Nyhed
24. aug. 2021 | 12:00

Dansk dokumentar i spil til stor pris

Foto | Final Cut for Real
Sammen med sin mand Kasper har Amin skabt sig en tilværelse i Danmark, men hans fortid byder på stor dramatik. I den animerede dokumentar Flugt fortæller Amin sin historie.

Jonas Poher Rasmussens prisvindende Flugt er blevet valgt som den danske kandidat til at vinde den eftertragtede Nordisk Råds Filmpris.

Af Nicki Bruun

Den danske dokumentar Flugt er en af årets bedst anmeldte film herhjemme, og den rørende dokumentar er kun blevet endnu mere aktuel efter den nuværende situation med Talibans magtovertagelse i Afghanistan.

Filmen handler om afghanske Amin, der på dramatisk vis flygtede fra hjemlandet i 1980’erne og ved et tilfælde endte i Danmark, hvor han bor i dag.

Amin har fortalt sin livshistorie til vennen og instruktøren Jonas Poher Rasmussen. Men hovedpersonen har villet forblive anonym, og derfor er dokumentaren animeret på smukkeste vis.

Nu er Flugt blevet nomineret til Nordisk Råds Filmpris, der tidligere er gået til filmskabere som Lars von Trier og Thomas Vinterberg, svenske Ruben Östlund og norske Joachim Trier.

”Det er sjældent, at de æstetiske, politiske og menneskelige dimensioner går op i en så sublim enhed som i Flugt,” skriver den danske jury i begrundelsen for at indstille filmen som årets danske kandidat.

”Filmen fortæller en topvigtig, relevant og rørende historie om, at alle mennesker har ret til en lykkelig barndom og et trygt land at bo i.”

Griseportræt og fodbolddrama
Ekkos anmelder gav Flugt fem store stjerner, da filmen fik verdenspremiere på den amerikanske Sundance-festival i januar. Her vandt den prisen for bedste internationale dokumentar.

Og vi bragte et stort interview med Jonas Poher Rasmussen i Ekko #87 fra foråret, hvor dokumentaren skulle have haft premiere.

Den blev udskudt på grund af corona-nedlukning og endte med at komme ud i danske biografer midt i juni. På trods af store anmelderroser har den prisvindende film kun solgt 6.454 billetter herhjemme.

Vanen tro dyster den danske film mod en film fra hvert af de fire andre nordiske lande.

For første gang nogensinde er der to dokumentarer i spil. Norge har nemlig indstillet den russiske instruktør Victor Kossakovskys griseportræt Gunda, som Ekkos anmelder var meget begejstret for.

Den svenske kandidat er Ronnie Sandahls fodbolddrama Tigrar, mens det islandske bud er Kristín Jóhannesdóttirs fængselsfilm Alma. Fra Finland er Hamy Ramezans immigrantfortælling med den engelske titel Any Day Now nomineret.

Vinderen bliver fundet den 2. november under en ceremoni i København. Med prisen følger en pengepræmie på 300.000 kroner.

Trailer: Flugt

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko