Nyhed
07. aug. 2020 | 13:38

Danske politikere til kamp mod Google

Foto | uoplyst
Googles enorme hovedkvarter ligger i den amerikanske stat Californien, men techgiganten er aktiv i hele verden. Det skaber nogle gange problemer i mødet med den lokale kultur.

Techgiganten skal ikke diktere forholdene i Danmark, lyder det fra politikere, som efter flere sager vil have kulturministeren og EU til at snakke om Googles magt.

Af Nicki Bruun

”Kulturministeren må på banen. Dette er stærkt bekymrende. Vores ytringsfrihed er truet og ikke mindst den danske kultur og værdier.”

Sådan skriver Konservatives medieordfører Birgitte Bergman på Twitter som reaktion på Googles fjernelse af DR’s børneapp DR Ramasjang.

Appen blev taget ned ad hylden fra mediegigantens digitale butik onsdag. Men kom allerede tilbage dagen efter sammen med en beklagelse fra Googles danske talsperson.

Det har dog ikke fået en række danske politikere til at helme. Kulturminister Joy Mogensen skrev, da appen blev fjernet, at den amerikanske techvirksomhed ikke skal diktere danske forhold. Men flere politikere gå videre med sagen til EU.

”Det her er langt større end medieforhandlinger herhjemme. Derfor vil jeg tage det op i Europaudvalget og opfordre statsministeren til at adressere den her problemstilling på det kommende europæiske topmøde,” siger Radikales medieordfører Jens Rohde til Politiken.

”Vi har alt for længe i vores teknologibegejstring accepteret standarder i den digitale verden, som vi aldrig ellers ville acceptere.”

Bestemmer ikke selv
I Danmark har vi inden for kort tid haft flere store sammenstød med den verdensomspændende og førende techvirksomhed Google.

Danske komponisters forening, Koda, forhandler lige nu med YouTube, der er ejet af Google.

Streamingtjenesten fjernede for nylig al dansk musik fra YouTube, fordi der ikke er enighed om, hvor mange penge komponister skal have for hver afspilning.

DR har deres egen platform, men fordi den amerikanske gigant fylder så meget i danskernes liv, føler man sig nødsaget til at være til stede der.

”Det er nemt at sige, at så lader vi være med at være på de platforme. Men så nemt er det jo ikke. Derfor skal vi skal i gang med at tale endnu mere om det her, og hvad vi gør ved det, også med techgiganterne, for det er fuldstændigt afgørende, at vi selv bestemmer, hvad vi udkommer med,” siger mediedirektør hos DR, Henriette Marienlund, til MediaWatch.

”Konsekvensen af udviklingen er, at man har lagt magten et sted, hvor vi ikke selv bestemmer. Det er udfordringen, og jeg konstaterer, at den er stigende.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko