Nyhed
05. aug. 2020 | 14:21

Disney sprænger biografmarkedet

Foto | Disney
Yifei Liu spiller titelrollen i Disneys live action-udgave af Mulan, som går uden om biograferne og kommer direkte på streaming i mange lande.

Mediegiganten giver storfilmen Mulan premiere direkte på streamingtjenesten Disney+ i en række lande, mens det endnu ikke vides, hvad der sker i Danmark.

Af Nicki Bruun

Mens vi herhjemme kan glæde os over, at Christopher Nolans Tenet kan ses i danske biografer senere på måneden, er der nu opsigtsvækkende nyt om en anden af årets store film.

Disneys live action-filmatisering af animationsfilmen Mulan dropper biografpremieren i en række lande såsom USA, hvor filmen i stedet kommer direkte på mediegigantens streamingtjeneste Disney+.

Det kom frem i nat dansk tid på et såkaldt investor’s call, hvor Disney-chef Bob Chapek fortalte om selskabet planer, skriver amerikanske medier.

Mulan får nu premiere den 4. september direkte på streaming. Det bliver dog til en for et amerikansk publikum uhørt høj pris på 29,99 dollars, der svarer til 190 danske kroner.

Samtidig kræver det abonnement på Disney+, der netop har rundet 60 millioner brugere på verdensplan, og i de forskellige lande koster 40-50 kroner om måneden.

Tjenesten er dog ikke tilgængelig på dansk jord endnu, og det betyder, at fremtiden for Mulan herhjemme er oppe i luften.

Uvist i Danmark
Bob Chapek fortalte på mødet også, at Mulan vil blive vist i biograferne i de lande, som endnu ikke har adgang til Disney +.

Disneys pr-repræsentant i Danmark, Sean Saré, oplyser over for Ekko, at man endnu ikke ved, hvad der kommer til at ske med filmen her i landet.

Disney+ går i luften på dansk jord den 15. september, så der er potentielt mulighed for, at Mulan kommer i biograferne først og kort efter bliver sat til salg på streamingtjenesten.

Voldsomme konsekvenser
Det vil dog bryde voldsomt med det såkaldte premierevindue, hvor biograferne har eksklusiv visning på nye film i normalt mindst tre måneder.

De spilleregler er til gengæld allerede i opløsning på grund af coronakrisen, som har holdt biografer i hele verden lukket i lange perioder. Og det kan have voldsomme globale konsekvenser for biografer, hvis de ikke kan vise en af årets store blockbusters.

Men det er ifølge amerikanske medier en stor satsning af Disney at gå uden om biograferne.

Mulan har et tårnhøjt budget på 1,3 milliarder danske kroner, så det er et enormt beløb, der skal hentes hjem. Og flere eksperter tvivler på, om publikum har lyst til både at betale for en streamingtjeneste og lægge 190 kroner oveni for en enkelt film.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko