Nyhed
03. juli 2020 | 11:29

Publikum svigter biograferne efter genåbningen

Foto | Wilson Webb
Den stjernespækkede Little Women er den eneste film, som efter genåbningen af biograferne har kunnet træk folk til huse.

Billetsalget i biograferne har i juni måned været 40-50 procent lavere end sidste år, og situationen er meget svær, siger Danske Biografers direktør.

Af Claus Christensen

Danske biografer befinder sig i en vanskelig situation.

Siden 27. maj har man kunnet holde åben, og bortset fra landets største biograf Imperial, nogle foreningsbiografer og enkelte andre har biograferne genåbnet.

Men interessen for at gå i biografen er til at overse.

Lars Werge, direktør i foreningen Danske Biografer, skønner, at billetsalget i juni måned har været 40-50 procent lavere end samme måned sidste år.

”Det er så slemt, at nogle biografer overvejer at lukke igen, fordi der ingen mennesker kommer. Det sker næppe, men det siger noget om, hvor svært biograferne har det lige nu. Nogle biografejere er nødt til at gå i banken og få lavet en fordelagtig aftale, så de kan få det til at hænge sammen,” siger Lars Werge.

Det er ikke så meget angsten for coronavirus, der afholder folk fra at gå i biografen, vurderer direktøren. Det gode sommervejr har spillet ind, men der er endnu vigtigere faktor.

”Folk går ikke bare i biografen for at gå i biografen. De kommer, fordi de vil se konkrete titler, og der har ikke været de store sællerter siden genåbningen. Little Women er den eneste film, som for alvor har kunnet sælge billetter, og den er nu en måned gammel.”

Uden fortilfælde
Det gør ikke situationen bedre, at kompensationspakkerne begynder at klinge ud. Og i Folketingets sommerpakke for to uger siden blev biograferne forbigået.

”Politikerne kan selvfølgelig ikke tage ansvaret for, hvad der er af varer på hylderne. Men når det er sagt, må man også bare konstatere, at det her er en global situation, der har skabt en krise helt uden fortilfælde. Og på mange andre felter hjælper man fra politisk hold virksomheder og brancher,” siger Lars Werge.

”Vi er en branche, der helst vil klare os selv, men så længe der er restriktioner, bør der også være en form for kompensation. Vi håber stadig på at kunne råbe politikerne, selv om de virker stålsatte.”

”Indstillingen er, at hjælpepakkernes tid er forbi, og nu skal vi hjælpe hinanden på fode igen. Vi kan godt opfordre til forbrug, men sandheden er, at folk ikke vil gå i biografen for at se en film, de ikke har lyst til at se – selv om politikerne siger det.”

Mørke skyer
Det begynder at lysne i august måned. Den 12. august får Christopher Nolans spionfilm Tenet premiere, og ugen efter åbnes dørene for actionbraget Mulan.

Det er to store amerikanske film, der nok skal trække mange mennesker i biografen. Men også her er der mørke skyer i horisonten.

Coronavirus er nemlig langt fra under kontrol i USA. Der er i landet over 40.000 nye smittede hver dag, og næsten hver tredje stat har måttet sætte genåbningen på pause.

”Det er bekymrende. Californien, hvor de fleste film bliver produceret, er hårdt ramt,” siger Lars Werge.

”Hvis biograferne ikke kan åbne i de mest folkerige stater som Californien og Texas, vil Tenet og Mulan endnu engang blive udskudt. De får helt sikkert ikke lov til at blive vist i Danmark, hvis de ikke næsten samtidig kan få amerikansk premiere.”

”Og jeg tør slet ikke tænke på, hvad der vil ske, hvis James Bond-filmen No Time to Die, der er sat til premiere den 12. november, bliver udskudt til 2021. Vi må bare krydse fingre for, at coronavirus snart kommer under kontrol i USA.”

Trailer: Little Women

Kommentarer

Ekko støtter biograferne

Når du bestiller abonnement på Ekko, få du to gratis biografbilletter til en værdi af 180 kr.

Det aktuelle nummer byder på et stort portrætinterview med Amanda Collin fra Undtagelsen.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko