Nyhed
25. juni 2018 | 15:55

DF vil bevare tv-støtten til film

Foto | Larm Film
DR lagde penge i dokumentaren De sidste mænd i Aleppo, der både vandt hovedprisen på Cph:Dox i 2017 og siden blev Oscar-nomineret.

”Dokumentar- og kortfilm bliver klemt, hvis der ikke er en filmforpligtelse,” siger medieordfører for Dansk Folkeparti, der stritter mod regeringens forslag om at nedlægge tv-stationernes millionbidrag til film og serier.

Af Nicki Bruun

Som del af de igangværende medieforhandlinger, der sidste uge endte i en aflysning af TV 2-salget, lyder det nu fra Dansk Folkeparti, at også regeringens planlagte skrotning af DR og TV 2’s filmforpligtelse ikke længere giver mening.

”Det er dels, fordi regeringen brugte som argument, at det skulle gøre TV 2 mere salgbar. Og dels fordi vi mener, at genren for dokumentar- og kortfilm simpelthen bliver klemt, hvis der ikke er en filmforpligtelse,” siger medieordfører for Dansk Folkeparti, Morten Marinus, til Filmmagasinet Ekko.

Filmforpligtelsen betyder, at DR og TV 2 hver især er forpligtet til at bidrage med 65 millioner kroner om året til dansk film.

Det har været et af regeringens hovedpunkter at afskaffe filmforpligtelsen. Årsagen var, at det ellers ville blive svært at sælge TV 2. Både TV 2 og Det Danske Filminstitut har været enige i, at afskaffelsen er en god idé. Hos brancheorganisationer som Producentforeningen og Danske Filminstruktører har man dog været imod det.

Udmeldingen vækker derfor glæde hos direktøren for Producentforeningen, Klaus Hansen.

”Vi synes jo, at filmforpligtelsen er et ekstremt vigtigt element at fastholde. Ikke mindst for dokumentarfilm er det med til at blåstemple de enkelte film i forhold til at få udenlandsk finansiering med,” siger Klaus Hansen.

”Også i forhold til spillefilm er det med til at sikre, at filmene kommer ud til den yderste skatteborger. Så vi er meget glade for Dansk Folkepartis udmelding.”

Aflysning af fodboldtur
Kulturminister Mette Bock meddelte i går på Facebook, at hun alligevel ikke rejser til Rusland for at se VM-kampen mellem Danmark og Frankrig i morgen.

Hun ser sig nødsaget til at blive hjemme til medieforhandlingerne.

”Vi har møder igen tirsdag og torsdag, og så må vi se, om vi bliver enige om noget. Jeg tror, at de her to dage er sidste chance inden sommerferien, og torsdag er uden bagkant,” fortæller Morten Marinus, der stadig har meget at forhandle med regeringen om.

”Der er mange knaster, men hvis regeringen er villig til at give sig, kan det godt være, at vi sent torsdag aften eller nat finder en løsning på public service-området.”

Hos Producentforeningen tør Klaus Hansen endnu ikke helt erklære filmforpligtelsen for at være reddet, men han er forsigtig optimist.

”Alt kan ske i politik, men jeg har også lært at tælle til 90. Og efter Dansk Folkepartis glædelige udmelding er der ikke flertal for at afskaffe filmforpligtelsen. Så jeg er optimist lige nu.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko