarer som Carol-instruktøren Todd Haynes’ film om rockbandet The Velvet Underground og musikeren Questloves Summer of Soul, der handler om en historisk soul-festival i Harlem.

Blandt verdenseliten
Clayton Davis spår i kategorien om bedste internationale film norske Joachim Triers Verdens værste menneske som favorit. Men lige efter kommer iranske Asghar Farhadis A Hero og så Flugt.

I kategorien for bedste animationsfilm konkurrerer den danske dokumentar med verdenseliten inden for animation. Pixar har Luca i topfeltet, og Netflix’ Familien Mitchell mod maskinerne er også en fremhævet kandidat.

Varietys Oscar-ekspert er ikke ene om at have et godt øje til Flugt. Også Anne Thompson, der er Oscar-ekspert hos mediet Indiewire, udnævner filmen som en frontløber i kategorien for bedste dokumentar.

I konkurrencen om at blive Danmarks bud i kategorien bedste internationale film til den 94. Oscar-ceremoni tog Flugt stikket foran Charlotte Sielings storladne Margrete den Første og Ole Bornedals krigsdrama Skyggen i mit øje.

Flugt har da også gået sejrsgang på en række festivaler, siden filmen fik premiere på Sundance-festivalen i starten af året. Her lagde den ud med at vinde en af festivalens største priser.

Historisk sejr
Som prikken over i’et har Varietys Oscar-ekspert endda Flugt med på sin liste over de film, der kan blive nomineret til Oscar-showets hovedpris: bedste film!

Her indtager den danske film dog en 20. plads, og man skal vist være mere en almindeligt nationalpatriotisk for at tro på dokumentarens muligheder i den kategori.

Clayton Davis nævner også Flugt som et bud i sin gennemgang af kandidaterne til bedste manuskript, men det er ligeledes et long shot, som de siger på den anden side af Atlanten.

Skulle Flugt gå hen og vinde for bedste internationale film året efter Danmarks Oscar-sejr med Druk, ville det være en historisk gentagelse af sejrsrækken fra slut-80’erne. Gabriel Axel og Bille August vandt efter hinanden med henholdsvis Babettes gæstebud i 1988 og Pelle Erobreren i 1989.

Vi finder den 21. december ud af, om Flugt optræder på Oscar-juryens såkaldte shortlist med femten film.

Trailer: Flugt

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko