Nekrolog
25. okt. 2023 | 15:55

Den første sorte actionhelt er død

Foto | Randy Munkacsi

Richard Roundtree spaker røv i rollen som privatdetektiven John Shaft i blaxploitation-klassikeren Shaft fra 1971. 

Richard Roundtree blev med rollen som John Shaft et ikon i afroamerikansk filmhistorie.

Af Karoline Balstrøm

Efter en kort kamp mod kræft er det amerikanske klenodie Richard Roundtree gået bort i en alder af 81 år.

Skuespilleren er primært kendt for sin udødelige rolle som privatdetektiv John Shaft i Shaft-filmene fra 1970’erne.

Shaft er blevet kaldt den første sorte actionhelt.

Efter nyheden om skuespillerens død gik der ikke længe, før et hav af anerkendelser strømmede ind fra stjerner som Samuel L. Jackson og Taraji P. Henson, der hylder Roundtree for at have banet vejen for andre sorte amerikanere.

”Richard Roundtree, prototypen, den bedste, der nogensinde gjorde det! Shaft, som vi kender det, er og vil altid være hans kreation! Hans bortgang efterlader et dybt hul, ikke kun i mit hjerte, men sikkert også i alle jeres,” skriver Samuel L. Jackson, som spillede Shafts nevø i efterfølgerne fra 2000 og 2019.

Masser af tilbud
Richard Roundtree blev født i 1942 og voksede op i New Rochelle i New York med mange øjne hvilende på sig.

På sin high school spillede han amerikansk fodbold for skolens ubesejrede hold og opnåede hurtigt sin drengedrøm, da han modtog et fodboldstipendium fra Southern Illinois University.

Men som 21-årig studerende blev han spottet på gaden af en talentspejder. Han droppede fodbolden til fordel for at blive model for Ebony Fashion Fair.

Professionalisme og en særlig udstråling gjorde ham til et efterspurgt ansigt i reklamer for hårfedt og cigaretter. For Roundtree var springet til skuespil oplagt.

Han startede i det politiske teaterkompagni Negro Ensemble Company, som gav indblik i livet som sort i USA via stærke stykker af sorte forfattere.

Her spillede han blandt andre bokselegenden Jack Johnson i teaterstykket The Great White Hope, og efter få års knoklen debuterede han med en spillefilm, der også skulle blive hans karrieres største rolle.

Reddede MGM
John Shaft er måske den mest ikoniske figur i den amerikanske blaxploitation-bevægelse. Det er en særlig underkategori af exploitation-genren, som i 70’erne henvendte sig målrettet til storbyernes sorte publikummer.

Den selvsikre bad mothafucker optræder i tre film i løbet af de tidlige 70’ere, og til tonerne af Isaac Hayes vittige og silkebløde temamusik sparker Roundtree så meget røv i rollen, at både sorte og hvide er blevet grebet.

Shaft redder ikke kun de svage i samfundet, men også filmenes produktionsselskab MGM. 

Da Shaft blev sat i produktion for under 500.000 dollars, var de ved at gå konkurs. Men filmen tjente overraskende tolv millioner dollars ved billetlugerne og var med til at sende MGM på rette kurs igen.

Kampen mod kræft
I 2000 og 2019 genoptog Roundtree rollen som Shaft i to spillefilm. De sidste mange år har man kunnet se ham i alt fra komediefilmen George of the Jungle til tv-serien Being Mary Jane.

I 1993 blev Roundtree diagnosticeret med brystkræft, og han blev en ivrig fortaler for, at mænd lader sig undersøge for sygdommen.

I starten af september 2023 blev han diagnosticeret med bugspytkirtelkræft, og efter to korte måneder gik han bort, omgivet af sine nærmeste.

Richard Roundtree efterlader sig sine børn John James Roundtree, Nicole Roundtree, Kelli Roundtree, Morgan Roundtree og Tayler Roundtree.

Trailer: Shaft

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko